klaudiusz_x 25.09.2020 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 @klaudiusz_x za sam rozdzielacz do podłogówki zapłaciłem 2000 PLN + czujniki do pomieszczeń ... rurki 1000PLN/200m, elementy do spięcia wszystkiego 3000. Bez folii roboty, kucia ścian i poprawek U mnie tanio i się sprawdza. Aktualnie mam przepływ przez kocioł, jakby zimą zabrakło mocy pompy. Pompa pw została podłączona 30 marca tego roku. Wcześniej tylko kocioł elektryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.09.2020 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Kaizen też jakaś opcja mogę zrobić podobnie ale 20t betonu robi swoje i musiał bym czujniki stawiać na powrocie z pętli podłogowej. Klaudiusz robię wszystko pod ciepłą pompę 40 wełny w suficie i 20 cm na ścianach styropianu, wszystkie okna 3 szybowe + dodatki, drzwi wejściowe Thermo Prestige. Każdy robi jak chce.U mnie aktualnie chodzi klima 23*C na grzaniu ale stoi a w łazience grzejnik elektryczny 500W. Na zewnątrz 12*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.09.2020 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Kaizen też jakaś opcja mogę zrobić podobnie ale 20t betonu robi swoje i musiał bym czujniki stawiać na powrocie z pętli podłogowej. Klaudiusz robię wszystko pod ciepłą pompę 40 wełny w suficie i 20 cm na ścianach styropianu, wszystkie okna 3 szybowe + dodatki, drzwi wejściowe Thermo Prestige. Każdy robi jak chce.U mnie aktualnie chodzi klima 23*C na grzaniu ale stoi a w łazience grzejnik elektryczny 500W. Na zewnątrz 12*C U mnie okna nie są we właściwych kierunkach. Ostatnio było ciepło, więc nie grzeję jeszcze, bo mam 23,7*C. Za to znajomy, który ma duże okna od południa i zachodu, ma 26 stopni w domu. Mój dom, to typowy bubel. Dużo poprawiłem, jednak wszystkiego się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2020 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Przyznaję, pamięć mnie zawiodła. Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Koszt 3400zł. Naprawdę w styczniu 2018 gorzej pamiętałeś? U mnie koszt podłogówki(125m2), tz rurki folie, złączki, rozdzielacze, to 5 tys. Jakbym kładł własnymi rękami, to w tej cenie miałbym już działający system grzewczy oparty na kablach. Ale nie było moim celem pozbawienie się gwarancji i urobienie, żeby nie wiem co wykazać. Chcesz coś porównywać - sprowadź do wspólnego mianownika. Ile kosztuje najtańszy kocioł elektryczny - każdy może sobie sprawdzić na Ceneo. I zajrzeć do jego instrukcji, żeby zobaczyć, ile jeszcze drobiazgów trzeba dokupić do jego instalacji. Reszta zalet i wad kabli omówiona w wątku o kablach. Z mojej stronyn EOsT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.09.2020 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2020 Kaizen też jakaś opcja mogę zrobić podobnie ale 20t betonu robi swoje i musiał bym czujniki stawiać na powrocie z pętli podłogowej. Nie możesz zrobić podobnie, bo tylko kable to umożliwiają (przynajmniej bez montażu ciepłomierza komunikującego się ze sterownikiem na każdej pętli). Przy kablach dosyć prosto przełożyć temperaturę zewnętrzną na ilość kWh i równie prosto ją odmierzyć. A temperatura podłogi to tylko zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.09.2020 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Dzięki Kaizen super że mi odpowiedziałeś. Jakiś Ty oczytany, jak mogę Ci podziękować za odpowiedz? Cóż... ja zanim coś zrobię, to lubię mieć o tym wiedzę. Dlatego się "oczytałem" kiedy dostałem ofertę na kable, sterowniki i czujniki bo lubię wiedzieć jak to działa. Przed kładzeniem podłogówki z niebieskiej rury również najpierw poczytałem i pomyślałem, więc nie miałem z nią żadnych problemów jak ludzie których zatrudniłeś. Jak widać każdy ma swoją metodę. Jedni myślą przed, drudzy w trakcie a trzeci po fakcie. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.09.2020 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2020 Dlaczego az 20 godzin, dlaczego nie 10 godzin. Rozkladałem pare razy sam pętle, wiem ile na to potrzeba czasu,ale widac nie jestem tak sprawny aby sie wyrobic w 20 godzin, o instalacji szafki i rozdzielacza za zasilaniem nie wspomne. Mozemy tez odliczyc tasmę brzegową, folie z nadrukiem bo to nie podłogówka, montaz rozdzielacza tez od biedy nie. Gdy tak odchudzimy te czynnosci to potem opowiadamy jakimi jestesmy bohaterami domu. W kazdym razie mi sie to nigdy nie udało, a nie mam zadnego interesu aby przedłuzac taki montaż. Kiedys widziałem efekty bardzo szybkiego montazu, niestety nie mam zgody aby opublikowac zdjecia ilustrujace taki montaż. Bo w dziesięciu godzinach się sam nie wyrobię... Widocznie jesteś ( -cie) bardzo powolni... Zamontowanie szafki i złożenie rozdzielacza niech będzie godzina plus jeszcze jedna jeżeli poddtynkowa... Podłączenie rur od rozdzielacza do kotłowni niech stracę cztery godziny razem z próbą szczelności... Rozłożenie folii trzy godziny... Rozłożenie podłogówki jedenaście godzin..( jedenaście obwodów z przerwą na obiad i kawę...) Dwie godziny na zrobienie próby szczelności wraz z odpowietrzeniem instalacji ... Zwracam honor bo potrzeba dwadzieścia dwie godziny wraz z dłubaniem w nosie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 27.09.2020 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2020 (edytowane) Jakbym kładł własnymi rękami, to w tej cenie miałbym już działający system grzewczy oparty na kablach. Ale nie było moim celem pozbawienie się gwarancji i urobienie, żeby nie wiem co wykazać. Chcesz coś porównywać - sprowadź do wspólnego mianownika. Masz super kable... Ty swoje, bo kable masz na gwarancji, a w innych tematach, że tam nie ma się co zepsuć i są wieczne. Coś błądzisz w zeznaniach. Ile kosztuje najtańszy kocioł elektryczny - każdy może sobie sprawdzić na Ceneo. I zajrzeć do jego instrukcji, żeby zobaczyć, ile jeszcze drobiazgów trzeba dokupić do jego instalacji. Z mojej stronyn EOsT. Przyznaję racje, że koniec, ale Twojego braku czytania forum ze zrozumieniem. Znowu manipulujesz, odpisujesz sugerując, że do mojej odpowiedzi. Napisałem: Napisałem wcześniej, że własna robota. Ile kosztuje najtańszy kocioł elektryczny Na forum jest wątek o takich, o własnej budowie. Zawiera ponad 17 tys postów. Oczywiście, musisz jak zawsze wprowadzać w błąd, sugerując, że trzeba kupić gotowe rozwiązanie, odpowiadając o systemie własnymi rękoma. Na więcej, nie odpowiadam. Tak odpiszesz, po Kaizenowemu... Edytowane 27 Września 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 19.10.2020 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Kto z grzejących prądem z COP=1 zaczął sezon? Bo ja właśnie rozpocząłem. Sterownik na 23*C i zaczynamy hajcować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2020 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Kto z grzejących prądem z COP=1 zaczął sezon? Bo ja właśnie rozpocząłem. Sterownik na 23*C i zaczynamy hajcować To gratulacje, że dopiero teraz, ja od 1 X grzeję, ale pierwszy raz nie COP=1 ale tym razem 3-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.10.2020 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 Kto z grzejących prądem z COP=1 zaczął sezon? Bo ja właśnie rozpocząłem. Sterownik na 23*C i zaczynamy hajcować 8.10 wystartowałem z grzaniem hybrydą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 19.10.2020 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2020 8.10 wystartowałem z grzaniem hybrydą Ja w sumie też, w sypialni córki jest grzejnik 0,5 kw+ podłogówka 0,38 kw w lekkim kagańcu oczywiście a klima non-stop. Kurcze wczoraj wieczorem dałem na 23 st na dole było fajnie ale na górze za ciepło, nie wyspałem się.. Wracam do 22 nie ma co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elromano 21.10.2020 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Kto z grzejących prądem z COP=1 zaczął sezon? Bo ja właśnie rozpocząłem. Sterownik na 23*C i zaczynamy hajcować U mnie włączyło się dopiero 16 października, temp na 23°C Albo nawet 17 bo to noc już była. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 21.10.2020 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 Ja w sumie też, w sypialni córki jest grzejnik 0,5 kw+ podłogówka 0,38 kw w lekkim kagańcu oczywiście a klima non-stop. Kurcze wczoraj wieczorem dałem na 23 st na dole było fajnie ale na górze za ciepło, nie wyspałem się.. Wracam do 22 nie ma co. U mnie wieczorem ustawiam klimę na 23*C aby przedmuchało gdzie potrzeba a na noc 22*C. Grzejnika elektrycznego nie przestawiałem do drugiej części domu bo u mnie dziś było w miarę 16,8*C a teraz o 20:15 mam ponad 10*C. Byłem obejrzeć klimę ale nawet szronu nie widać muszę jeszcze do końca października wpierdzielić 400kWh bo mi przepadnie. Chyba sąsiadowi sprezentuję na cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 21.10.2020 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 U mnie wieczorem ustawiam klimę na 23*C aby przedmuchało gdzie potrzeba a na noc 22*C. Grzejnika elektrycznego nie przestawiałem do drugiej części domu bo u mnie dziś było w miarę 16,8*C a teraz o 20:15 mam ponad 10*C. Byłem obejrzeć klimę ale nawet szronu nie widać muszę jeszcze do końca października wpierdzielić 400kWh bo mi przepadnie. Chyba sąsiadowi sprezentuję na cwu. uchyl z jedno okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.10.2020 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2020 (edytowane) Kto z grzejących prądem z COP=1 zaczął sezon? Bo ja właśnie rozpocząłem. Sterownik na 23*C i zaczynamy hajcować Twoje grzanie, to prawie jak chuchanie Sporadycznie grzałem we wrześniu 3 dni i początkiem października. Na stałe, leci od niedzieli 11 października. Edytowane 21 Października 2020 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 02.11.2020 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Witam,Kończy mi się taryfa, co teraz jest najtańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 02.11.2020 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Witam, Kończy mi się taryfa, co teraz jest najtańsze? Tania pc pw, jeśli masz wodną podłogówkę. Orange sprawdź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lipo 02.11.2020 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2020 Czekam na PC i PW z dofinansowania 85%. Wtedy przestanie mnie interesować taryfa. W tym momencie mam 100 procent cop1 i różnica 20 procent jest odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.11.2020 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2020 Czekam na PC i PW z dofinansowania 85%. Wtedy przestanie mnie interesować taryfa. W tym momencie mam 100 procent cop1 i różnica 20 procent jest odczuwalna. Chcesz się pochwalić? Było trzeba tak od razu, a nie spamować. Witam, Kończy mi się taryfa, co teraz jest najtańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts