JD1719512917 13.01.2021 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 czy można tak podsumować ogrzewanie prądem dla nowego domu 120m2 ?? 1. Kocioł Kospel + podłogówka + boiler 130L w taryfie nocnej (nie zamyka drogi do PC) 2. bufor 1000L + grzałki 6kw +3kw + bojler 130L w taryfie nocnej (nie zamyka drogi do PC) 3. kable + bojler 130L do grzania w taryfie nocnej (ale wyklucza PC) PV można dołożyć do wszystkich opcji, chyba najlepiej do opcji 3. Odpowiem tak: odp.1. - słaba o ok. 20% sprawność układu w stosunku do pkt.2, sporo elementów zależnych by działało poprawnie odp.2. - na 140 m2 wystarczy baniak 500 litrów i grzałka siłowa 10kW, cwu baniaczek 300 litrowy i to wszystko w taniej taryfie poleci odp.3. - dobre rozwiązanie jak nie najlepsze, ale potrzebna większa akumulacja by być w taniej taryfie, cwu j/w Powyższe odpowiedzi z obserwacji 4 budynków. Moja instalacja w stopce (piec elektr. też miałem), pozostałe trzy w bliskiej rodzinie i znajomi. Teraz wybrał bym kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 13.01.2021 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2021 Odpowiem tak: odp.1. - słaba* o ok. 20% sprawność układu w stosunku do pkt.2, sporo elementów zależnych by działało poprawnie * słabsza? Dlaczego tak sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 14.01.2021 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Ponieważ zespół grzejny jest bez izolacji wewnątrz obudowy pieca, przez co się wychładza. Za nim jest czujnik temperatury co powoduje częste uruchomienie grzania. Dodatkowa pompa wodna w układzie (zużycie prądu) ze zbiornikiem. Dodatkowym częstym problemem jest turbinka która spełnia zadanie włączenia grzania zespołu wodnego. Dwie wymieniłem przez okres 6 miesięcy. Jednym słowy im mniej elementów ruchomych tym lepiej, dlatego przeszedłem na grzałkę bezpośrednio w baniaku. Nie wspominam o kosztach zespołu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 14.01.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Odpowiem tak: odp.1. - słaba o ok. 20% sprawność układu w stosunku do pkt.2, sporo elementów zależnych by działało poprawnie odp.2. - na 140 m2 wystarczy baniak 500 litrów i grzałka siłowa 10kW, cwu baniaczek 300 litrowy i to wszystko w taniej taryfie poleci odp.3. - dobre rozwiązanie jak nie najlepsze, ale potrzebna większa akumulacja by być w taniej taryfie, cwu j/w Powyższe odpowiedzi z obserwacji 4 budynków. Moja instalacja w stopce (piec elektr. też miałem), pozostałe trzy w bliskiej rodzinie i znajomi. Teraz wybrał bym kable. Cześć. Skoro uważasz, że 500L do domu 140m2 wystarczy to jaki powinienem zastosować do domku 70m2? Obciążenie przy -20 4,2kW przy średniej temp. zimą wynosi 1,9kW? Z Twojego postu wnioskuje, że kocioł elektryczny + grzejniki (powiedzmy o połowę przewymiarowane) byłyby najgorszym (najdroższym w użytkowaniu) rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 14.01.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Ponieważ zespół grzejny jest bez izolacji wewnątrz obudowy pieca, przez co się wychładza. Za nim jest czujnik temperatury co powoduje częste uruchomienie grzania. Dodatkowa pompa wodna w układzie (zużycie prądu) ze zbiornikiem. Dodatkowym częstym problemem jest turbinka która spełnia zadanie włączenia grzania zespołu wodnego. Dwie wymieniłem przez okres 6 miesięcy. Jednym słowy im mniej elementów ruchomych tym lepiej, dlatego przeszedłem na grzałkę bezpośrednio w baniaku. Nie wspominam o kosztach zespołu grzewczego. Tylko często kocioł jest w przestrzeni ogrzewanej, więc strat żadnych nie ma, a i te raczej są pomijalne w skali całych kosztów CO. W moim kotle elektrycznym Kospel, wymieniałem tylko czujnik ciśnienia (chyba już z 3 razy), a poza tym bez awarii przez 10 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 14.01.2021 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Cześć. Skoro uważasz, że 500L do domu 140m2 wystarczy to jaki powinienem zastosować do domku 70m2? Obciążenie przy -20 4,2kW przy średniej temp. zimą wynosi 1,9kW? Z Twojego postu wnioskuje, że kocioł elektryczny + grzejniki (powiedzmy o połowę przewymiarowane) byłyby najgorszym (najdroższym w użytkowaniu) rozwiązaniem? W taki przypadku tylko kable w podłodze, szkoda miejsca na baniak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.01.2021 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 W taki przypadku tylko kable w podłodze, szkoda miejsca na baniak. a i owszem, ale niezbyt głęboko, lepiej mata w warstwie kleju, łatwiej sterować mniejsze straty w nocy i wekendy jest II strefa dodatkowo PV ale bez szału i ma to sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 14.01.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Ze niby inwestor wypisuje papiery czy kierownik budowy, który niekoniecznie będzie chciał wpisać nieprawdę ? Mój sąsiad już po zamieszkaniu musiał przenosić wyrzutnię wentylacji mechanicznej na dach, bo miał w podbitce nad oknem FIX a pani z nadzoru budowlanego to zauważyła odwiedzając moją i okoliczne budowy, więc nie wszyscy mają "sztuczny" a realny problem. Jeśli w projekcie jest wyliczone, że dom spełnia WT i budujesz dom zgodnie z tym projektem to wszystko jest OK. Nawet jeśli będzie ogrzewany samym prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.01.2021 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2021 Jeśli w projekcie jest wyliczone, że dom spełnia WT i budujesz dom zgodnie z tym projektem to wszystko jest OK. Nawet jeśli będzie ogrzewany samym prądem. No tak..tyle że nijak ma się to do postu z "...zrobisz co zechcesz" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 15.01.2021 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 No tak..tyle że nijak ma się to do postu z "...zrobisz co zechcesz" No nie do końca. Chodziło mi o to że robisz zgodnie z projektem a w projekcie masz napisane że CO i CWU to 100% prąd. Czyli o tyle robisz co zechcesz, że możesz w projekcie wpisać, że ogrzewanie będzie prądem i tyle. Ważne aby wskaźnik EP spełniał wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.01.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 No nie do końca. Chodziło mi o to że robisz zgodnie z projektem a w projekcie masz napisane że CO i CWU to 100% prąd. Czyli o tyle robisz co zechcesz, że możesz w projekcie wpisać, że ogrzewanie będzie prądem i tyle. Ważne aby wskaźnik EP spełniał wymagania. mam zapotrzebowanie np 5mwh /rok na wszelkie cele i mam pokrycie w 100% z PV to jakie jest EP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 15.01.2021 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 mam zapotrzebowanie np 5mwh /rok na wszelkie cele i mam pokrycie w 100% z PV to jakie jest EP? To nie do mnie pytanie. Nie znam się na tym. Jak człowiek czyta forum albo inne informacje z netu to może sobie wyrobić przekonanie, że aktualnie grzanie czystym prądem w domu spełniającym współczesne normy bez wspomagaczy typu PV, kominek, pompa ciepła jest niemożliwe. A to okazuje się nieprawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.01.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 To nie do mnie pytanie. Nie znam się na tym. Jak człowiek czyta forum albo inne informacje z netu to może sobie wyrobić przekonanie, że aktualnie grzanie czystym prądem w domu spełniającym współczesne normy bez wspomagaczy typu PV, kominek, pompa ciepła jest niemożliwe. A to okazuje się nieprawda. No raczej grzałem przez 17 lat samym prądem wiec mnie nie musisz przekonywać . Ciekaw jestem jak to jest liczona i to pytanie zadaje już nty raz jak na razie bez konkretnej odpowiedzi. Może się jednak doczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.01.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 To nie do mnie pytanie. Nie znam się na tym. Jak człowiek czyta forum albo inne informacje z netu to może sobie wyrobić przekonanie, że aktualnie grzanie czystym prądem w domu spełniającym współczesne normy bez wspomagaczy typu PV, kominek, pompa ciepła jest niemożliwe. A to okazuje się nieprawda. Cóż..w tym kraju jest takie coś jak WT i przepisy, które co rusz się zmieniają oraz decydujący urzędnicy, którzy często nie są z nimi zaznajomieni. Jak ja wybierałem źródło ciepła rok temu to mi jasno powiedziano - świetle obowiązującego na dziś prawa, nie można grzać tylko 'czystym prądem' bo normy EP na to nie pozwalają. Mój KB wspominał o PV ale urzędnik stwierdził, że na dzień dzisiejszy nie są one uwzględniane, bo kto zagwarantuje, że wyprodukują zakładaną ilość energii a liczby to liczby i muszą się zgadzać. Tak było rok temu. Jak jest teraz nie wiem, bo już nie muszę tego rozważać. Zainteresowani nie powinni pytać tutaj ,tylko tam gdzie pójdą z papierami. PS - masz projekt gdzie jest napisane że CO+CWU będzie w 100% z prądu z COP1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 15.01.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Tylko często kocioł jest w przestrzeni ogrzewanej, więc strat żadnych nie ma, a i te raczej są pomijalne w skali całych kosztów CO. W moim kotle elektrycznym Kospel, wymieniałem tylko czujnik ciśnienia (chyba już z 3 razy), a poza tym bez awarii przez 10 lat. a co hipcia wymieniała u siebie przez 12 lat? nic, nothing, zero, null... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 15.01.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 CWU z bojlera to ogromny pożeracz prądu 3-4 MWh/rok przyjmując średnio 3650kWh rocznie dla równego rachunku przez 365 dni to 10kwh /dobę ogrzewanie domu bojlerem to nie jest najlepszy pomysł. Gawełku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbitek 15.01.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 Cóż..w tym kraju jest takie coś jak WT i przepisy, które co rusz się zmieniają oraz decydujący urzędnicy, którzy często nie są z nimi zaznajomieni. Jak ja wybierałem źródło ciepła rok temu to mi jasno powiedziano - świetle obowiązującego na dziś prawa, nie można grzać tylko 'czystym prądem' bo normy EP na to nie pozwalają. Mój KB wspominał o PV ale urzędnik stwierdził, że na dzień dzisiejszy nie są one uwzględniane, bo kto zagwarantuje, że wyprodukują zakładaną ilość energii a liczby to liczby i muszą się zgadzać. Tak było rok temu. Jak jest teraz nie wiem, bo już nie muszę tego rozważać. Zainteresowani nie powinni pytać tutaj ,tylko tam gdzie pójdą z papierami. PS - masz projekt gdzie jest napisane że CO+CWU będzie w 100% z prądu z COP1? Tak z pozwoleniem na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 15.01.2021 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2021 przyjmując średnio 3650kWh rocznie dla równego rachunku przez 365 dni to 10kwh /dobę ogrzewanie domu bojlerem to nie jest najlepszy pomysł. Gawełku... Ja nie pisałem o ogrzewania domu bojlerem, tylko o ogrzewaniu cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crone 16.01.2021 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Chciałbym teoretycznie grzać tylko w II taryfie, czy taki układ jest możliwy i będzie to działać? Rozdzielnia główna -> programator taryfowy -> podlicznik -> rozdzielnia dodatkowa -> 9 pomieszczeń. Czy programator taryfowy pozwoli mi np jednym przyciskiem włączyć podawanie prądu poza programem? Są takie urządzenia? Zanim będę rozmawiać z elektrykiem, chciałbym widzieć jakie mam możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.01.2021 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2021 Tak z pozwoleniem na budowę A coś więcej o projekcie, ociepleniu itd ? Co dziś trzeba zrobić, by grzać z COP1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts