Matiszyna 21.07.2021 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Tak po wylewce wygląda O pomiarach nic nie wiem zapytam elektryka, który to układał. Też ki się trochę nie podoba sposób ułożenia żałuję że nie zwróciłem na to uwagi przed zalaniem posadzki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.07.2021 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 (edytowane) No to tu masz poważny problem - dylatacja na kablach grzewczych. Te dwie części będą się wzgledem siebie przesuwały i w końcu kabel zostanie uszkodzony. Gdyby to nie był przewód grzewczy, a "dobieg" - należałoby go w tym miejscu oslonic peszlem czy inną rurą (też nie może bezposrednio przechodzić przez dylatację). Jaki sens ma pytanie po zabetonowaniu, czy to dobrze? Co teraz zrobisz z wiedzą, że to fuszerka? Edytowane 21 Lipca 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matiszyna 21.07.2021 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2021 Dobrze się zastanowię czy kupić ten dom..... Jeszcze jest nieukończony cena już poszła w górę przyłącza elektrycznego brak i ciągle jakieś niespodzianki.... Jeden plus że nadzór budowlany przyblokował możliwość sprzedaży domu przez inwestora więc zyskałem trochę czasu na podjęcie drcyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 23.07.2021 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Widzę że brakuje też dylatacji ściana/posadzka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 23.07.2021 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Pod względem ekologicznym? Obecnie we Francji zdecydowanie tak. U nas trudno wyważyć - ale wraz z odchodzeniem od węgla będzie coraz bardziej oczywiste "tak". A trudno wyważyć, bo jak porównać obciążenie dla środowiska utylizacji zezłomowanych jednostek i ulotnionych wcześniej czy później gazów, obciążenia produkcją, transportem i serwisem PC z emisją CO2, rtęci i innych produktów spalania? PV także będzie trzeba zutylizować. Kręcisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.07.2021 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2021 Widzę że brakuje też dylatacji ściana/posadzka. Przypatrzyłeś się uważnie? http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/dylatacja.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matiszyna 24.07.2021 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Przy ścianach jest dylatacja, ciągle martwi mnie fakt, że przewody grzewcze zostały ułożone w dylatacji między kuchnia a salonem co gorsza te oba pomieszczenia tworzą największą powierzchnię grzewczą w domu. Jeżeli tam przewód zostanie uszkodzony oba pomieszczenia pozostaną bez ogrzewania podłogowego W zasadzie to i tak w większości chciałem do ogrzewania tego domu wykorzystać pompę ciepła powietrze powietrze (klimatyzację) ogrzewała właśnie salon kuchnie i i resztę domku. No ale podłogówka to podłogówka.... Bardzo zależy mi na tym domu, mentalnie z rodziną jesteśmy z nim związani. ciężko byłoby teraz o nim zapomnieć :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 24.07.2021 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Ewentualnie zrobić frezowanie posadzki w salonie pod podłogówkę (jako plan B) i jeśli faktycznie kable się przerwą to masz drugą opcję grzania. Co prawda kabel wtedy będzie na samej górze posadzki, czyli na pewno gorsza akumulacja, ale cóż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.07.2021 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Jeżeli tam przewód zostanie uszkodzony oba pomieszczenia pozostaną bez ogrzewania podłogowego To jaka to jest powierzchnia w sumie i jakiej mocy kabel? W razie W pewnie da się podkuć przed pierwszym przejściem przez dylatację i zarobić tak, żeby to był koniec - wtedy tylko aneks kuchenny, jak rozumiem, byłby nieogrzewany. Ale to akurat mały problem. A ja bardzo będziesz chciał, to można dać jeszcze kable w warstwie kleju pod płytkami - koszt niewielki. Wprawdzie tracisz na akumulacyjności - ale jak chcesz efekt ciepłej podłogi to nawet będzie zaleta. Co do grzania - w strefie dziennej zazwyczaj niewiele grzejesz, bo są tu duże zyski bytowe. A i słoneczne zazwyczaj też największe, bo sporo przeszkleń na E, S i W. Jak będziesz tam miał klimę, to możesz zupełnie nie odpalać podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.07.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 Przypatrzyłeś się uważnie? http://kaizen.neostrada.pl/public/budowa/dylatacja.jpg Niedopatrzenie, zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matiszyna 24.07.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2021 W zaznaczonym miejscu chcę założyć klimę, mam tam już pociągnięty prąd od strony elewacji. Salon z aneksem to około 32.5m2, na których jest ułożony kabel grzewczy o mocy 1740W, długość kabla 174m, przewód Elektra VCD10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SilverX 25.07.2021 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2021 Salon z aneksem to około 32.5m2, na których jest ułożony kabel grzewczy o mocy 1740W, długość kabla 174m, przewód Elektra VCD10 Logiczniej byłoby podzielić tę strefę na dwa kable i dwa sterowniki. Kto Ci dobrał taką moc? Rozumiem, że założenia to grzanie w dziennym okienku i PV ? Wszyscy piszą o kablach o mocy 16-17 W/m i odstępach 15-20 cm (10 cm w łazience). Jeśli bez PV, to bez klimy się nie obejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolerclub 03.08.2021 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Witam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.08.2021 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Puszczona w samopas PC, może monoblok zamiast tego kospela. Ile planujesz styropianu na chudziak pod posadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolerclub 03.08.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 w projekcie jest 15 cm + 7 cm wylewki. Jednak trochę poszperałem i znalazłem informacje, że lepiej (chodzi o możliwość kontroli temp przez 24h) jest zastosować bufor ok 1000L + grzałki podłączyć do podłogówki. Ponieważ, może się okazać, że sama wylewka nie da rady oddać ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 03.08.2021 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2021 Wylewka da radę oddać ciepło, tylko może nie zdążyć zakumulować. Nie ładuj się w inwestowanie w bufor. Jak podliczysz koszt bufora i kospela, to niewiele dołożysz do PC PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 05.08.2021 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2021 .....Ponieważ, może się okazać, że sama wylewka nie da rady oddać ciepła. Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coolerclub 11.09.2021 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2021 Wylewka da radę oddać ciepło, tylko może nie zdążyć zakumulować. Nie ładuj się w inwestowanie w bufor. Jak podliczysz koszt bufora i kospela, to niewiele dołożysz do PC PW. raczej pewne jest, że piec będzie dogrzewał w drogiej taryfie- przynajmniej tak mówi 2 instalatorów. bufora nie będzie bo się już nie zmieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 11.09.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2021 raczej pewne jest, że piec będzie dogrzewał w drogiej taryfie- przynajmniej tak mówi 2 instalatorów. bufora nie będzie bo się już nie zmieści https://forum.muratordom.pl/entry.php?132525 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.09.2021 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2021 Witam wszystkich ������ Jaki zestaw wybrać do ogrzewania prądem nowy dom: 100m2, fundament ocieplony styrodurem od zewnątrz 10cm, od wewnątrz 5 cm oraz pod chudziakiem 10 cm. Strop drewniany na wiązarach, poddasze nieużytkowe z możliwością adaptacji. Rodzina 2+1. Będzie rekuperacja, nie chcemy fotowoltaiki. Zaplanowane ogrzewanie mamy: podłogówka wodna, piec kospel EKCO.LN3 i L3, zasobnik elektryczny Direct JOULE 150L z grzałkami, ma to chodzić w taryfie nocnej. Jest to akceptowalny zestaw? da się to zrobić dużo lepiej? Ablo zupełnie inaczej?? Jest bardzo fajnie i zadziała dobrze. Kospel swego czasu był drogi, Elterm robi to samo a był tańszy. Zerknij na Elterm Major, swego czasu był to mój faworyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts