waflos 11.02.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2013 (edytowane) ale dzienna za to... już nie taka złota. I jak to działa? W całym kraju? Dzienna droższa o 4gr (od Energi) co przy moim zużyciu ok 220kWh/mieś daje koszt 8,80br. za to nocna do grzania buforka 20gr br. (średnio 1350kWh/mieś) daje koszt CO + CWU 270zł brutto... ;-D Dzisiaj sprzedawcy energii raczej działają w całym Kraju. Edytowane 11 Lutego 2013 przez waflos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.02.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ale to tylko sąsiad,dla mnie mniej istotna jednostka od mojej rodziny U mnie od agregatu zewnętrznego do granicy jest 4m a od granicy do okien sąsiada też 4,5m. Wg papierów głośność jednostki zewnętrznej to 48dB. "Tylko sąsiad", to chyba nie chciał bym być Twoim sąsiadem. 48dB to głośno. Jeżeli miałbym na tej ścianie okno i nie miał WM i musiał je otwierać a Twoja PCi w tym czasie mi naparzała bo bierzesz kąpiel w swojej 500l wannie to by mnie szlag trafił Co na to przepisy budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 12.02.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 "Tylko sąsiad", to chyba nie chciał bym być Twoim sąsiadem. 48dB to głośno. Jeżeli miałbym na tej ścianie okno i nie miał WM i musiał je otwierać a Twoja PCi w tym czasie mi naparzała bo bierzesz kąpiel w swojej 500l wannie to by mnie szlag trafił Co na to przepisy budowlane? zima i tak wszystko pozamykane a latem to ona bedzie dzialac na 5% wydajnosci, jak bedzie powietrze gorace wokół agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Może tak może nie. Ciekawe, może ktoś jakiś filmik ma z dźwiękiem jak to chodzi? Pytam z ciekawości bo nie mam takiego cuda ... i nikt na prawdę nie przerobił nigdy klimatyzatora na wspomagacz CO wodnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Niestety bitter nasze prawo pozwala w nocy na 55dB. Jak łożyska trochę wyrobią się to i tak będzie w zgodzie z prawem. Pozostaną Ci pomysły Hipki ( odnośnie jednostki zewnętrznej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 12.02.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Niestety bitter nasze prawo pozwala w nocy na 55dB. Jak łożyska trochę wyrobią się to i tak będzie w zgodzie z prawem. Pozostaną Ci pomysły Hipki ( odnośnie jednostki zewnętrznej) czyli....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 12.02.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Niestety bitter nasze prawo pozwala w nocy na 55dB. Jak łożyska trochę wyrobią się to i tak będzie w zgodzie z prawem. Pozostaną Ci pomysły Hipki ( odnośnie jednostki zewnętrznej) Zawsze sąsiad może skontorować gumowcem w "eko"piecu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.02.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 no właśnie co gorsze czy lekki /średni hałas szum z PC PW czy też smrody z węglowaca gdzie gość pali węglem zasiarczonym lub bele czym np podkładami kolejowymi - bo takiego sąsiada mam :/ jak dla mnie to lepsza PC PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 12.02.2013 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) Idź do kogoś kto ma klimatyzator. U mnie jednostka zewn. od skromnego klimatyzatora nap...dala jak cholera chociaż na ramie dystansowej, poduszkach, podkładkach itp.! Przechodząc obok idzie znieść ale w ogrodzie czy w domu po pewnym czasie jest kiepsko. Monotonny szum wentylatora, burczenie kompresora i wibracje niosące się nawet przez poduszki, miedziane rury - chociaż wszystko w normach (sąsiadka się sądziła;) to trzeba uważać z montażem. czy natężenie dźwięku jest takie, jakby sąsiad (ka) odkurzała u siebie w domu czy bardziej? chociaż jak jest dopuszczalne 55dB(A) a Arturo będzie nadawać z mocą 48db(A), to moga mu skoczyc - chyba, że rzeczony patyk albo wiatówka celem zmimosrodowania śmigła) Edytowane 12 Lutego 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.02.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ani jedno ani drugie fajne nie jest. Ale jeżeli w normie to nie ma nikt prawa się przyczepić. Jednakże nie będę namawiał sąsiada na PCi P-W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 12.02.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Trudne pytanie bo jaki odkurzacz? Silent czy stary z lat 80-tych ubiegłego wieku? Nie wiem jak to określić - oczywiście w normach i nawet jeśli nie jak odkurzacz to wkurw...ące bo stałe. Już lepszy tramwaj raz na jakiś czas. stary rzeczywiscie - przy powietrznej klimie z inverterem obroty są modulowane a tutaj, jak to ma napędzić cały dom, to rzeczywiscie bedzie szurać całą dobę (ech ta wanna 500dm3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 12.02.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (ech ta wanna 500dm3) No i teraz wiem dlaczego Arturo tak w wannę i PCi zainwestował ... facet ma łeb na karku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.02.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) taki urok miejskich pseudo działek, gdzie domki upchane jeden na drugim, no ale coś za coś. Dla mnie podstawą było żeby sąsiad był nie bliżej niż na trzy rzuty "impulsownikiem kinetycznym o przedłużonym ramieniu pracy". Edytowane 12 Lutego 2013 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2013 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ani jedno ani drugie fajne nie jest. Ale jeżeli w normie to nie ma nikt prawa się przyczepić. Jednakże nie będę namawiał sąsiada na PCi P-W Ja też nie. Jęsli już to tylko gruntową. Z drugiej strony mamy tylko 200dni sezonu grzewczego w roku:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Aż z ciekawości zajrzałem na swoje klimatyzatory - obie jednostki mają 45dB. Z 20m słychać je dobrze ( zbyt cicho nie mam w okolicy). Ale nie jest to specjalnie drażniący hałas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 12.02.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Ja też nie. Jęsli już to tylko gruntową. Z drugiej strony mamy tylko 200dni sezonu grzewczego w roku:D pozostale dni bedzie sie kąpać w zimnej wodzie? obawiam się, że któregoś weekendu, po zakrapianym grillu u sasiada, może dojść do pompoczynów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2013 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Przecież latem to tylko przy kąpieli pompa będzie chodzić. Bardziej wkurza ujadający szczekacz za płotem niż takie monotonne buczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 12.02.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 Przecież latem to tylko przy kąpieli pompa będzie chodzić. Bardziej wkurza ujadający szczekacz za płotem niż takie monotonne buczenie. ale to nie przepływowy - pracuje dużo dłużej; szczekacze są uruchamiane na czujkę ruchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 12.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 U mnie franca(papillon) wystawiona na dwór grzechocze tak długo jak jest na podwórku. A sąsiadowi jego piesek nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 12.02.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 U mnie franca(papillon) wystawiona na dwór grzechocze tak długo jak jest na podwórku. A sąsiadowi jego piesek nie przeszkadza. lekarstwo na Twoje dolegliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts