Liwko 20.02.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 tylko 666 To nie może być przypadek! To ewidentny znak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 20.02.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 To nie może być przypadek! To ewidentny znak! I do tego papież abdykuje:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 20.02.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Moderatorze przybądź!:offtopic::offtopic: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Moderatorze przybądź!:offtopic::offtopic: Wyobraź sobie, że wpłynęła do mnie taka propozycja (na wnętrzach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 20.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Wyobraź sobie, że wpłynęła do mnie taka propozycja (na wnętrzach) Rozumiem, no coś tam widać w avatarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Rozumiem, no coś tam widać w avatarze Stare czasy. Wtedy jeszcze paliłem Dzisiaj tylko szuflada pełna zegarków się ostała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 20.02.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Czy występując o PnB z projektem który ma WG można ją podczas budowy zastąpić WM (opisać w DB + podpis kierownika) ? Tak mi doradza architekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Czy występując o PnB z projektem który ma WG można ją podczas budowy zastąpić WM (opisać w DB + podpis kierownika) ? Tak mi doradza architekt. Można. Też tak zrobiłem. Wentylacja ma działać, a mechaniczna działa najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Uważaj i sprawdź (najlepiej w PINB) bo we Wro na pewno coś takiego by nie przeszło, to zmiana istotna a architekt to leń. A dlaczego by miało nie przejść? Wentylację zatwierdza kominiarz. Jeżeli działa to podbije, jak nie działa to nie podbije. WM działa zawsze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.02.2013 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A dlaczego by miało nie przejść? Wentylację zatwierdza kominiarz. Jeżeli działa to podbije, jak nie działa to nie podbije. WM działa zawsze! A co ma do zmiany projektu w trakcie budowy kominiarz ?, kominiarz nie zatwierdza zadnych zmian w projekcie a jedynie sprawdza poprawność działania wm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A co ma do zmiany projektu w trakcie budowy kominiarz ?, kominiarz nie zatwierdza zadnych zmian w projekcie a jedynie sprawdza poprawność działania wm. No i to mi wystarczyło przy odbiorze. Kierbud wpisał zmianę z WG na WM i to wszystko. Widać u nas jest normalnie. Może u was też tylko o tym nie wiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.02.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Widać co kraj to obyczaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
decker1 20.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 decker a co tu opisywać schematem? Z kotła idzie rurka do rozdzielacza a druga z rozdzielacza do kotła. Po drodze odgałęzienie na zbiornik wyrównawczy i gitara. dzięki jeszcze jedno pytanie - piec będzie umieszczony jeden poziom wyżej (na poddaszu) czyli potrzebuję pompę wody? jeśli tak to w którym miejscu ją zamontować? Drugie pytanie to zbiornik wyrównawczy ma być na powrocie do kotła? dzięki za pomoc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.02.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 decker ja hydraulik nie jestem ale zbiornik zawsze jest na powrocie a piec najczęściej ma swoją pompę i już pompy nie potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maq73 21.02.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 decker ja hydraulik nie jestem ale zbiornik zawsze jest na powrocie a piec najczęściej ma swoją pompę i już pompy nie potrzeba Zdecydowanie na zasilaniu, a najlepiej bezpośrednio przy wyjściu z kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 21.02.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Uważaj i sprawdź (najlepiej w PINB) bo we Wro na pewno coś takiego by nie przeszło, to zmiana istotna a architekt to leń. Architekt twierdzi że to zmiana nie istotna i można ja zmienić w trakcie budowy. Wentylacja to wentylacja ma być i działać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 21.02.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Architekt twierdzi że to zmiana nie istotna i można ja zmienić w trakcie budowy. Wentylacja to wentylacja ma być i działać . Wentylacja to wentylacja. Tu ok. Ale czy usunięcie kominów, zmiana dachu, stropów przez które idą kominy to już taka nieistotna zmiana? Śmiem wątpić. Pewnie różne starostwa różnie do tego podchodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 21.02.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Ale to nie architekt będzie wydawał zgodę na użytkowanie (chyba, że jest też pracownikiem PINB) więc lepiej dowiedz się u źródła. Może być tak, że kierbud zgodzi się na wszystkie te zmiany (wyrzucenie kanałów, montaż niezaprojektowanych kanałów itp.), zapisze w dzienniku a we właściwym dla Twojej budowy PINB uznają to za nieistotne, kominiarz przyjdzie i za stosowną opłatą napisze, że z wentylacją wszystko OK. A może być całkiem odwrotnie i co wtedy? Poza tym bez WG masz możliwość oszczędzenia na kominiarzu. professorre, teoretycznie masz rację a praktycznie to PINB nie palą służbowego paliwa na jezdzenie po budowach tylko pożytkują je inaczej - jeśli wiesz, co chce powiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 21.02.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 u siebie takie zmiany (WG na WM) naniosłem już na etapie adaptacji projektu przez architektaczy było to konieczne nie wiem, ale tak sam mi architekt doradził, od razu zaznaczył rezygnację z kominów wentale co ciekawe przy odbiorze budynku projekt do WM nie był potrzebny, wystarczył odpowiedni kwit od kominiarza który również potwierdził działanie wentylacji (b.ogólnie:) ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 21.02.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Nie znam wszystkich PINB, znam za to "swój", który jest niezmiernie upierdliwym. Dlatego radzę dowiedzieć się wcześniej zamiast niepotrzebnie odwlekać wprowadzenie się czekając aż projektant zrobi projekt zamienny, wydział architektury to zatwierdzi (we Wro zawsze to trwa max czas "bo tak"). Wprowadzenie się do nieodebranego oznacza grzywnę coś koło 10.000zł a w opisywanej sytuacji "wizyta" PINB bardziej niż pewna (osobiście miałem już dwie bo wnosiłem do wydz. archit. o pewne zmiany, które oczywiście odrzucono ale było trzeba sprawdzić czy ich nie wdrożyłem). oj nie lubią Cię, bo za bardzo drążysz jesteś mądrzejszy niż GINB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts