kurt76 22.12.2011 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Włączyłem 4 grzejniki DuoHeat 2*2,6 kW i 2*1,95 kW w ciagu dwoch dni wygrzewania temp. wzrosla z 7 st do 13. Od stycznia zaczynam robic statystyki.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.12.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wieści z ministerstawa gospodarki: Tomasz Dąbrowski podkreślał, że najważniejsze nowe propozycje to wprowadzenie jednej umowy kompleksowej na dostarczanie paliw i energii do gospodarstwa domowego, obowiązek rozliczania energii elektrycznej według rzeczywistego zużycia, obowiązek montażu przez operatora systemu dystrybucyjnego liczników inteligentnych. Wprowadzanie inteligentnych liczników pozwala lepiej optymalizować zużycie energii w domu, np. używać pewnych urządzeń poza godzinami szczytu, kiedy energia jest tańsza - wyjaśnił Pawlak. Znaczy nowe idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Znaczy nowe idzie. A jak pisałem, że już niedługo może być u nas z prądem podobnie jak w Niemczech to nikt nie chciał wierzyć Suma summarum, kiedy to wprowadzą, rachunki mi dużo nie spadną (kilka procent), ale komfort powinien wzrosnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) ja już na fakturze mam opcje odczyt zdalny - informatycznie PGE jest przygotowane; Wprowadzanie inteligentnych liczników pozwala lepiej optymalizować zużycie energii w domu, np. używać pewnych urządzeń poza godzinami szczytu, kiedy energia jest tańsza - wyjaśnił Pawlak. Pan Pawlak bełkocze tutaj... chyba, że ma na myśli domyślną opcję instalacji wszystkim liczników dwutaryfowych - ale taryfę pewnie i tak bedą zmieniać zdalnie. Liwko - przecież to się tyczy tylko tego, że nie bedziesz dostawał prognoz a fakturę za rzeczywiste zuzycie - to na czym chcesz zaoszczędzić? przecież chyba masz dwie taryfy już w tej chwili? Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Podobnie w ENEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) energetyka bedzie ze 3 lata wymieniac te, co ma w ilości 1:1, więc wątpię w 2 urządzenia /koszty/ - o ile to rzeczywiście ma to tak wyglądać, jak piszesz - nie znam szczegółów, czy w Niemczech fizycznie są 2 skrzynki. Moim zdaniem docelowo odbywać się to będzie tak, jak zmiana abo w komórce a za parę lat tak, jak pisał Brz..wski - sygnał taniej taryfy bedzie wysyłany z elektrowni w czasie rzeczywistym w realnej chwili nadprodukcji prądu. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 W Niemczech domy z PC mają dwa liczniki. (nie wiem czy to dotyczy tylko PC) Wprowadzanie inteligentnych liczników pozwala lepiej optymalizować zużycie energii w domu, np. używać pewnych urządzeń poza godzinami szczytu, kiedy energia jest tańsza - wyjaśnił Pawlak. W Niemczech (w Skandynawii podobnie) to elektrownie załączają PC, jak i wyłączają w godzinach szczytu. W rzeczywistości taka PC przez kilka godzin dziennie jest pozbawiona zasilania. Jednym i drugim takie rozwiązanie się opłaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) o tym pisałem; nie wiedziałem, że to działa także w Niemczech.Prawdopodobnie ma to na celu "spłaszczenie" w ciągu doby poboru energii (w zamian za parę gr taniej na kWh). Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.12.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 o tym pisałem; nie wiedziałem, że to działa także w Niemczech. Prawdopodobnie ma to na celu "spłaszczenie" w ciągu doby poboru energii (w zamian za parę gr taniej na kWh). Dokładnie. A przy okazji zachęcić do korzystania z prądu a nie np. węgla;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 22.12.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 o tym pisałem; nie wiedziałem, że to działa także w Niemczech. Prawdopodobnie ma to na celu "spłaszczenie" w ciągu doby poboru energii (w zamian za parę gr taniej na kWh). Przeglądam któryś artykuł i nie mogę dostrzec w tym żadnej korzyści dla "świadomych". Głównym celem projektu jest: wytworzenie kultury związanej ze zużyciem energii (np. u osób, które nigdy się nad tym nie zastanawiały) oraz bieżące rozliczanie zużycia (a nie na podstawie prognoz). W dalekiej przyszłości być może dojdzie do "dynamicznych notowań", jak na foreksie - elektrownie nie wyrabiają, robi się drogo, elektrownie mają nadwyżkę, jest taniej. Czy dla posiadacza kabli albo PCi będzie to korzystne, wątpię - grzać trzeba tak czy inaczej. Wręcz będzie gorzej - dotychczas jesteście beneficjentami tego, że nieświadomy naród tłucze pierwszą taryfę. Jak uda się spłaszczyć zużycie, spłaszczone zostaną także ceny. A za liczniki i tak będziecie musieli zapłacić. http://energetyka.wnp.pl/tpa/inteligentny-licznik-swiadomy-konsument,7407_2_0_0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.12.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Wręcz będzie gorzej - dotychczas jesteście beneficjentami tego, że nieświadomy naród tłucze pierwszą taryfę. Mina wieki zanim do ludzi dotrze, ze pradem mozna tanio grzac, masowych przejsc na druga taryfe dlugo nie bedzie, bo co wtedy ludzie maja swoje kotlownie w domu wyrzucic na smieci ?? Narod jest nieswiadomy w wielu kwestiach, w tej materii nie jest inaczej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Czy dla posiadacza kabli albo PCi będzie to korzystne, wątpię - grzać trzeba tak czy inaczej. a resztę grzejących czym się da cenowo doprowadzą do pionu za pomocą akcyzy - zrównają cenę kWh każdego z nośników energii... a co do wprowadzania kultury zużycia energii wystarczy edukować społeczeństwo ceną kWh - wymiana licznika nie jest potrzebna... Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.12.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 To ja może jeszcze w sprawie akumulacyjności podłogi zapytam o radę. Jest płyta fundamentowa 20cm na XPS 15cm i teraz mogę: a) od razu dawać wylewkę z podłogówką wodną b) dać pod wylewkę cieńko (3-5cm?) styro c) dać pod wylewkę więcej (10-15cm?) styro Dla pierwszej opcji trudność upchnięcia dobrze izolowanych rur wody i cyrkulacji, oraz ew. różnicy w reakcji parteru i piętra (tam będzie styro z kanałami WM pod wylewką). Ca. 240m2, 4-litrowe, grzanie GZ50 (), podłoga na parterze płytka/deska. Co radzicie? Jeśli chodzi ogólnie o "megaakumulacyjność" to ja widziałbym straty kiedy całkowite rozładowanie po sezonie grzewczym wypadałoby w porze kiedy jest już raczej nadmiar *C, ale jak sądzę aż taka bezwładność nie ma szans wystąpić...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Ze względu na grzanie gazem dałbym 5-10cm styro,przy gazie aż taka akumulacyjność nie jest nam potrzebna.Ze względu na koszty 3cm też byłyby dobre z uwagi na lepsze kotwienie rurek.Opcję nr.1 bym odrzucił. Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 22.12.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 a resztę grzejących czym się da cenowo doprowadzą do pionu za pomocą akcyzy - zrównają cenę kWh każdego z nośników energii... a co do wprowadzania kultury zużycia energii wystarczy edukować społeczeństwo ceną kWh - wymiana licznika nie jest potrzebna... Edukacja przez pieniądz jest najszybsza. Przy cenie 1 zł za kwh czegokolwiek nie będzi głupich pytań typu czy 12 cm styro starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Edukacja przezpieniądz jest najszybsza. Przy cenie 1 zł za kwh czegokolwiek nie będzi głupich pytań typu czy 12 cm styro starczy No i teraz zasadne pytanie,a co z domami grzanymi kablami przy takiej cenie za 1kWh ? Czy ktoś brał coś takiego pod rozwagę przy "tańszych" kablach ? Nie chcę być złośliwy bo nie wybudowałem Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) a nic natomiast na pewno pompy nie stanieją - także brać, póki tanie jak barszcz Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) a nic natomiast na pewno pompy nie stanieją - także brać, póki tanie jak barszcz A jednak jest coś na rzeczy Pompy tanieją,teraz dostałem ofertę na kompletną dobrą pompę p-w z zasobnikiem i montażem na 18tys.zł,która nie tak dawno kosztowała 25tys.zł(Altherma) i coraz bardziej zastanawiam się nad tym rozwiązaniem właśnie ze względu na cenę Do lipca/sierpnia powinno jeszcze spaść... Nie zapominajmy,ze oprócz c.o mamy również cwu,1kWh za 1zł to już coś Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Arturo: specjalnie dla Ciebie: - mam nadzieję, że jestes wyluzowany i masz dystans do siebie; dlaczego to piszę - bo wczoraj kręciłem się w okolicach strony 50-80 tego watku i tam takze się zastanawiałeś minął rok i dalej się zastanawiasz oczywiście nic w tym złego, jednak w życiu bywa różnie - obyś obrał właściwa taktykę http://www.youtube.com/watch?v=7vc8rkPjSbA&feature=player_embedded Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Arturo: specjalnie dla Ciebie: - mam nadzieję, że jestes wyluzowany i masz dystans do siebie; dlaczego to piszę - bo wczoraj kręciłem się w okolicach strony 50-80 tego watku i tam takze się zastanawiałeś minął rok i dalej się zastanawiasz Spoko,jestem wyluzowany Zastanawiałem się,zastanawiam się i będę zastanawiał się Mam na tyle czasu... Z prostej przyczyny,ja buduję dom na lata i wszystko musi być przemyślane.Nie zamierzam dawać kabli,po to,żeby za rok czy dwa lata jak 1kWh będzie po np.1zł zrywac kable i dawać podłogówkę,żeby podłączać pompę ciepła Nie zamierzam wtedy sprzedawać domu za parę groszy z kablami w podłodze Poza tym nie jestem gostkiem,który słucha bezkrytycznie każdej uwagi,że może załóż kable bo to będzie tanie, a może pompa ciepła bo jest tania,a może jednak gaz... Nie,ja buduję dom dla siebie i mam własne priorytety.Ma być dobrze,tanio i na lata Przykład ? Nie jestem tak zdolny manualnie jak Jasiek ale przy 1zł/kWh nie stać mnie będzie utrzymać jego zużycia prądu i musiałbym rwać włosy z głowy a przy okazji kable z podłogi Powiem więcej,jego obecne koszty za prąd już są dla mnie nie do przyjęcia... Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts