kurt76 01.10.2012 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 U mnie temperatura w pomieszczeniach ustalila sie bez grzania na 22,8 st., co ciekawe temp. nawiewu wynosi ponad 25 st.Prawdopodobnie dodaje sie cieplo z silnikow wentylatorow (zmiennopradowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Ciepłe to te, które powinny mieć wyższą temp. (>20stC), tj. pokoje dzienne, salony itp., zimne to te, w których temp. mogą być niższe (18-20stC) , np. typowe sypialnie, kuchnie, korytarze, toalety, zakamarki itp. Powietrze w typowej WM nie jest nawiewane tylko w ciepłych a wywiewane w zimnych (np. sypialnia). Kochanie, ciepłe, to te, które mają >=23stC vide łazienka. Wiem, że Ty jako mężczyzna sikasz na stojąco, ale ja nie usiadę na deskę, w pomieszczeniu, gdzie panuje temperatura ledwo 20stC (bo deska ma temperaturę pomieszczenia)... sorryy, ale to grozi zapaleniem nerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) w takim razie powinieneś zapodać sobie marmurową deskę - będzie najzdrowiej - tylko powiedz to żonie chyba, że sikacie do wanny - wtedy jest takie 2 in 1 Arturo, a u Ciebie ile będzie w okolicach deski? sorry za offtop, ale temat jest poważniejszy, niż się wam wydaje:) tutaj chodzi o zdrowie kobiet! zaoszczędzisz na ogrzewaniu a wydasz na lekarza - to bez sensu! i jeszcze jedno: niemiecka norma dla niemieckich kobiet! Edytowane 1 Października 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 01.10.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 czy warto przepychać się o temperatury? Każdy ustala co dla niego przyjemne i komfortowe. Dla jednego będzie 18 stopni dla drugiego 25 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.10.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 WM nigdy nie wyrówna temp. w pomieszczeniach ponieważ przenosi za mało energii a przede wszystkim nawiewy nie są w pomieszczeniach "ciepłych" a wywiewy w "zimnych" więc można jedynie mówić ewent. o zmniejszeniu różnic. Może z twoich ust trafi to do Arturo, bo jak ja pisałem to nie wierzył Pamiętaj Marcin, że nie wszyscy mają rozłożyste parterówki. że u ciebie sprawdza się niecentralne, nie oznacza, że tak będzie zawsze. Pisałem, że w niekórych domach (20cm wylewki Arturo, albo "wiadrolitrowe" - twój ) centralne da radę, ale w domach niskoenergetycznych, w których zyski bytowe, a szczególnie zyski słoneczne mają spore znaczenie sterowanie centralne nie da pełnego komfortu. Jasne że będzie działąć, ale da się lepiej i efektywniej. jakiej marki masz rekuperator? Bartosz Vena 4 z silnikami EC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Bez żartów - pierwsze słyszę, żeby kilka minut na plastikowej desce w temp. otoczenia mogło być takim problemem... ale może się nie znam;) to czysto subiektywne odczucie ale wydaje mi sie, ze 20stC to malo... a ile teraz masz w lazience / WC, jesli można spytać? Edytowane 1 Października 2012 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Pisałem, że w niekórych domach (20cm wylewki Arturo, albo "wiadrolitrowe" - twój ) a co to znaczy: wiadrolitrowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.10.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 a co to znaczy: wiadrolitrowy? 150 albo 240 stron temu była o tym mowa powyżej 7 litrów ( 70kWh/m2) już zaliczamy do wiadrolitrowych;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 150 albo 240 stron temu była o tym mowa powyżej 7 litrów ( 70kWh/m2) już zaliczamy do wiadrolitrowych;-) i arturo tez ma wiadrolitrowy? a kto z Was ma wiadrolitrowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 (edytowane) Arturo, a u Ciebie ile będzie w okolicach deski? sorry za offtop, ale temat jest poważniejszy, niż się wam wydaje:) tutaj chodzi o zdrowie kobiet! Łazienkę mam wyliczoną na 25st.C Kibelek trochę mniej z uwagi na to,że jest w środku domu bez zewnętrznych przegród czyli reszta domu go grzeje a co to znaczy: wiadrolitrowy? Pow.100kWh/m2/rok i arturo tez ma wiadrolitrowy? A gdzież tam,ja mam tylko spodeczkolitrowy 40kWh/m2/rok a przy COP2,5 będzie 16kWh/m2/rok Edytowane 1 Października 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 i arturo tez ma wiadrolitrowy? a kto z Was ma wiadrolitrowy? Chciałby, bo wtedy by może jego PCi miała sens;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Dzisiaj koło 20 chyba; latem znacznie więcej bo bardzo nasłoneczniona i słabo zaizolowana chałupa; zimą przy gazowym CO 17 w nocy, 21 w dzień i różne szalone wariacje (28-30) przy super wydajnej "nowoczesnej kozie" na drewno. EDIT: znaczy tak mam w zasadzie we wszystkich pomieszczeniach bo mieszkanko niewielkie (83m2) i scentralizowane na bazie prostokąta. no to calkiem niezla histereza - a ktos wczesniej pisal o 0,1stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Łazienkę mam wyliczoną na 25st.C Kibelek trochę mniej z uwagi na to,że jest w środku domu bez zewnętrznych przegród czyli reszta domu go grzeje Pow.100kWh/m2/rok to jak za rok bedziecie z krzycho porownywac zuzycie, to na starcie bedziecie sie roznic o 20-25procent z racji temperatur! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.10.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Łazienkę mam wyliczoną na 25st.C To tego WM nie wyrówna?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 nie musi, boprzy jednym sterowniku w calym domu bedzie 25stc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 01.10.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 nie musi, boprzy jednym sterowniku w calym domu bedzie 25stc to rozumiem, impreza z pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Te 17-21 to nie żadna histereza tylko mój wybór i nastawy sterownika centralnego. A różnicę zużycia ze wzgl. na osiągane temp. da się dobrze wyeliminować obliczalnie. przeniesiesz ten uklad temperatur do nowego domu czy zmienisz taktyke grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.10.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 to rozumiem, impreza z pompą bedzie grubo: prezentacje dla znajomych, grzanko do 25stC a pozniej cop wyjdzie 1,06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.10.2012 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 nie musi, boprzy jednym sterowniku w calym domu bedzie 25stc No właśnie tu się różnią kable od wodnej podłogówki Mimo jednakowej temp.zasilania i ustawienia centralnego sterownika na 22st.C łazienka poprzez zmniejszenie rozstawu rurek ustawiona jest na +25st.C. W domu będzie +22st.C a w łazience +25st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.10.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 No właśnie tu się różnią kable od wodnej podłogówki Mimo jednakowej temp.zasilania i ustawienia centralnego sterownika na 22st.C łazienka poprzez zmniejszenie rozstawu rurek ustawiona jest na +25st.C. W domu będzie +22st.C a w łazience +25st.C No fakt, kable tego nie potrafią, heheheh Co za herezje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts