kszh.uint 22.12.2011 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) ja to doskonale rozumiem; jednak prawda jest bardziej brutalna: za te 20-30 lat tego domu na pewno nie sprzedasz za dobre pieniadze, bo bedzie sytuacja analogiczna do takiej: kto z forumowiczów (a siedzi tutaj pare tysięcy typa) rozglada się dzis za domem sprzed 20-30 lat? Kazdy buduje nowy albo kupuje i rozbiera, zeby postawić nowy... a czy w środku bedzie pompka, kabel czy wynalazek jaśka - dla catepillara to wsio radno... p.s. obejrzałes film? pan nr 1 też miał wszystko przemyślane i dysponował poteżną wiedzą a finał był, jaki był... Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 ja to doskonale rozumiem; jednak prawda jest bardziej brutalna: za te 20-30 lat tego domu na pewno nie sprzedasz za dobre pieniadze, bo bedzie sytuacja analogiczna do takiej: kto z forumowiczów (a siedzi tutaj pare tysięcy typa) rozglada się dzis za domem sprzed 20-30 lat? . Był czas,kiedy ja się rozglądałem,nawet za zdecydowanie starszymi i to dosyć na poważnie A poza tym ja nie mówię o 20-30 latach później.1zł/kWh nastąpi zdecydowanie wcześniej A mój dom ma kto już przejąć po mnie,nie zamierzam sprzedawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) 1zł/kWh nastąpi zdecydowanie wcześniej A mój dom ma kto już przejąć po mnie,nie zamierzam sprzedawać zacznę od tyłu: mam nadzieję, ze istnieje zycie pozagrobowe - wtedy z góry zobaczysz, jak syn/córa wystawiają z ulgą Twój czy mój dom FOR SALE (bo wtedy juz angielski bedzie językiem urzędowym na równi z mandaryńskim) i to z komentarzem: bosh, zeby ktoś to tylko wziął... co do ceny 1pln/kWh - przypatrz się, czy przy cenie diesla po prawie 6pln/l od nowego roku ktoś przesiądzie się na rower a jeszcze niedawno był po 2pln/l... Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 zacznę od tyłu: mam nadzieję, ze istnieje zycie pozagrobowe - wtedy z góry zobaczysz, jak syn/córa wystawiają z lekkim sercem Twój czy mój dom FOR SALE (bo wtedy juz angielski bedzie językiem urzędowym na równi z mandaryńskim) Po śmierci się nie liczy To już będzie syna majątek co do ceny 1pln/kWh - przypatrz się, czy przy cenie diesla po prawie 6pln/l od nowego roku ktoś przesiądzie się na rower Mam diesla,niestety już nie Alfę... ale jeżdżę...mam dostęp do ropki w odpowiedniej cenie 6zł/l to pikuś,żeby zachować proporcję to ON musiałby kosztować 18zł/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 koszty prądu moje czy jaśka za prąd są kosztami ogrzewania tożsamymi z utrzymaniem ok 50m2 mieszkania w blokowisku w każdym większym mieście... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) koszty prądu moje czy jaśka za prąd są kosztami ogrzewania tożsamymi z utrzymaniem ok 50m2 mieszkania w blokowisku w każdym większym mieście... Wiem o tym,też mieszkam w bloku i płacę rocznie z mediami prawie 8tys.zł Ale nie spłacam rat kredytu a to zasadnicza różnica Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 22.12.2011 23:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Proponuję inne spojrzenie: prędzej pół "normalnej" Polski wymrze z zimna lub głodu zanim my w naszych bardziej lub mniej turbostuningowanych domach zaczniemy chodzić w dwóch swetrach. Także bez przesadyzmu, obyśmy zdrowi byli Czego Państwu i sobie życzę u progu nadchodzących Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Ale nie spłacam rat kredytu a to zasadnicza różnica to ja Ci odpowiem przewrotnie: pamiętaj, że kredyt hipoteczny to najtańszy pieniądz do pozyskania z rynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.12.2011 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 to ja Ci odpowiem przewrotnie: pamiętaj, że kredyt hipoteczny to najtańszy pieniądz do pozyskania z rynku O tym też wiem Mieszkanie zamierzam wynająć Jak widzisz,myślałem,myślę i będę myślał,nie podejmuję pochopnie decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 22.12.2011 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) rozumiem i bedę się przyglądać tak sobie myślę, przy czym się najdłuzej zastanawiałem przy budowie domu i wychodzi mi na to, ze chyba przy tym, czy kosiarka 6,5km nie bedzie przerostem treści nad formą na 700m2 trawnika... i wiesz co - źle obstawiłem, bo niestety jest... całą resztą się martwię dopiero wtedy, kiedy zaczać się martwić należy - czyli nie na zapas ale każdy jest inny p.s. złośliwi napiszą: to widać po zużyciu:) Edytowane 22 Grudnia 2011 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 23.12.2011 00:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Edukacja przez pieniądz jest najszybsza. Przy cenie 1 zł za kwh czegokolwiek nie będzi głupich pytań typu czy 12 cm styro starczy Się uczepiliście tego 1 zł / kWh. Okiem ekonomisty: nieprawdopodobne, o ile inne źródła energii nie zdrożeją porównywalnie, w innym przypadku większość przerzuciłaby się radośnie na (ko)generację prądu z ziemnego lub LPG, a w szczególności z oleju rzepakowego wytwarzanego na czarno, bo bez akcyzy. Jeśli wszystkie źródła energii zdrożeją trzykrotnie, inflacja, zatory, a ogólnie gospodarka polecą na łeb na szyję, i wtedy jednym z mniejszych zmartwień będzie ogrzewanie domu, ważniejsze będzie, gdzie wyjechać, aby mieć co jeść. Jeśli potencjalna wojna z Iranem rozleje się na III wojnę światową, będą większe troski, niż opłacalność ogrzewania. Także spokojnie, nie bez powodu ceny są i będą regulowane, są o wiele potężniejsi ludzie niż grzejący prądem, np. właściciele hut, którzy dopilnują, aby zmiany nie były tak drastyczne. No i z łaski swojej uwzględniajcie zjawisko inflacji, bo z tego punktu widzenia wzrost o 5% w nowym roku to de facto pozostawienie cen na tym samym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 ojojojoj! strasznie wysoko ją grzejesz - to dziwne dla mnie... Dla mnie też 22,8-33,1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Henok ma czujki pod domem, ale też chyba nie ma płyty ,,, Mi chodzi w miejscu styku izolacji i betonu (od wewnetrznej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2011 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 W Niemczech domy z PC mają dwa liczniki. (nie wiem czy to dotyczy tylko PC) W Niemczech (w Skandynawii podobnie) to elektrownie załączają PC, jak i wyłączają w godzinach szczytu. W rzeczywistości taka PC przez kilka godzin dziennie jest pozbawiona zasilania. Jednym i drugim takie rozwiązanie się opłaca. W którym kraju skandynawskim tak maja i od jakiego dystrybutora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2011 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 oczywiście nic w tym złego, jednak w życiu bywa różnie - obyś obrał właściwa taktykę http://www.youtube.com/watch?v=7vc8rkPjSbA&feature=player_embedded hehehehe, dobre, ale koleś zaczął mieć mine od 5:35 minuty. Brawo dla Pana nr 2, idealna taktyka. Musze pokazać to ojcu on jest fanatykiem tego teleturnieju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.12.2011 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Zbliżają się święta, więc odpowiem grzeczenie. Ale Arturo72 przyrzekam, że ostatni raz grzecznie, bo nie możesz lub złośliwie nie chcesz przyjąć do wiadomości, że nie tylko woda przenosi energię: Założę sobie powietrzna Pompę ciepła za 8 kPLN, mam nawet firmę w Łodzi, ich oferta jest na aledrogo. Nie spodziewając się od niej cudów, COP = 2, sprowadzę cenę za prąd do poziomu 0,5 zł/kWh. Czy ja jestem niegrzeczny ? Napisałem też nie złośliwie ponieważ jeszcze się nie wybudowałem Grzecznie się zapytałem co będzie z domami z kablami przy 1zł/kWh. Wiem,że istenieje pompa ciepła p-p ale...to nie jest komfort ! Taka pompa mieli ok.3-5tys.m3/h. Szum nad głową w nocy czy w dzień,przy klimie nad głową nie można spać a co dopiero przy p-p... To nie dla mnie,nie pogorszę sobie komfortu użytkowania Edytowane 23 Grudnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Wiem,że istenieje pompa ciepła p-p ale...to nie jest komfort ! Taka pompa mieli ok.3-5tys.m3/h. Szum nad głową w nocy czy w dzień. To nie dla mnie,nie pogorszę sobie komfortu użytkowania To ile mieli a to ile jest potrzebne to dwie różne rzeczy. 3-5tyś m3/h dla domu 3 litrowego. Przemyśl zastanów sie jeszcze raz a potem dopiero napisz. Za bardzo wierzysz w oferty, instrukcje i DTR-ki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.12.2011 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 (edytowane) Za bardzo wierzysz w oferty, instrukcje i DTR-ki A Ty swoje...Ty za to za bardzo uwierzyłeś w kable Komu mam wierzyć jak nie producentowi ? Mam kupić pompę a potem się zastanawiać nad rozlanym mlekiem ? Mam zrobić bez oferty,na gębę a potem się kłucić ? Nie Jak mam czarno na biały,umowę na usługę to mam zamiar tego dochodzić a nie machnąć ręką.Ja wysyłam oferty do poważnych firm a nie p.Mietka Edytowane 23 Grudnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 23.12.2011 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 A Ty swoje...Ty za to za bardzo uwierzyłeś w kable Komu mam wierzyć jak nie producentowi ? Mam kupić pompę a potem się zastanawiać nad rozlanym mlekiem ? Mam zrobić bez oferty,na gębę a potem się kłucić ? Nie Jak mam czarno na biały,umowę na usługę to mam zamiar tego dochodzić a nie machnąć ręką.Ja wysyłam oferty do poważnych firm a nie p.Mietka W poście napisałeś 3-5tyśm3 dalej tak twierdzisz, że tyle potrzeba bo taka jest moc nominalna? Co do kabli to jakis czas temu napisałem, że ja w nich zakochany nie jestem i nic w tej materii sie nie zmieniło. Tym bardziej w poście #6786 nie było o nich wzmianki więc odpowiadaj na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.12.2011 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 8 tyś za cop 2 to bardzo droga .ale alternatywa jakaś jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts