Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

samodzielne ułożenie kostki granitowej

prokopcio

Recommended Posts

Robiąc chodnik z kostki granitowej fugi zasypałem mieszanką suchego betonu z worka

https://sklep.kreisel.pl/beton-b-25-442-25kg,3,778806,33935

Po 8 latach fugi bez zastrzeżeń.

Miałem też na próbę jeden worek B-20 firmy Baumit, tylko miał w składzie trochę większe kamyczki, które potem na powierzchni fugi są widoczne.

Fugę po położeniu kilkukrotnie zrosiłem wodą, kostki przejechałem mopem z podkładką z gąbki.

Pogoda była idealna, bo około 13-15C i pochmurnie.

Edytowane przez fotohobby
  • Like 1

• Odpowiedzi 89
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Fuga na sucho z reguły się wykrusza i przerasta z powodu: zbyt ubogiej ilości cementu w mieszance.

Uzupełniłem i częściowo wymieniłem fugi na swoim chodniku po 'fachowcu", stosując bogatą mieszankę DOBREGO cementu i piasku kwarcowego zamiast zwykłego. Temat przerastania i kruszenia załatwiony na wieki i dodatkowo kostki są ze sobą 'zespolone' więc temat ruszania się kostek też przestał istnieć. Umycie myjką to żaden problem tyle że...po czym? skoro fuga czysta? :)

Zagęszczanie, ubijanie kostki było ręczne, mechanicznie będzie tak jak piszesz, kostki się poprzestawiają.

Racja - dobry cement i właściwe proporcje, to podstawa. Co do tego wykruszania, to na sucho zasypywana fuga zawsze będzie trochę mniej wytrzymała i bardziej narażona na erozję pod wpływem wody i mrozu ze względu chociażby na jej większą porowatość i nasiąkliwość. Fugi nie ma jak zagęścić, a zagęszczanie betonu polega na usunięciu jak największej ilości powietrza z mieszanki. Sucha zaprawa jest spulchniona i nawet po zwilżeniu wodą powietrze zostaje w zakamarkach, które okresowo wypełnia się wodą zamieniającą się w lód...

Robiąc chodnik z kostki granitowej fugi zasypałem mieszanką suchego betonu z worka

https://sklep.kreisel.pl/beton-b-25-442-25kg,3,778806,33935

Po 8 latach fugi bez zastrzeżeń.

Miałem też na próbę jeden worek B-20 firmy Baumit, tylko miał w składzie trochę większe kamyczki, które potem na powierzchni fugi są widoczne.

Fugę po położeniu kilkukrotnie zrosiłem wodą, kostki przejechałem mopem z podkładką z gąbki.

Pogoda była idealna, bo około 13-15C i pochmurnie.

Dobry pomysł z tą gotową mieszanką. Zastanawia mnie tylko w jaki sposób udało się firmie Kreisel uzyskać beton o wytrzymałości B-25 bez grubego kruszywa...:D

Ten mop z gąbką też wydaje się ciekawym pomysłem, tylko przy kostce granitowej raczej często się darł na tych granitowych nierównościach, bo szorować pewnie trzeba dość mocno...

Tak, jak miałem chodnik o długości 12m i szerokości i 1m, więc gąbka wytrzymała, u Ciebie, przy 20x większej powierzchni mogłoby być różnie.

Ten beton stosowałem do podmurówek pod kosze gabionowe, stoi to w sumie dopiero parę lat, ale nie kruszeje, nie porasta zielonym, wiec raczej OK

Racja - dobry cement i właściwe proporcje, to podstawa. Co do tego wykruszania, to na sucho zasypywana fuga zawsze będzie trochę mniej wytrzymała i bardziej narażona na erozję pod wpływem wody i mrozu ze względu chociażby na jej większą porowatość i nasiąkliwość. Fugi nie ma jak zagęścić, a zagęszczanie betonu polega na usunięciu jak największej ilości powietrza z mieszanki. Sucha zaprawa jest spulchniona i nawet po zwilżeniu wodą powietrze zostaje w zakamarkach, które okresowo wypełnia się wodą zamieniającą się w lód...

Fugi zasypuje się i wygładza miękką szczotką, taką do zmiatania na kiju ale w tym przypadku trzonek trzeba odkręcić. Fachowiec, który robił nam chodniki używał zmiotki. Dla mnie szczotka lepiej robi robotę, bo ma większy zasięg.

Piasek kwarcowy w dużym stopniu ogranicza pulchność mieszanki. Lepiej się zagęszcza i po związaniu cementu, mieszanka jest bardziej wytrzymała i zwarta od tej na zwykłym piasku. Zwykły piasek najczęściej ma domieszki gliny, pyłu i inne, które pogarszają własności mieszanki i jej wiązanie jest bardziej luźne, przez co, glony i mchy dobrze się w niej czują.

Fugi zasypuje się i wygładza miękką szczotką, taką do zmiatania na kiju ale w tym przypadku trzonek trzeba odkręcić. Fachowiec, który robił nam chodniki używał zmiotki. Dla mnie szczotka lepiej robi robotę, bo ma większy zasięg.

Piasek kwarcowy w dużym stopniu ogranicza pulchność mieszanki. Lepiej się zagęszcza i po związaniu cementu, mieszanka jest bardziej wytrzymała i zwarta od tej na zwykłym piasku. Zwykły piasek najczęściej ma domieszki gliny, pyłu i inne, które pogarszają własności mieszanki i jej wiązanie jest bardziej luźne, przez co, glony i mchy dobrze się w niej czują.

To jeden ze sposobów sporządzania fugi na sucho. U siebie będę wykonywał raczej fugę na mokro z wykorzystaniem piasku płukanego, albo z wykorzystaniem gotowej mieszanki. Fuga na mokro ma wielokrotnie większą trwałość od tej kładzionej na sucho, ale znaczenie trudniej jest ją poprawnie wykonać (jest niezwykle pracochłonna).

U siebie zasypywałem zaprawą betonową Baumit ale tą B 15 .

Twardą szczotką kilkukrotnie przejechać w jedną i drugą stronę aby jak najwięcej weszło.

Następnie zraszacz a raczej zamgławiacz lub spryskiwascz do drzewek tak aby wilgoć wnikła ale nie wypłukała zaprawy i mleczka betonowego z wierzchniej warstwy.

Na końcu po godzinie i wstępnym utwardzeniu pędzel ławkowiec do malowania raczej rzadki maczany w wiadrze którym zmywa się z powierzchni granitowej kostki pozostałości po cemencie.

Mam też kostkę granitową z fugą "na mokro" ale w innym zastosowaniu - jako podmurówka pod panele ogrodzeniowe.

Kostka 8/11, szalunek 21x200cm, wysoki na 15cm, pod nim wyrównany, ubity grunt.

Rozrobiona, półpłynna (konsystencję trzeba dobrać pod siebie) zaprawa z worka wlana do szalunku, a następnie kostki granitowe były w niej "topione" tak, aby wystawały 1-2cm nad powierzchnię.

Sprawdza się w szalunku ale można zrobić konsystencję zaprawy bardziej zwięzłą, wtedy kostki trzeba w nią wciskać, nawet dobijać, a na koniec zrosić wodą, żeby powierzchnia fug się wygładziła.