Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale dzienna za to... już nie taka złota. I jak to działa? W całym kraju?

Dzienna droższa o 4gr (od Energi) co przy moim zużyciu ok 220kWh/mieś daje koszt 8,80br. za to nocna do grzania buforka 20gr br. (średnio 1350kWh/mieś) daje koszt CO + CWU 270zł brutto... ;-D

Dzisiaj sprzedawcy energii raczej działają w całym Kraju.

Edytowane przez waflos

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ale to tylko sąsiad,dla mnie mniej istotna jednostka od mojej rodziny ;)

U mnie od agregatu zewnętrznego do granicy jest 4m a od granicy do okien sąsiada też 4,5m.

Wg papierów głośność jednostki zewnętrznej to 48dB.

"Tylko sąsiad", to chyba nie chciał bym być Twoim sąsiadem. 48dB to głośno. Jeżeli miałbym na tej ścianie okno i nie miał WM i musiał je otwierać a Twoja PCi w tym czasie mi naparzała bo bierzesz kąpiel w swojej 500l wannie to by mnie szlag trafił ;-) Co na to przepisy budowlane?

"Tylko sąsiad", to chyba nie chciał bym być Twoim sąsiadem. 48dB to głośno. Jeżeli miałbym na tej ścianie okno i nie miał WM i musiał je otwierać a Twoja PCi w tym czasie mi naparzała bo bierzesz kąpiel w swojej 500l wannie to by mnie szlag trafił ;-) Co na to przepisy budowlane?

zima i tak wszystko pozamykane a latem to ona bedzie dzialac na 5% wydajnosci, jak bedzie powietrze gorace wokół agregatu.

Idź do kogoś kto ma klimatyzator. U mnie jednostka zewn. od skromnego klimatyzatora nap...dala jak cholera chociaż na ramie dystansowej, poduszkach, podkładkach itp.! Przechodząc obok idzie znieść ale w ogrodzie czy w domu po pewnym czasie jest kiepsko. Monotonny szum wentylatora, burczenie kompresora i wibracje niosące się nawet przez poduszki, miedziane rury - chociaż wszystko w normach (sąsiadka się sądziła;) to trzeba uważać z montażem.

czy natężenie dźwięku jest takie, jakby sąsiad (ka) odkurzała u siebie w domu czy bardziej?

chociaż jak jest dopuszczalne 55dB(A) a Arturo będzie nadawać z mocą 48db(A), to moga mu skoczyc - chyba, że rzeczony patyk albo wiatówka celem zmimosrodowania śmigła)

Edytowane przez Hippek

Trudne pytanie bo jaki odkurzacz? Silent czy stary z lat 80-tych ubiegłego wieku?;)

Nie wiem jak to określić - oczywiście w normach i nawet jeśli nie jak odkurzacz to wkurw...ące bo stałe. Już lepszy tramwaj raz na jakiś czas.

stary :)

rzeczywiscie - przy powietrznej klimie z inverterem obroty są modulowane a tutaj, jak to ma napędzić cały dom, to rzeczywiscie bedzie szurać całą dobę (ech ta wanna 500dm3)

taki urok miejskich pseudo działek, gdzie domki upchane jeden na drugim, no ale coś za coś. Dla mnie podstawą było żeby sąsiad był nie bliżej niż na trzy rzuty "impulsownikiem kinetycznym o przedłużonym ramieniu pracy". Edytowane przez Lobo_M