qubic 30.11.2012 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Coś się musiało wydarzyć! Do niego to nie podobne! Miiiilliiiicjaaaaa!!!! może pompa mu się zatrzymała..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.11.2012 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 może pompa mu się zatrzymała..... Już??? Przecież jeszcze jej nie ma:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 30.11.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 system mu sie pewnie zwiesił jak pisał posta, a potem Winda wysiadła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.11.2012 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 system mu sie pewnie zwiesił jak pisał posta To chyba mu się zwiesił w połowie wysyłania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.11.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 To chyba mu się zwiesił w połowie wysyłania ...a może zerknął na licznik i przemnożył przez COP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 30.11.2012 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Bitter spróbuj jeszcze pokombinować z dłuższą opaską poziomą wokół fundamentów, to ciepło co pakujesz w grunt pod domem nie powinno dzięki temu szybko uciekać. Szczegóły masz tu. Pozdrawiamblekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.11.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Bitter, a jaką temperaturą zasilasz podłogówkę, czy robisz to przez cały czas taniej taryfy?Jakie masz różnice temperatur powietrza między okresem grzania w taniej taryfie i postoju w drogiej? Jakie różnice temperatur podłogi?Coś mi się wydaje, że chyba źle zarządzasz energią. Nie korzystasz z bezwładności podłogi betonowej i wody. Chyba za dużo i niepotrzebnie ładujesz w taniej taryfie, stąd ten duży pobór prądu. Wystarczy tylko podgrzać wodę w instalacji OP do jakiegoś momentu a potem stop, co by nie przegrzewać niepotrzebnie. Zimna woda w rurkach wyłączonego OP ma i musi mieć tyle stopni co podłoga. Te 13 stopni jest niemożliwe, więc pewnie walnięty ten czujnik. 13 stopni ma zimna woda z sieci wodociągowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 30.11.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Arturo pewnie walczy na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Tak mnie nosi i zastanawia to zużycie (choć bez przesady nie jest takie złe jak na bezobsługowe) że zastanawiam się czy Jasiek albo inny wynalazca nie próbował nigdy podłączyć zwykłego klimatyzatora jako PCi. Za 2 tysie na Alle można kupić klimę 3,5kW. Przy 10 godzinach pracy czyli tyle ile jest taniej taryfy większość energii mogę uzyskać z tej klimy. Koszt inwestycyjny w porównaniu z PCI żaden. Dało by się rozebrać taką klimę i wpuścić rurki z wymiennika powietrza (bo chyba tam takie coś jest - nie rozbierałem nie wiem) w jakiś bojlerek 50litrów i podgrzewać w nim wodę a z niego ciągnąć wodę do zasilania pieca elektrycznego? nie opłaca się kombinować z przerabianiem... jak już cie tak nosi to kup takiego wynalazka http://allegro.pl/hewalex-powietrzna-pompa-ciepla-pcwu-3-8-do-c-w-u-i2787536060.html i podłącz bezpośrednio w obieg ogrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 30.11.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 bitter a ile mają twoje grzałki w kospelu ?s6 z atlantica ma opcję 3kw plus 3kw kosztowałaby z 11-12 tyś z montażem odejmujac cenę kospela [2-3 tyś]to nie są duże koszty-9-10 tyśdla twojego spokoju wpiszę że ostatnie doby u mnie średnio wychodzą 10 kwh x cop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 30.11.2012 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 ...requ ... Ja mam na prą DC a całe sterowanie odbywa się napięciowo potencjometrem, który wyrzucam i podłączam sterownik (nie PLC bo to przeżytek). Jakiś sterownik "wielozadaniowy" (zamiast PLC)? Jaki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 30.11.2012 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Nie pojmuję Twojego toku myślenia ale stanowczo przesadzasz - toż to rozpusta:p a mnie niezmiennie kreci Twoja Roza Wiatrow! Jakbym byla facetem, to krecilabym przy niej smiglem co wieczor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brygada RR 30.11.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Tak sobie sprawdzam swój rekuperator, z jaką temp. wpada wam powietrze do pokoi? ja mam -1 C na zewnątrz, 23 C w domu i 13,5 na wylocie powietrza do pokoi ale około 20 % kanałów nie jest ocieplona łącznie z rekuperatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Tak sobie sprawdzam swój rekuperator, z jaką temp. wpada wam powietrze do pokoi? ja mam -1 C na zewnątrz, 23 C w domu i 13,5 na wylocie powietrza do pokoi ale około 20 % kanałów nie jest ocieplona łącznie z rekuperatorem mam 22,5* w domu, 3* na zewnątrz i leci 15,2* z anemostatu a mam samo GWC... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.11.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 aby było miarodajnie podam Ci rano na razie mamy na zewnątrz 3,8 w domu niezmiennie 20,8 tempr w rekuperatorzeczerpnia 9,9wyrzut 12,9 nawiew 16,5wywiew 18,5 temp w anemostacie nawiewowym 19,2temp w anemostacie wyciągowym 21,9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 30.11.2012 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 A jak tam zużycia dobowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.11.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 aby było miarodajnie podam Ci rano na razie mamy na zewnątrz 3,8 w domu niezmiennie 20,8 tempr w rekuperatorze czerpnia 9,9 wyrzut 12,9 nawiew 16,5 wywiew 18,5 temp w anemostacie nawiewowym 19,2 temp w anemostacie wyciągowym 21,9 Konrad chodzi GGWC ? jakie temp. na pętlach ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.11.2012 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 Bitter, a jaką temperaturą zasilasz podłogówkę, czy robisz to przez cały czas taniej taryfy? Jakie masz różnice temperatur powietrza między okresem grzania w taniej taryfie i postoju w drogiej? Jakie różnice temperatur podłogi? Coś mi się wydaje, że chyba źle zarządzasz energią. Nie korzystasz z bezwładności podłogi betonowej i wody. Chyba za dużo i niepotrzebnie ładujesz w taniej taryfie, stąd ten duży pobór prądu. Wystarczy tylko podgrzać wodę w instalacji OP do jakiegoś momentu a potem stop, co by nie przegrzewać niepotrzebnie. Zimna woda w rurkach wyłączonego OP ma i musi mieć tyle stopni co podłoga. Te 13 stopni jest niemożliwe, więc pewnie walnięty ten czujnik. 13 stopni ma zimna woda z sieci wodociągowej. Grzeję podłogę 3 razy w ciągu dnia. Od 22 - 00, potem od 4 rano do 6 rano i od 13-15. Temperaturę wody ustala sterownik w zależności od temperatury na dworze. Zazwyczaj mam 29-30 stopni ogrzaną podłogę choć sterownik pokazuje, że chciałby dać 38. Pewnie ze względu na krótki czas grzania (2 godziny) nie daje rady jej nagrzać do takiej temperatury. Może lepiej byłoby ustawić niższą krzywą grzania czyli niższą temperaturę i grzać cała noc? Nie wiem o co ci chodzi z tymi 13 stopniami ja nic nie pisałem o 13 stopniach. Moja woda ma jak pisałem 29-30 i spada o dwa trzy stopnie w okresach bez grzania. nie opłaca się kombinować z przerabianiem... jak już cie tak nosi to kup takiego wynalazka http://allegro.pl/hewalex-powietrzna-pompa-ciepla-pcwu-3-8-do-c-w-u-i2787536060.html i podłącz bezpośrednio w obieg ogrzewania... Tak tylko to wielkie gówno a poza tym, jak to sprząc z istniejącym piecem który steruje mi temperaturą grzania podłogi. Trzeba by tego hewalexa wpiąć w bojler i z tego bojlera pobierać wodę do pieca ale to spowoduje zgłupienie sterownika pieca bo on na poborze wody z podłogi mierzy sobie temperaturę i wie czy grzać czy nie a tutaj miałby ciągle podgrzaną wodę. Z kolei wpuszczenie tego równolegle z piecem spowoduje kompletną niesterowalność. Można też wywalić piec ale ta pompa przy mrozach nie da rady sama. bitter a ile mają twoje grzałki w kospelu ? s6 z atlantica ma opcję 3kw plus 3kw kosztowałaby z 11-12 tyś z montażem odejmujac cenę kospela [2-3 tyś] to nie są duże koszty-9-10 tyś dla twojego spokoju wpiszę że ostatnie doby u mnie średnio wychodzą 10 kwh x cop Ja mam kospela 12kW. Według obliczeń wystarczył by 8 ale za 100zł więcej był 12 więc wziąłem taki. Pompa o takiej mocy jak piszesz w duże mrozy nie da rady.Ja k masz 10kWx COP to pewnie masz ok 30kW czystego prądu więc i tak lepiej niż ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 30.11.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 aby było miarodajnie podam Ci rano na razie mamy na zewnątrz 3,8 w domu niezmiennie 20,8 tempr w rekuperatorze czerpnia 9,9 wyrzut 12,9 nawiew 16,5 wywiew 18,5 temp w anemostacie nawiewowym 19,2 temp w anemostacie wyciągowym 21,9 Konrad a mógłbyś podać kiedy skończyły ci się pod dachem temperatury powyżej 20* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.11.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2012 (edytowane) jeszcze bez GWC - ostatnio zmniejszyłeś temperaturę chyba do 2 stopni zobaczę koło północy co się będzie działo blekowca - w ciągu dnia mnie nie ma ale 2 dni temu w dzień było 9 stopni więc pod dachem naście - podejrzewam że blisko 20 własnie ... Edytowane 30 Listopada 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts