Jacekss 05.04.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 zewnętrzne hałasy tłumią bardzo dobrze, w domu cisza .. hm.. może tapety warto dać porównywałem ostatnio akustykę mieszkań z tapetami i z malowanymi ścianami.. no i tam gdzie tapety jest lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 05.04.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A ja naiwna chciałam silikaty coby cicho było . U mnie tylko " dół " Trzeba będzie jakieś tłumiki na echo zastosować może po prostu trzeba generować mniej hałasu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.04.2013 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jak sobie radzicie przy podłogówce z wilgotnością powietrza pomieszczeń z OP?U mnie po 3 latach bardzo kiepsko, na 350m2 ogrzewanej powierzchni, z tego 75% podłogówka wilgotność powietrza w domu około 23-25%. Duży dyskomfort i suche powietrze. Poza sezonem grzewczym, od wiosny do jesieni, jak OP jest wyłączone, jest OK. Kupiłem 2 nawilżacze powietrza z ciepłą i zimną mgiełką, takie niby z wyższej pułki, ale mimo to 26% wilgotności to jest max, co mogę osiągnąć. Najlepsze efekty daje sobotnie wielkie sprzątanie z myciem wszystkich podłóg i wielkie pranie suszone po całym domu i wiszące na antresoli. Wtedy wilgotność na chwilę dochodzi do 35%. Macie może jakiś patent na komfortową wilgotność powietrza przy podłogówce?Kiedyś czytałem, że Jasiek coś tam kombinował, ale nie wiem jak to się skończyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.04.2013 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Akurat to o czym pisze bitter nie jest winą silikatów. Jeżeli ktoś daje gładkie, twarde tynki, stosuje na podłogach gładkie twarde materiały( np. gres szlifowany), niskie, proste meble etc. to tworzy idealne warunki do powstania fal stojących, pogłosu i innych ciekawych zjawisk akustycznych. Jeżeli ktoś chce znaleźć wadę silikatu to znajdzie ją ale w postaci pięknego przenoszenia odgłosów uderzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.04.2013 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zyzolek - a o akwarium myślałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.04.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zyzolek - a o akwarium myślałeś? Nie lubię ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.04.2013 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 to nie do jedzenia tylko do parowania może żółw czy cos .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 05.04.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Jak sobie radzicie przy podłogówce z wilgotnością powietrza pomieszczeń z OP? U mnie po 3 latach bardzo kiepsko, na 350m2 ogrzewanej powierzchni.... . czy po tych 3 sezonach zauwazyleś wyraźnie mniejsze zapotrzebowanie domu na energie w kolejnych latach. Np w 2 sezonie zmniejszyło sie o 10, 20 %??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.04.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) czy po tych 3 sezonach zauwazyleś wyraźnie mniejsze zapotrzebowanie domu na energie w kolejnych latach. Np w 2 sezonie zmniejszyło sie o 10, 20 %??? Ciężko powiedzieć, bo pogoda każdy widzi jaka za oknem. Albo sezon grzewczy krótki i ostry, albo łagodny jak teraz i cholernie długi, jak teraz. W sumie i tak wychodzi na to samo. Ale po 3 latach tak około 20-25 góra 30% mniejszy apetyt na energię do ogrzewania. Ala ta wilgotność powietrza, z którą był problem w pierwszym roku, bo była duża, teraz brak całkowity. I co tu począć. Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 05.04.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 A co wy z tym akwarium?Czyli nie ma żadnego pomysłu na zwiększenie wilgotności powietrza przy OP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
o_c 05.04.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zaprzestać wentylowania! Nie dość, że wilgotność podskoczy to jeszcze zapotrzebowanie na ciepełko spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 05.04.2013 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Akurat to o czym pisze bitter nie jest winą silikatów. Jeżeli ktoś daje gładkie, twarde tynki, stosuje na podłogach gładkie twarde materiały( np. gres szlifowany), niskie, proste meble etc. to tworzy idealne warunki do powstania fal stojących, pogłosu i innych ciekawych zjawisk akustycznych. Jeżeli ktoś chce znaleźć wadę silikatu to znajdzie ją ale w postaci pięknego przenoszenia odgłosów uderzeń. Ja tak właśnie mam. Niskie meble, tynk gładki na ścianie, gres na podłodze. Coż zrobić kiedy się mi taki styl podoba. Dlatego będę wstawiał drzwi pomiedzy częścią dzienną a resztą domu. Miejsce niestety jest tylko na suwane i to bez kasety. mam nadzieję, że dodanie szczotek wokół drzwi poprawi szczelność i akustykę. Z zewnątrz nic nie słychać ale co z tego kiedy echo niesię się w domu. Gdyby nie WM to byłoby lepiej bo te podcięcia pod drzwiami to jakiś akustyczny koszmar. Nie wiem czy nie lepei tłumiły by dźwięki takie tuleje jak w łazienkach zazwyczaj w drzwiach są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 05.04.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2013 Zawsze można próbować porozpraszać dźwięki.Np. wstawić roślinność, nałożyć na fragmenty ścian np. tapetę bawełnianą, jakieś grube kotary przy oknach, jakiś włochacz:) na podłodze etc. Tyle tylko że jest to wtedy zmiana stylu i nie każdemu może to odpowiadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 06.04.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2013 Ja tak właśnie mam. Niskie meble, tynk gładki na ścianie, gres na podłodze. Coż zrobić kiedy się mi taki styl podoba. I twierdzisz że ta akustyka to wina silikatu, a przy BK miałbyś lepiej, i nie jest to zależne (częściowo lub całkiem) również od tynku np? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.04.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Nie mam pojęcia czy całkowicie, na pewno częściowo tak. Bardziej porowaty tynk rozpraszał by dźwięki. Ale co zrobić kiedy ja lubię gładkie ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.04.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 No będzie się działo, Kospel będzie robił pompy ciepła .. .ciekawe co wyprodukują, może czas szukać kupca na mój piec? http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/kospel-z-koszalina-inwestuje-w-nowa-fabryke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.04.2013 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 (edytowane) No będzie się działo, Kospel będzie robił pompy ciepła .. .ciekawe co wyprodukują, może czas szukać kupca na mój piec? http://www.strefabiznesu.gp24.pl/artykul/kospel-z-koszalina-inwestuje-w-nowa-fabryke zdradaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! ale nie ma tego złego - może bedzie można wymienić ich piec na ich pompe z dopłatą 500pln Edytowane 7 Kwietnia 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 07.04.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 ciekawe jaką lukę w pompach ciepła na rynku mają na myśli. Może będą atrakcyjni cenowo?? Nieeee to nie możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.04.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 Jakby mnie słuchali to bym im podpowiedział pomysł na biznes. Połączenie PCI 1kW (maks 2kW) poboru mocy z piecem, idealne dla domów jak mój. Wtedy piec nie kupowało by się na końcu a na początku budowy aby dom budować pod piec a nie odwrotnie ;-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 07.04.2013 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2013 a ja bym im dał pomysł an małą pompę CWU gruntową. Taką 1,5 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts