Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To co pokazujesz to mata. Możesz coś takiego sobie zrobić ale jest z tym trochę roboty albo montować na siatkę zbrojeniową o pasujących do kabli oczkach (np. 10x10cm). Taka mata w kleju jest ok ale na zbrojeniowej już za grubo więc tylko w wylewce i to lepiej nie na samym jej spodzie bo kable warto otoczyć jak najdokładniej masą. Siatka dodatkowo zbroi a folia się przyda i na styro i bez.

no mata, czyli na macie będzie ok? roboty się nie boję więc nie ma problemu ze zrobieniem takiego ..

co masz na mysli pisząc że na zbrojeniowej będzie za grubo? bo najpierw piszesz żeby na zbrojeniowej 10x10 a dalej że za grubo i nie wiem jak?

ogrzewanie za styczeń 208,3 kWh.

od początku sezonu grzewczego 529,8 kWh

czy ktoś jeszcze podawał ??

----------------------------------------

wilgotność w domu 40-42%

zużycie tygodniowe 240.5 --> ok. 34.4 kWh / 24h, temperatura w domu 21.0 , średnia temp. na zewnątrz -1

-- >> 27 stycznia - 02 luty

http://www.wunderground.com/history/airport/EPRZ/2013/2/2/WeeklyHistory.html

miesięczne zużycie

NCO - 31.12 - 2089.0 ; 31.01 - 3191.3 = 1102.3 kWh

CWU - 31.12 - 526.1 ; 31.01 - 741.4 = 215.3 kWh

WM - 31.12 - 56.3 ; 31.01 - 93.3 = 37 kWh

miesięczne zużycie

NCO - [/font][/color][/color]31.12 - 2089.0 ; 31.01 - 3191.3 = 1102.3 kWh

CWU - 31.12 - 526.1 ; 31.01 - 741.4 = 215.3 kWh

WM - 31.12 - 56.3 ; 31.01 - 93.3 = 37 kWh

ojjj niewygodne te dane dla sprzedawców PC, oj niewygodne :)

przy tym zuzyciu i średniorocznym COP=2, bo to należy powtarzać jak mantrę, przeciętny pompiarz zarobi ok. 210pln, co powoduje, że nawet pompka arturo zwróci się po 100miesiącach, czyli 16 latach:)

Ci, co włożyli w tę aparaturę kwoty rzędu 70 - 90kpln, przeliczą sobie sami :)

Edytowane przez Hippek

Gość Arturo72
przy tym zuzyciu i średniorocznym COP=2, bo to należy powtarzać jak mantrę, przeciętny pompiarz zarobi ok. 210pln, co powoduje, że nawet pompka arturo zwróci się po 100miesiącach, czyli 16 latach:)

Czyżby cwu było podgrzewane świeczką ?

Nie sądzę ;)

Konrad i inni niech dziękują Bozi,że nie było zimy tej zimy ;)

U mnie 970kWh i 0,24mp drzewa

Jest to mniej niz w grudniu, co mnie zdziwilo, co do grudnia zrobilem jedna roznice w sterowaniu i to chyba ona na to wplynela, ale zobacze jak to bedzie w lutym.

Do tej pory mialem tak jak Jasiek mi polecil 1,5 roku temu, grzanie 22-24, 2h rano u mnie to 5-7 i w dzien 13-16.

Stiwerdzilem jednak ze skoro dom jest dobrze zaizolowany i nie wychladza sie szybko to moze bez sensu jest grzanie 22-24, przeciez to ladowanie spowoduje ze cieplej bedzie w nocy kiedy spimy, ogrzewanie u mnie jest typowo niskotemperaturowe wiec zrobilem tak,:

- pokoj synai lazienka bez zmian, sterowanie ala Jasiek j.w.

- pozostale pomieszczenia ladowanie 4,5-7 i q dzien 13-16 temp nastaw bez zmian, odczuwalnie chyba nawet na + z rana, bo podloga bardziej sie laduje przez to ze nie ma ladowania 22-24,

- no i zuzycie mniejsze bo w nocy nie jest 21, mysle ze z 20,5 przed rozpoczeciem ladowania

Gość Arturo72
a czym niby ta różni się od poprzednich ...???

Ilością dni mroźnych a co to oznacza dla zużycia to widać po Konradowych danych.

Zeszłej zimy +5stc w dzień czyli od kiedy mogłem murować zaczęło się dopiero od 28.02 :)