Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A jakim to niby cudem? Skoro CO leci w tanim pradzie, to dlaczego mam je liczyc jakims srednim czy drogim? Co to za pomrocznosc Cie dopadla?

Takim cudem że chodzi o średnią wartość kWh jaka Ci wychodzi po dodaniu zużycia I i II taryfy. Konrad ma rację podanie kosztu zużycia na CO w cenie taniej taryfy to zgrabna manipulacja.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dom to coś wiecej niż CO i CWU

dom to zycie i wszelkie użądzenia - na które w skali roku idzie czasami wiecej kWh niz na Co czy Cwu

jesli cała reszta dla Ciebie jest pomijalna to nie mamy o czym rozmawiac, zycze powodzenia i dodaje do ignorowanych poistów

jesli porównujemy zuzycie Co

jesli porównujemy zuzycie Cwu

to porównajmy też bytowe ... i co wyjdzie że bytowe kosztuje Ciebie 2x tyle co innych przeciętnych "śmieciuchów" czy posiadaczy pompy PP bo oni maja prąd 1 taryfowy !

jedynym wiec sensowym kryterium porównania wszystkich domów jest znalezienie wspólnego mianownika - jest nim średnia cena 1 kWh

możesz się z tym nie zgadzać

możesz się chwalić swoim wydatkiem na Co 1300 zł

ale dodawaj też że bytowe masz 2x większe niż przeciętny posiadacz"śmieciucha" czy "pompy PP"

nie kumam też skąd u Ciebie niby oszczędność 40 zł na bytowych ! na 1000% masz je "przepłacone" w stosunku rocznym do posiadaczy prądu 1 taryf.

Edytowane przez R&K

Takim cudem że chodzi o średnią wartość kWh jaka Ci wychodzi po dodaniu zużycia I i II taryfy. Konrad ma rację podanie kosztu zużycia na CO w cenie taniej taryfy to zgrabna manipulacja.

Ale u mnie CO hodzi TYLKO w taniej taryfie! Dlaczego niby mam je liczyc drozej, niz faktycznie kosztuje? To jakis bezsens.

Napisze tak prosto, bez mieszania w to CO i CWU. Jak bym mial jedna taryfe, to bym zaplacil za prad domowy (bytowy) o 429 zl wiecej. Jak bym grzal sobie kotlerm na ekogroszek czy inny syf i mial 2 taryfy tylko dla fantazji ulanskiej. Kumasz?

dom to coś wiecej niż CO i CWU

dom to zycie i wszelkie użądzenia - na które w skali roku idzie czasami wiecej kWh niz na Co czy Cwu

jesli cała reszta dla Ciebie jest pomijalna to nie mamy o czym rozmawiac, zycze powodzenia i dodaje do ignorowanych poistów

Albo faktycznie masz jakis rodzaj inwalidztwa umyslowego, albo sobie jaj robisz.

Ale u mnie CO hodzi TYLKO w taniej taryfie! Dlaczego niby mam je liczyc drozej, niz faktycznie kosztuje? To jakis bezsens.

Napisze tak prosto, bez mieszania w to CO i CWU. Jak bym mial jedna taryfe, to bym zaplacil za prad domowy (bytowy) o 429 zl wiecej. Jak bym grzal sobie kotlerm na ekogroszek czy inny syf i mial 2 taryfy tylko dla fantazji ulanskiej. Kumasz?

Widzę że nie ma sensu tego Tobie tłumaczyć bo i tak nie zrozumiesz. Prawda jest taka że posiadając taryfę G12 nie ma opcji aby nie uśrednić ceny za kWh.

Edytowane przez mic81

....Pyxis ja ciebie proszę .....kolejny raz zaglądam do wątku i kolejna strona twojego zdziwienia.....ciężko tak zrozumieć ? ile jeszcze stron będziesz wałkował że mało płacisz za CO ? jak masz takie przekonanie to ok ale to naprawdę nikogo nie interesuje , większość tutaj umie liczyć. albo rzetelnie albo banialuki

Widzę że nie ma sensu tego Tobie tłumaczyć bo i tak nie zrozumiesz. Prawda jest taka że posiadając taryfę G12 nie ma opcji aby nie uśrednić ceny za kWh.

Ale co chcesz mi tlumaczyc. To ze zaplacilem za prad na cele CO 1350zl za oststni rok, to nie jest sprwa tlumaczenia tylko fakt. Suchy goly fakt.

Calosc poszla w taniej taryfie to mozesz sobie zrobic "srednia". Zobacz co Ci wyjdzie z tych rachunkow. :D

....im mniej litrowy dom tym mniej opłaca się G12.... i akumulacja jakoś mniej potrzebna ;)

Teraz nawet jak bym nadal pomieszkiwal w bloku, to widze, ze DLA MNIE korzystniej byloby miec prad dwutaryfowy. Sasiedzi tak mieli i tez sie dziwilem, jak im sie to zamyka finansowo. Teraz majac dom po prostu usiadlem i policzylem. Wyszlo mi, ze na bytowym bede w najgorszym wypadku na zero, a na ogrzewaniu sporo zaoszczedze. W praktyce udaje sie nawet zaoszczedzic na bytowym. Przez ostatni rok zostalo w kieszeni 1833 zl w sumie. Ja sie po taka kase jednak schyle. ;)

W tym przypadku Pyxis ma rację. Skoro jego pompa pracuje 100% w taniej taryfie, jej podlicznik pokazuje zużytych xxxx kWh, a jedna kWh taniej taryfy to y.yy złotych, to koszt ogrzewania będzie xxxx * y.yy

I tu koszt kilowatogodziny będzie stały. Tak długo, poko pompa nie wyjedzie w drogą taryfę, albo dostawca nie zmieni cen :)

To koszt kilowatogodziny na cele bytowe będzie zmienny - bo będzie zależal od tego, czy pralka poszła w taniej taryfie, czy indukcja ugotowała obiad w taniej taryfie, kiedy był włączony LCD i komp. Ale i tak ten koszt nie powinien być większy od jednotaryfowców, a pewnie będzie mniejszy - pod warunkiem zachowania pary reguł, opóźnionego startu itp, itd.

Jasne, można uśrednić te dwie ceny i powiedzieć - życie w tym domu pochłania tyle i tyle kWh w takiej to cenie.

Życie, a nie ogrzewanie....

Edytowane przez fotohobby

Klimatyzacja w tym przypadku wykluczona.

Wiesz, to tez nie tak do konca. Przy cenie droga/tania 72/32gr jak wlacze klimatyzator od 14 do 18tej (czyli 2h w tanim i 2h w drogim, to koszta sa mniejsze niz bym wlaczyl na 4h majac prad jednotaryfowy, ktory kosztuje u mnie 58gr/kWh. Do tego na weekend od soboty od 14tej do poniedzialku do 7 rano mam TYLKO tania taryfe a na weekend jednak najwiecej sie w domu przebywa.

Nie mam ogrzewania na prąd, ale mam 2 taryfy z Taurona.

Można przyjąć, że cały prąd u mnie jest tylko bytowy.

Zużycie 12 miesięcy droga taryfa: 4753 kWh, 0,59 zł/kWh

Zużycie 12 miesięcy tania taryfa: 2502 kWh, 0,31 zł/kWh

Średnia cena brutto z dwóch taryf wychodzi u mnie 0,52 zł/kWh.

Dom deko ponad 400m2, 4 osoby plus 2 psy.

A jakim to niby cudem? Skoro CO leci w tanim pradzie, to dlaczego mam je liczyc jakims srednim czy drogim? Co to za pomrocznosc Cie dopadla?

Pyxis, zlituj się, wyjątkowo chyba Ciebie dopadła... ;)

Chyba jednak Pyxis ma rację, jeśli bez PCi też by miał G12, to na koszt ogrzewania (PCi) może liczyć wprost to co mu mówi licznik, bez uśredniania kWh z całego zużycia domu.

FAKTYCZNIE ZNAM WIELE OSÓB które grzeją np węglem a po przejściu na 2 taryfy mają mniejsze rachunki niż na jednej.

a jak ktoś grzeje prądem to nie ma co liczyć

jedyne minusy to

lodówka

indukcja[no ale już mniej]

telewizor[przy nowoczesnych i ludzkim trybie życia też mniej]

kwestia oświetlenia przy lrdach jest pomijalna

i najważniejsze

niektórzy mają 2 taryfy tak samo przez 7 dnii

a niektórzy od piątku do poniedziałku 6 rano non stop 2 taryfa -stąd mogą wynikać rozbieżności

ja np przy odpowiednim nagrzaniu chałupy w wekend w poniedziałek mam wyłączone ogrzewanie i to przy kilkustopniowych mrozach

info w rozbiciu na coi cwu / bytowe też jest ciekawe i może prowadzić do optymilizacji zużycia

obawiam się że za chwile możemy posunąć się jeszcze dalej

ja np . staram się do 10-15 km od domu załatwiać zakupy i tp na rowerze ]tak do 3-4 km zawsze rowerem obróce szybciej

z licznika mi wychodzi że w tygodniu poranna piekarnia, wieczorna plaża , odbiór auta od mechanika itp to około 30-40 km minimum-15-20 zł w tyugodniu na paliwie oszczędności

głupi rower za 1500zł daje większe oszczędności niż wiele wynalazków w naszych domach.

do oszczędności z roweru należy doliczyć czas spędzony bez telewizora.

ps te 30 -40 km to że tak powiem są to zyski bytowe

rekraacyjnie są to inne kilometry

a jeszcze żeby do roweru dołączyć jakeś ładowarki do telefonów to i ze złotówkę na miesiąc byłby do przodu

kużwa zamiast na pis to za chwile będę głosował na zielonych-a od nich to już tylko krok do grodzkiego i biedronia.

Edytowane przez malux20

FAKTYCZNIE ZNAM WIELE OSÓB które grzeją np węglem a po przejściu na 2 taryfy mają mniejsze rachunki niż na jednej.

a jak ktoś grzeje prądem to nie ma co liczyć

obawiam się że za chwile możemy posunąć się jeszcze dalej

ja np . staram się do 10-15 km od domu załatwiać zakupy i tp na rowerze ]tak do 3-4 km zawsze rowerem obróce szybciej

z licznika mi wychodzi że w tygodniu poranna piekarnia, wieczorna plaża , odbiór auta od mechanika itp to około 30-40 km minimum-15-20 zł w tyugodniu na paliwie oszczędności

głupi rower za 1500zł daje większe oszczędności niż wiele wynalazków w naszych domach.

do oszczędności z roweru należy doliczyć czas spędzony bez telewizora.

ps te 30 -40 km to że tak powiem są to zyski bytowe

rekraacyjnie są to inne kilometry

a jeszcze żeby do roweru dołączyć jakeś ładowarki do telefonów to i ze złotówkę na miesiąc byłby do przodu

kużwa zamiast na pis to za chwile będę głosował na zielonych-a od nich to już tylko krok do grodzkiego i biedronia.

malux, do tego jakie zyski dla zdrowia i kondycji, bezcenne:)

Robię dokładnie tak samo jak Ty, trasy do 10-15 km rower, albo piechotą i zabieram ze sobą psy. Zyski 2 w 1. Samochodem tylko dłuższe trasy i większe zakupy. Też sympatyzuje z zielonymi, ale niestety w Polsce mają jakiś dziwne postulaty, z którymi nie do końca się zgadzam. Jak zieloni trochę znormalnieją i zejdą na ziemię, to będę na nich głosować:)

Gość Arturo72
Nie mam ogrzewania na prąd, ale mam 2 taryfy z Taurona. Można przyjąć, że cały prąd u mnie jest tylko bytowy. Zużycie 12 miesięcy droga taryfa: 4753 kWh, 0,59 zł/kWh Zużycie 12 miesięcy tania taryfa: 2502 kWh, 0,31 zł/kWh Średnia cena brutto z dwóch taryf wychodzi u mnie 0,52 zł/kWh. Dom deko ponad 400m2, 4 osoby plus 2 psy.
To w takim wypadku u ciebie dwie taryfy się nie sprawdziły bo cena kWh jednotaryfowej w Tauronie to 0,49zł.

Ale co chcesz mi tlumaczyc. To ze zaplacilem za prad na cele CO 1350zl za oststni rok, to nie jest sprwa tlumaczenia tylko fakt. Suchy goly fakt.

Calosc poszla w taniej taryfie to mozesz sobie zrobic "srednia". Zobacz co Ci wyjdzie z tych rachunkow. :D

Rozumiem że podczas sezonu grzewczego nie korzystasz z ciepłej wody dla CWU :)

Bo podajesz same koszty za CO , a woda zużyta na CWU ???

W większości ludzie podają ile kosztował ich cały sezon grzewczy czyli CO + CWU ...

Rozumiem że podczas sezonu grzewczego nie korzystasz z ciepłej wody dla CWU :)

Bo podajesz same koszty za CO , a woda zużyta na CWU ???

W większości ludzie podają ile kosztował ich cały sezon grzewczy czyli CO + CWU ...

CWU tez podawalem. Na te cele leci teraz 80% w taniej. Zuzycie zima w granicach 150 kWh/mc a latem kolo 120 kWh/mc. Koszty od 51 do 44 zl.

Caly sezon CO+CWU zamknie sie kwota 1950 zl.