Brygada RR 02.02.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Mam problem z ustawieniem AURATONA 3000 jeśli ktoś ma jakieś rozsądne rozwiązanie proszę o pomoc. Mam taryfę ciepły dom w ENEA, druga taryfa obowiązuje od 14:30 - 16:30 i od 22:00 do 6:00 godziny są niezmienne natomiast AURATON uznaje tylko całe godziny, słowem jestem do tyłu o godzinę nawet gdybym zmienił czas na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.02.2012 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 zmienić sobie nastawę zegara w sterownikach, opóźnij/cofnij zegar o 30min i po problemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 02.02.2012 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 zmienić sobie nastawę zegara w sterownikach, opóźnij/cofnij zegar o 30min i po problemie. ale co z godzinami od 22:00 - 6:00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ale co z godzinami od 22:00 - 6:00 przecież całej nocy nie potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiki 02.02.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Marcin: mialam wlasnie pytac o devi, czy tam jest mozliwosc ustawienia na dowolna godzine dowolnej temp czy jak w auratonach tylko 2 temp nocna i dzienna ??? BrygadaRR: auratony i tak wczesniej uruchamiaja Ci podloge, wiec spokojnie mozesz zostawic godzine na zegarze taka jaka jest, a dzienna od 15 na sterowniku - wtedy zalaczy Ci sie wlasnie okolo 14:30 i wg teroii Jaska (na ktora czekamy) i tak powinienes je zostawic do wieczora (jezeli dobrze zrozumialam) by dogrzewaly w razie potrzeby i nie bylo skokow temp. Ja ciagle badam te auratony i cholerka nie bardzo jaze schemat ich dzialania bo za kazdfym razem jest inaczej, ale bywa ze i godzine wczesniej sie uruchamiaja. Ja mam tania taryfe od 13 do 15, ale sterowniki mam od 14 do 15 a i tak od 13 zaczynaja sobie pstrykac mimo ze temp wyzsza niz zadane 22 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 02.02.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) ale co z godzinami od 22:00 - 6:00 będzie od 22.30 do 5.30, bo lepiej mieć 2+7h jak 1+8h ? Czy przy kablach też się tak różnicuje rozstawy od wykończenia podłogi? Piszecie o problemach z panelami, a przy podłogówce wodnej na desce/płytkach rozstawy wychodzą powiedzmy 20/35 cm i powinno grzać równo...? Edytowane 2 Lutego 2012 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2012 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 ale co z godzinami od 22:00 - 6:00 przecież całej nocy nie potrzebujesz od 22:30 do 5:30 ci nie wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 02.02.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Źle do tego tematu podchodzisz. Postaw się na miejscu kogoś, kto chce KUPIĆ dom. Taki, który będzie możliwie tani w utrzymaniu. Zaglądasz w świadectwo energetyczne i wiesz już z grubsza, ile ciepła dom zużywa. Przeliczasz to na złotówki i wiesz. Możesz też łatwo porównać dwa domy pod tym kątem. Postaw się na miejscu kogoś, kto chce ZBUDOWAĆ dom. Też tani w utrzymaniu. Zamawia sobie OZC dla projektu, potem audytor go prowadzi za rączkę przy kolejnych zmianach w projekcie, szybko mu przelicza sezonowe zyski z docieplenia ściany albo zmiany materiału ociepleniowego. A potem generuje z tego świadectwo. Świadectwa nie są dopracowane, ale to niezłe narzędzie do tego celu. To nie do końca tak. Obliczenia OZC wykonuję się nie tylko przed budową ale też dla domów wybudowanych i zamieszkałych, wyniki tych obliczeń są niezaciemnione przez energie pierwotną, wsp. nakładu itd. Świadectwo ma taką a nie inną formę gdyż spowodowane jest ustaleniami wewnątrzunijnymi i powinno słuzyc tylko jako szacunek. Obliczenia kosztu ogrzewania i cwu musimy wykonac bazując na wynikach OZC. Dodatkowo mając te wyniki możemy prawidłowo dobrać moc zródła grzewczego dla tego budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 wg teroii Jaska (na ktora czekamy) u jaśka nie ma teorii ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 02.02.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Pamiętacie jak pisałem o specjalnych ofertach zakładów energetycznych dla pomp ciepła w Niemczech? Chyba i u nas coś się rusza w tym temacie.http://www.vattenfall.pl/pl/promocje-pompy-ciepla-slask.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Pamiętacie jak pisałem o specjalnych ofertach zakładów energetycznych dla pomp ciepła w Niemczech? Chyba i u nas coś się rusza w tym temacie. http://www.vattenfall.pl/pl/promocje-pompy-ciepla-slask.htm jak dobre dla PC to dobre i dla kabli;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.02.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) Dla Ciebie najwazniejsza jest 13:30-16:30 a to że wieczorem sie załączy o 22:30 i wyłączy 5:30 to żaden problem. Ja u siebie w zeszłym roku miałem tak że ogrzewanie załączło się o różnych godzinach 23/24, tego nie odczujesz edycja: sorry za dublowanie, miałem problem z netem i nie widziałem waszych wpisów. No ale grunt że informacje się pokryły. Edytowane 2 Lutego 2012 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 02.02.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) jak dobre dla PC to dobre i dla kabli;) pan z watenfalla będzie wyposażony w wykrywacz pompy i od jego wskazania uzależni podpisanie umowy... pożyczę od sąsiada starą lodówkę, walnę logo vieśka i powiem, ze to ona No też nie do końca. Faktury za prąd czy gaz pokażą, ale za węgiel czy drewno to już niekoniecznie. looknę, czy ma drewutnię i wszystko jasne - bo jak bedzie chciał mi sprzedać dom, to chyba mnie wpuści na działkę? Edytowane 2 Lutego 2012 przez kszh.uint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 looknę, czy ma drewutnię i wszystko jasne - bo jak bedzie chciał mi sprzedać dom, to chyba mnie wpuści na działkę? Czyli wielkość drewutni=wielkości spalonego drewna w sezonie? No tego to ja nie wiedziałem:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.02.2012 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 jak dobre dla PC to dobre i dla kabli;) Być może, być może... Na razie nie ma się czym podniecać, najpierw niech pokażą tą ofertę, bo żeby nie było wielkiego UUUUU..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk64 02.02.2012 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Na podstawie dotychczasowego zużycia energii elektr. (wodna podłogówka zasilana kospelem, bojler elektr. do cwu, wm i inne typowe urządzenia elektr.) spróbowałem policzyć różnicę w opłatach za prąd w zależności od taryfy. Wyszła mi kwota ok. 300 zł/rok między obecnie posiadaną g12w a g11 z Energi. Gdybym zmienił dostawcę na Eneę, to różnica między g12w Energi a taryfą "cała doba" w Enei wynosi tylko ok. 100 zł/rok. Nie jestem pewien czy dobrze to policzyłem, ale jeśli tak, to nie widzę sensu "katować" się dwiema taryfami zamiast komfortowo korzystać z jednej. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kszh.uint 02.02.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Czyli wielkość drewutni=wielkości spalonego drewna w sezonie? zbyt prostą konstrukcję myślową przeprowadziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.02.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Na podstawie dotychczasowego zużycia energii elektr. (wodna podłogówka zasilana kospelem, bojler elektr. do cwu, wm i inne typowe urządzenia elektr.) spróbowałem policzyć różnicę w opłatach za prąd w zależności od taryfy. Wyszła mi kwota ok. 300 zł/rok między obecnie posiadaną g12w a g11 z Energi. Gdybym zmienił dostawcę na Eneę, to różnica między g12w Energi a taryfą "cała doba" w Enei wynosi tylko ok. 100 zł/rok. Nie jestem pewien czy dobrze to policzyłem, ale jeśli tak, to nie widzę sensu "katować" się dwiema taryfami zamiast komfortowo korzystać z jednej. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? wszystko zależy od zapotrzebowania na ciepło... w moim przypadku to już ok.1000zł różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.02.2012 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Na podstawie dotychczasowego zużycia energii elektr. (wodna podłogówka zasilana kospelem, bojler elektr. do cwu, wm i inne typowe urządzenia elektr.) spróbowałem policzyć różnicę w opłatach za prąd w zależności od taryfy. Wyszła mi kwota ok. 300 zł/rok między obecnie posiadaną g12w a g11 z Energi. Gdybym zmienił dostawcę na Eneę, to różnica między g12w Energi a taryfą "cała doba" w Enei wynosi tylko ok. 100 zł/rok. Nie jestem pewien czy dobrze to policzyłem, ale jeśli tak, to nie widzę sensu "katować" się dwiema taryfami zamiast komfortowo korzystać z jednej. Jaka jest Wasza opinia na ten temat? Podaj konkretne dane wejściowe, a poznasz opinię. zurzycie dla poszczególnych taryf, bo trochę zastanawiające sa twoje wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts