Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

o jakiej niewiedzy mówisz? skrzętnie manipulujesz cyferkami! prawda jest taka ze dzięki G12 srednioroczna cene 1 kWh masz na poziomie 42 gr a co za tym idzie ogrzewanie kosztuje Cie realnie 1776,6 zl/rok!

Juz mowie i jakiej niewiedzy. Srednio masz jedno jadro i jeden jajnik. Czy to prawda?

Ja mam podlicznik na pompie i podaje Ci konkretne wartosci. Roznica licznika glownego i podlicznika pompy to prad bytowy. Wszystko rozbite na taryfy. Jasne?

Na pradzie bytowym oszczednosci miesieczne sa jedynie rzedu 40zl. Stad ta dysproporcja w twoim "usrednianiu". Po prostu umiejetne uzywanie pradu dwutaryfowego jest tansze niz jednej taryfy. Dla bytowego troszke tansze, a dla pompy duzo tansze, bo CO chodzi 100% w taniej a CWU jakies 70%.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pffff... zarty sobie robisz chyba.Moze mam jeszcze krwi utoczyc i sie podpisac. Bez jaj, tutaj sa tez dorosli ludzie. :)

wiesz, napisać można wszystko :)

ze stalych bywalców tutaj tylko dwóch pokazało faktury: jeden kablarz (Lobo) i jeden pompiarz (św. pamięci Liwko - świeć Panie nad jego duszą w II taryfie); rekordzistów z ultramałym zużyciem nie idzie się doprosić - czyżby to wstyd? obawiam się, że raczej totalny wirtual :)

Edytowane przez Hippek

reszta to totalny wirtual :)

Zerknij do watku o zuzyciu w dziale pomp. Podaje tam co miesiac (zreszta nie tylko ja) w sezonie grzewczym z czasami pracy urzadzenia, ilosciami zalqaczen, rozbiciem na taryfy, cenami.

Jesli masz jakis problem, to ja Ci sie go pozbyc nie pomoge. Nie mam ani czasu ani ochoty na udowadnianie czegokolwiek. Nie chcesz wierzyc - nie wierz. :)

Juz mowie i jakiej niewiedzy. Srednio masz jedno jadro i jeden jajnik. Czy to prawda?

Ja mam podlicznik na pompie i podaje Ci konkretne wartosci. Roznica licznika glownego i podlicznika pompy to prad bytowy. Wszystko rozbite na taryfy. Jasne?

Na pradzie bytowym oszczednosci miesieczne sa jedynie rzedu 40zl. Stad ta dysproporcja w twoim "usrednianiu". Po prostu umiejetne uzywanie pradu dwutaryfowego jest tansze niz jednej taryfy. Dla bytowego troszke tansze, a dla pompy duzo tansze, bo CO chodzi 100% w taniej a CWU jakies 70%.

ja to wszystko wiem i rozumiem i wiem , ale wszyscy tu (na FM) powinni poslugiwac się usredniona cena 1 kwh z rachunkow za caly rok

ja to wszystko wiem i rozumiem i wiem , ale wszyscy tu (na FM) powinni poslugiwac się usredniona cena 1 kwh z rachunkow za caly rok

Ale w jakim celu? Jesli prad jest rozbijany na podlicznikach dokladnie na pompe i dom, to po co to "usredniac". Jak bym nie mial podlicznika na pompe, to owszem, ale ja go MAM. Moge dzienki temu podac dokladne dane zuzycia z ROZBICIEM NA TARYFY a co za tym idzie dokladne kosza.

Po co robic krok wstecz wrzucajac wszystko do jednego wora.

BTW:

Grzanie w pradzie dwutaryfowym generuje nieco wieksze zuzycie , bo podlogowka jest "przegrzewana" a co za tym idzie COP pompy jest nieco gorszy, ale to juz pomijam, bo to co najwyzej 2-3% roznica na niekorzysc 2 taryf. (piszac wprost - majac jedna taryfe zuzycie kWh byloby na cele CO i CWU nieco mniejsze od obecnego)

Edytowane przez Pyxis

Ale w jakim celu? Jesli prad jest rozbijany na podlicznikach dokladnie na pompe i dom, to po co to "usredniac". Jak bym nie mial podlicznika na pompe, to owszem, ale ja go MAM. Moge dzienki temu podac dokladne dane zuzycia z ROZBICIEM NA TARYFY a co za tym idzie dokladne kosza.

Po co robic krok wstecz wrzucajac wszystko do jednego wora.

)

koszty bytowe masz zawyżone! oglądasz tv, komputer, w zimie oświetlenie w godz 15-22 za to wszystko PRZEPŁACASZ- rozumiesz?

Gowno prawda a nie cala prawda. :)

Moj samochod pali 22l/100 a kolegi 5l/100. Cala prawda o autkach! (tylko ja mam Hummera a on Fiata Pande)

Nie miejsce i pora na leczenie kompleksów, a widać po stopce masz ich sporo.:p

Widok na zdjęciu jak u Pawlaka i Kargula.Brakuje tylko telewizora.:rolleyes:

Edytowane przez Wivaldi
Gorąco...

koszty bytowe masz zawyżone! oglądasz tv, komputer, w zimie oświetlenie w godz 15-22 za to wszystko PRZEPŁACASZ- rozumiesz?

oj a czy tak ciężko zrozumieć że jak wychodzisz na plus mając G12 względem G11 to nie ma to znaczenia o czym piszesz (tzw przepłacanie), w bilansie ogólnym bierze się pod uwagę sumę wydatków CO+CWU+bytowe

No wlasnie nie rozumiem, bo za ich uzywanie place mniej ni bym placil majac prad jednotaryfowy. Oszczednosc to mniej wiecej 40zl/mc. Ogrzewanie mam taniej, prad bytowy tez taniej, to gdzie ja niby "trace" na tych 2 taryfach? :)

Gość Arturo72

Pierwsze zużycie energii na cwu po zamieszkaniu to od poniedziałku do dzisiaj 5,2kWh czyli średnio 2,6kWh/dobę,ile litrów zużyłem nie wiem bo nie spisąłem licznika ale nie odbiegało to od standartów :)

Pompa ustawiona na grzanie do temp.47st.C w godzinach 6.00-6.30,13.00-14.00,19.00-20.00

Gość Arturo72
Ogrzewanie mam taniej, prad bytowy tez taniej, to gdzie ja niby "trace" na tych 2 taryfach? :)

Zapewne kompa przeglądasz tylko w tańszej taryfie,TV też oglądasz w tańszej,światło palisz tylko w tańszej,lodówka chodzi tylko w taniej taryfie,gotujesz też w tańszej,nic tylko ameryka ;)

Tu nie chodzi o to,że tracisz na II taryfie ale koszt kWh jaki podajesz przy zużyciu cwu i c.o będzie inny.

Edytowane przez Arturo72

Tu nie chodzi o to,że tracisz na II taryfie ale koszt kWh jaki podajesz przy zużyciu cwu i c.o będzie inny.

A jakim to niby cudem? Skoro CO leci w tanim pradzie, to dlaczego mam je liczyc jakims srednim czy drogim? Co to za pomrocznosc Cie dopadla?

PS.

Pisalem, ze w tanszej chodzi pralka i zmywarka i jesli trzeba suszarka. Reszta jest nieistotna.