Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no właśnie.. czy jak będę miał płytę fundamentową a grzanie rurkami lub kablami w warstwie wylewki (jakiś 5cm miksokreta pewnie) to czy pomiędzy beton na płycie a wylewkę dawać folię? ze styropianem pod spodem ma to sens ale z płytą? i czy dla kabli grzewczych taka wylewka wystarczy? czy jakoś inaczej to robić?

Ja w prawdzie nie jestem Arturo (a więc zdarza mi się mylić czy czegoś nie wiedzieć ;) ) ale bym dał, choćby dlatego że płyta jest zbrojona inaczej (mocniej) i skłonność/zdolność do "pracy" może być inna.

no właśnie.. czy jak będę miał płytę fundamentową a grzanie rurkami lub kablami w warstwie wylewki (jakiś 5cm miksokreta pewnie) to czy pomiędzy beton na płycie a wylewkę dawać folię? ze styropianem pod spodem ma to sens ale z płytą? i czy dla kabli grzewczych taka wylewka wystarczy? czy jakoś inaczej to robić?

dołączam się do tematu. za kilka miesięcy będę miał ten sam dylemat.:-)

możecie się do tego pytanie jeszcze odnieść?

dzięki

ja tam sie w związki nie mieszam , ale ostrzegam , z elektrycznego punktu widzenia

mieszkacie od siebie za daleko. To nie ma przyszłości :)

wolę profesora. Jego każdy post aż kipi od szczegółów technicznych. Co prawda w większosci nie majacych za wiele wspolnego z rzeczywistoscia, jak post ponizej traktujacy o wplywie dziesiatych czesci mm folii na proces odspajania sie wylewki. Asolciku, chopie, do dzieła, bo tracisz szanse:-) Odspoi sie or not?

Ja w prawdzie nie jestem Arturo (a więc zdarza mi się mylić czy czegoś nie wiedzieć ;) ) ale bym dał, choćby dlatego że płyta jest zbrojona inaczej (mocniej) i skłonność/zdolność do "pracy" może być inna.

To nie wiele kosztuje a przyda się choćby jako kolejna warstwa przeciwwilgociowa a przede wszystkim poślizgowa jak to tu zwą - bez folii i tak się odspoi ale raczej nierównomiernie i nieregularnie więc wylewka popęka nie tam gdzie trzeba (dylatacje) - po co ryzykować.

a ja z akumulacyjnością płyty? będzie to miało jakiś wpływ?

czy rurki/kable dać w płycie a na płycie dać tą folię i tylko cienko wylewkę?

Gość Arturo72

Ja dałem pod wylewkę piankę pod panele 0,5cm.

Wylewka z żelbetem nie jest jednorodnym materiałem,ona ma "pływać" także folia wg mnie jest wskazana.

Statystyka 06.01-27.01 trzy tygodnie: na nCO 917 kWh (100% tania) tj. 43,67 kWh na dobe, temp. wewn. 21,5-22*

http://www.wunderground.com/history/airport/EPPO/2013/1/6/CustomHistory.html?dayend=27&monthend=1&yearend=2013&req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA

u mnie w tym samym okresie 1541kwh czyli 73kwh doba ...

kurt76 jakie masz całkowite zużycie energii przez budynek za ten sam okres ( główne liczniki, może być bez podziałów na taryfy...)

wilgotność w domu 40-42%

zużycie tygodniowe (21-27) 308.9 --> ok. 44.1 kWh / 24h, temperatura w domu 21.0 , średnia temp. na zewnątrz -6

-- >> 20-26 styczniahttp://www.wunderground.com/history/airport/EPRZ/2013/01/26/WeeklyHistory.html

od 6 do 27 848,6kWh = 40,4 kWh/24h

http://www.wunderground.com/history/airport/EPRZ/2013/1/6/CustomHistory.html?dayend=27&monthend=1&yearend=2013&req_city=NA&req_state=NA&req_statename=NA

całkowitego zużycia nie śledzę z licznika , jestem za leniwy by wychodzić na mróz :p

u mnie w tym samym okresie 1541kwh czyli 73kwh doba ...

kurt76 jakie masz całkowite zużycie energii przez budynek za ten sam okres ( główne liczniki, może być bez podziałów na taryfy...)

w analogicznym okresie droga taryfa 253 kWh tj. 12,04 kWh doba, wspomniane 917 kWh na ogrzewanie i 199 kWh taniej na reszte (CWU, zmywarka, pranie i inne drobiazgi)..... w sumie 1369 kWh.

Za caly 2012 rok: tania 8470, droga 2229 kWh tj. 10699 kWh (pierwszy sezon).