orko 28.06.2012 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2012 Wygląda na to że moderator nie pomylił się wiele zmieniając tytuł wątku, szkoda, że tak krótko zmiana trwała!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.06.2012 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 W devi wg zaleceń producenta masz min odległośc między kablami 10cm, w elektrze z tego co pamietam swiki pisała że jest 5cm, to jest warunek który Ciebie będzie ograniczał. Jesli chcesz mieć pewność skontaktuj się najlepiej z producentem, ale nie licz że przedstawiciele handlowi odpowiedzą ci sensownie i uzasadnia swoją odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.06.2012 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 przy kablach 18W/mb ogranicza cię kąt zagięcia, ale można to ominąć, robisz zakręt raz dalej raz bliżej o np. 10cm i wtedy dajesz co 5cm, a na zakrętach co 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.06.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 musiałbyś mieć pewność że kabel i mata są na bazie tego samego przewodu robione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 29.06.2012 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2012 mata najprawdopodobniej z pewnością ma większą moc/mb. Z drugiej strony jeśli kable ułożysz niezgodnie z zaleceniami producenta to mogą Ci nie uwzględnić ewentualnej reklamacji, choć jest ona mało prawdopodobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 30.06.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 heheheh, narysowałem to sobie, no i niebałdzo:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.06.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2012 heheheh, narysowałem to sobie, no i niebałdzo:-) A nie można kabli ukłądać ślimakiem (a nie meandrem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.07.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Jest to jakiś pomysł ale trzeba dobrze długość kabla na określone pole policzyć. Ale już dwie powierzchnie (np. jeden pokój, przejście przez drzwi i np. korytarz albo dwie ściany jak u mnie) jednym kablem nie oblecisz bo gdzieś się będzie musiał przeciąć... Nie uważam aby konieczne było przecinanie - z połowy kabla jeden ślimak (po ~ćwierć "do" i "od" środka) i obok kolejny. Jeśli chodzi o długość dla małych ilości można na piechotę na kartce w kratkę sobie rozrysować plus ew. poprawka na każdy zakręt (mniej o 2R-1/2pi*R=~0,43R ?) i "nawrotkę" w środku, lub jak kto potrafi wyrysować w jakiś programie co liczy długość odcinka (np. illustrator z wtyczką "path area"). Pewnie i wzór dla wymiarów, rozstawu i promienia szło by względnie łatwo uklecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 01.07.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2012 Witam, Planuję budowę Z12 w technologii szkieletowej. Ściany i strop mają być niby 0,15.okna 1,0Na początek sam parter 70m2 (salon+kuchnia+hol 35m, pok dziecięcy 12, sypialnia 9, łazienka 5,5, wiatrołap 4, pom gosp 4,5)Nie mam dostępu do gazu (i raczej go nie będzie)pom gospodarcze jest za małe na kocił na paliwo stałe. na pewno będzie kominek (nie wiem jeszcze jaki) W takiej sytuacji chyba najlepsze do uzupełnienia kominka będzie ogrzewanie elektryczne ? pytanie tylko jakie? rozważam opcje1. Kominek z płaszczem wodnym około 10 KW + bufor (z wmontowanym zbiornikiem CWU) i w buforze grzałka jakieś 8-9 KW. Cała instalacja wodna z kaloryferami. (ewentualnie do tego solary - bufor bym miał gratis przy dotacji)1.a. To samo tylko zamiast grzałki w buforze, piec CO elektryczny.2. Kominek z DGP + grzejniki elektryczne Konwektorowe + bojler elektryczny (przy tym rozwiązaniu mogę znacznie zmniejszyć POM gospodarcze )2.a Kominek z DGP + grzejniki elektryczne akumulacyjne + bojler elektryczny 2.b Kominek z DGP + grzejniki elektryczne panele podczerwieni + bojler elektryczny Jakie taki domek może mieć zapotrzebowanie na Ciepło? i co z tych propozycji było by najlepsze? A może jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Czy są tu osoby, które mają ogrzewanie na prąd i mogą napisać ile wniósł ich cały rok ogrzewania prądem?Najlepiej ile średnio na miesiąc przez cały rok (ogrzewanie + ciepła woda+ normalne zużycie, czyli całość prądu), jaki metraż domu, jaka technologia i ocieplenie oraz jaki rodzaj ogrzewanie elektrycznego. Oraz czy jedna czy dwie taryfy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.07.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Witam, Planuję budowę Z12 w technologii szkieletowej. Ściany i strop mają być niby 0,15. okna 1,0 Na początek sam parter 70m2 (salon+kuchnia+hol 35m, pok dziecięcy 12, sypialnia 9, łazienka 5,5, wiatrołap 4, pom gosp 4,5) Nie mam dostępu do gazu (i raczej go nie będzie) pom gospodarcze jest za małe na kocił na paliwo stałe. na pewno będzie kominek (nie wiem jeszcze jaki) W takiej sytuacji chyba najlepsze do uzupełnienia kominka będzie ogrzewanie elektryczne ? pytanie tylko jakie? rozważam opcje 1. Kominek z płaszczem wodnym około 10 KW + bufor (z wmontowanym zbiornikiem CWU) i w buforze grzałka jakieś 8-9 KW. Cała instalacja wodna z kaloryferami. (ewentualnie do tego solary - bufor bym miał gratis przy dotacji) 1.a. To samo tylko zamiast grzałki w buforze, piec CO elektryczny. 2. Kominek z DGP + grzejniki elektryczne Konwektorowe + bojler elektryczny (przy tym rozwiązaniu mogę znacznie zmniejszyć POM gospodarcze ) 2.a Kominek z DGP + grzejniki elektryczne akumulacyjne + bojler elektryczny 2.b Kominek z DGP + grzejniki elektryczne panele podczerwieni + bojler elektryczny Jakie taki domek może mieć zapotrzebowanie na Ciepło? i co z tych propozycji było by najlepsze? A może jeszcze jakieś inne rozwiązanie? Czy są tu osoby, które mają ogrzewanie na prąd i mogą napisać ile wniósł ich cały rok ogrzewania prądem? Najlepiej ile średnio na miesiąc przez cały rok (ogrzewanie + ciepła woda+ normalne zużycie, czyli całość prądu), jaki metraż domu, jaka technologia i ocieplenie oraz jaki rodzaj ogrzewanie elektrycznego. Oraz czy jedna czy dwie taryfy ? zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 02.07.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 (edytowane) no tak, ale ten wątek ma 305 stron (#12174 postów). Po przebrnięciu prze pierwsze 5 wychodzi na to że 95 procent to:-a mi się wydaje-a jak sobie wyliczałem-a moim zdaniem- przekomarzania między użytkownikami którzy nie mają a wiedzą. A mnie chodzi o konkrety. O doświadczenia osób, które korzystają. Niestety wyłuskanie tego z tak olbrzymiego wątku jest nierealne. Co do paneli podczerwieni to jak czytałem to wygląda to ciekawie ale mam wątpliwości czy w ogóle to się sprawdzi w szkielecie. Bo w tym przypadku nie ma co się nagrzewać. no chyba żeby dać je na suficie i nagrzewać fundament. Piece akumulacyjne (są duże...) konwektory nie wiem czy będzie ekonomicznie. A instalacja wodna jest droga inwestycyjne w porównaniu z pozostałymi propozycjami no i potrzeba jakieś pomieszczenie. Edytowane 2 Lipca 2012 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.07.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 (edytowane) Jaka mam technologię widzisz w mojej stopce, pow domu również.ogrzewanie2010/2011 - 4261kWh (wg moich stawek 1406zł)+ drzewo do kominka (nie mierzyłem ale ok 2m3, strzelam) 2011/2012 - 4108kWh (wg moich stawek 1336zł)+ drzewo do kominka (1mp/0,7m3, 170zł)spokojnie mieszczę się w II taryfie. Temp w domu średnio 21,5-22*C, zależy od pokoju bo ogrzewanie jest niecentralne więc każdy pomieszczenie wysterowuje osobno w zależności od upodobania.Co do CWU to kwestia indywidualna, u mnie to średnio 5kWh/dobę.Sprawdź swoje zapotrzebowanie na ciepło i wtedy będziesz wiedział ile ty będziesz płacił, metraż metrażowi nie jest równy jeśli patrzysz na ogrzewanie. Całkowity koszt inwestycyjny ogrzewania 8900zł + praca własna+ bojler 874zł z montażem. Edytowane 2 Lipca 2012 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 02.07.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 Dzięki wielkie za jakieś konkrety! Ale widzę, że solidnie ociepliłeś domek. Rozumiem że "ogrzewanie elektryczne - 12,8kW kable grzejne Devi" to jest po prostu ogrzewanie podłogowe elektryczne? Jakoś skomplikowanie to się kładzie? to sie daje na wierzchu wylewki czy jak ? Jak się tym struje? nie parzy w nogi w ostrą zimę ? nie zakłóca telefonów komórkowych ? Pytam, bo tego rozwiązania jak na razie nie brałem pod uwagę. ps. ten kominek to jest z płaszczem czy DGP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.07.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 kable grzejne układanie jest banalne ja mam w środku wylewki kazdy obwód ma swój sterownik devireg 550 temp posadzki to 23*C +-0,5*C jesli dobrze pamietam, ale na pewno nie więcej niż 24*C jedyne co zakłóca to tok myślenia ludzi, po tym jak ich poinformuje ile płacę za ogrzewanie:-) Kominek bez niczego - on ma wyglądać a nie grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 02.07.2012 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 dzięki jeszcze raz. Muszę się dokładniej przyjrzeć tematowi kabli Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asbe 03.07.2012 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Powiedz co w końcu wybrałaś asbe do ogrzewania - Kospela czy bufor z grzałkami ? Mam Kospela i bojler 200 l. Na podłodze 9 cm wylewki i ściany z silikatów. Strasznie jestem ciekawa tej WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom ash 03.07.2012 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Mam Kospela i bojler 200 l. Na podłodze 9 cm wylewki i ściany z silikatów. Strasznie jestem ciekawa tej WM. A jakie wybrałaś sterowanie podłogówką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.07.2012 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 A ja chcialam sie ":pochwalic" mrowki nas zaatakowaly od razu zaatakowały... macie dobry klimat więc się wprowadziły ... uważaj żeby wam izolacji nie wyniosły ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.07.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 Na mrówki to RAID Max all in one, a potem zdala od tego na 12 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.07.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2012 2 pytania 1. czy miał toś z Was wynik w świadectwie energetycznym na poziomie Ep - budynek ocieniany 199,3 kWh/1m2 gdzie wymóg jest wg WT2008 gdzieś koło 140 ?? wszystko dlatego że grzany jest czystym prądem i CWU też na prąd ?? - czy to może być problem w PINB że budynek wg tego durnego dokumentu jest gówniany bo nie używa biomasy do ogrzewania 2. jak jest z odbiorem "kominiarskim" przy WM? dzwonie do kominiarza o on do mnie że nie robi bo nie ma kominów ... czy znaleźć takiego co napisze że ciągi są prawidłowe nie w kominach tylko w przewodach ? czy też zleca się to komuś innemu co sprawdza/ wylicza / bada prawidłowość wykonania i działania WM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts