Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MasterCheat, spoko, to są styrki "podłoga", lepiej uznanych producentów (np. Swiss, Austro, TO, nie koniecznie Neo). Patrzaj w specyfikacjach za tym długim symbolem a w nim na liczbę po chyba "CS(10)", więcej=lepiej, EPS100 ma chyba ...CS(10)100... ;). PS. jak grubo masz tego styro?.

Grafity są niewiele (z 10%? zależnie od producenta) droższe od białych dla identycznych U. Także jak korzystniej cieńszą warstwę to nie boli mocno kieszeni.

chcę dać 10 cm. Tylko jeszcze się zastanawiam czy 2x5 czy 1x10 frezowane. Ale raczej 2x5 bo w dolnej piątce powcinałbym miejsca na instalacje wodną, a górną zostawiłbym w całości.

Cena za ten 0,031 to około 220 zł/m3 (na allegro) a normalny EPS/100 około 160 zł/m3. 60 zł różnicy na m3

Przy moich skromnych 70 m2 to mam 7 m3, to wychodzi 420 zł różnicy. myślę że koszt do łyknięcia.

ps. pod płytą mam jeszcze 12 cm dalmatyńczyka EPS100 a pod nośnymi 10 cm XPS

szukaj najtańszego sklepu lub przecen.ja najtaniej znalazłem w hurtowni obok-warto się przejść i ponegocjować ;)

sterowniki mam z allegro

http://allegro.pl/dotykowy-regulator-temperatury-sterownik-termostat-i3286966262.html

I jak taki sterowniczek się spisuje? Miałeś może okazję porównać z Devi lub Elektrą?

To jest taki full wypas z możliwością programowania?

I jak taki sterowniczek się spisuje? Miałeś może okazję porównać z Devi lub Elektrą?

użytkowałem sporadycznie przy okazji wygrzewania wylewek ale są osoby na forum które takie sterowniki tylko w wersji przyciskowej użytkują któryś sezon np.jasiek i jak masz szczegółowe pytania to tam się zwróć. ja jeszcze za krótko je używałem żeby coś więcej powiedzieć.są proste w obsłudze.

Devi i Elektry nie kupię bo są za drogie, nie widać różnicy więc po co przepłacać?

No nie pomyślałem:)

Jak by to w ten sposób rozważać, to w górnej najlepiej wodę zimną od wejścia do domu do bojlera, oraz ciepłą od bojlera do kranów.

Natomiast zimną bezpośrednio idąca do kranów w dolnej 5-tce, no bo ona ma być zimna! :) A tak to by ją kabelki dogrzewały w zimę.

Bardzo fajna cena za te sterowniki. Ja jak kupowałem dokładnie ten model, a było to zaledwie 2 miesiące temu to niestety nie było tak tanio. Zapłaciłem 210 za sztukę:(

A taki sterownik to ma własny czujnik czy tez czujnik jest razem z kablem? Tak w ogóle to co poza kable i sterownikiem jeszcze jest potrzebne?

Pytam bo mi się czas zaczął kurczyć i trzeba robić zakupy :) Dziś byłem w fabryce klepnąć 100% elementów budynku, i koło środy będą składać klocki już na budowie. A na za 2 tygodnie mam umawiać hydraulików i elektryków. Elektryk pewnie będzie na tym etapie musiał przygotować mi puszki na te sterowniki ?

Pisałem w innym dziale, ale tutaj jest więcej użytkowników. :);)

Mam takie pytanie, odnośnie ocieplenia podłogi:

Czy duża jest różnica między styropianem o wsp. 038 a 031?

STYROPIAN KNAUF Therm TECHNIC PODŁOGA 038

GRAFITOWY SWISSPOR LAMBDA DACH-PODŁOGA 031

Chcę dać 2x10cm i zastanawiam się czy warto dopłacać do tego lepszego (różnica wychodzi 1600zł). Jaki byłby czas zwrotu i ile mniej więcej mógłbym zaoszczędzić dając lepszy styropian? Orientuje się ktoś?

Dom mam według projektu Z91, ściany silka 24 + 20 styro grafitowego 031, poddasze nieużytkowe styropian 20cm 031 + wełna 10cm. Ogrzewany wodną podłogówką na prąd.

Moje poszerzone z91 będzie miało tylko ~22cm perlitogipsu na podłodze (gdzieś tam niżej pod chudziakiem jeszcze trochę proszku od Pigeona, ale tego nie ma co liczyć) i uważam, że ogrzanie tych ~110m czystym prądem nie powinno być jakimś wyczynem.

Po przemyśleniach, doszedłem do wniosku, że dam swissa 031. Z tego względu, że na to idzie wylewka i nie będę miał już możliwości nic poprawić. To nie jest strych, gdzie w każdej chwili mogę dołożyć wełnę - tak to sobie tłumaczę ;):)

te 30 cm nad glową to moim zdaniem malo

Dzięki za zwrócenie uwagi, będę miał to na oku ;)

scan0015.jpg

a w jakiej kolejności dajesz styropian wełnę?No i 30cm też uważam że mało

Najpierw styropian (kolor czerwony) i na to wełna (zielony). Styropian dlatego, ponieważ zostało mi 44 paczki z ocieplenia domu i postanowiłem go dać na strych. Krokwie mają 20cm, na to nabiję 13cm (tylko na środku) aby wełna się zmieściła i przykryje to płytami osb (kolor niebieski). Powstanie równa powierzchnia na jakieś graty. Miejscami pójdzie sama wełna, która nie będzie niczym przykryta. W załączniku wszystko jest zaznaczone.

Jeśli będzie to za mało, zawszę mogę poświęcić miejsce na graty i dołożyć kolejne centymetry wełny...

Dobra wiadomość dla grzejących prądem:)

"Urząd Regulacji Energetyki zatwierdził we wtorek taryfy dla wszystkich przedsiębiorstw obrotu energią, zgodnie z nowymi cennikami, obowiązującymi do końca roku, ceny na rachunku odbiorcy spadną od 3,9 proc. do 4,6 proc. - poinformował PAP wiceprezes URE Maciej Bando."

Dobra wiadomość dla grzejących prądem:)

"Urząd Regulacji Energetyki zatwierdził we wtorek taryfy dla wszystkich przedsiębiorstw obrotu energią, zgodnie z nowymi cennikami, obowiązującymi do końca roku, ceny na rachunku odbiorcy spadną od 3,9 proc. do 4,6 proc. - poinformował PAP wiceprezes URE Maciej Bando."

Tak, to dobra wiadomość, ale zła jest taka że do 2016 wycofanych zostanie 6,6MW energii. Bezpieczeństwo energetyczne wymaga żeby polskie elektrownie miały 3-4 MW rezerwy. Tymczasem w ubiegłym roku były momenty że miały tylko 1MW. W takiej sytuacji awaria którejś elektrowni i mamy blackout :yes: