Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grzejnik w salonie - gdzie..?

Ivo

Recommended Posts

Hejka!

Mamy domek w stanie surowym, a już się zastanawiam nad umieszczeniem grzejnika w salonie.

Problem polega na tym, że mamy potężne drzwi balkonowe (rozsuwane) i obok nich malutkie okno. Więc jeden grzejnik będzie właśnie pod tym oknem, ale gdzie drugi...????? Na pewno na ścianie bez okna (północnej), ale jaka wówczas powinna być odległośc od TV czy też kanapy? Czy może jest inne rozwiązanie? Zabudować, za kanapą..?

• 2 weeks później...
Hejka!

Mamy domek w stanie surowym, a już się zastanawiam nad umieszczeniem grzejnika w salonie.

Problem polega na tym, że mamy potężne drzwi balkonowe (rozsuwane) i obok nich malutkie okno. Więc jeden grzejnik będzie właśnie pod tym oknem, ale gdzie drugi...????? Na pewno na ścianie bez okna (północnej), ale jaka wówczas powinna być odległośc od TV czy też kanapy? Czy może jest inne rozwiązanie? Zabudować, za kanapą..?

A może grzejnik kanałowy? :o

Jam mam grzejniki kanałowe Vasco, niestety nie jest ta tania rzecz. Trzy grzejniki kosztowały jakieś 6 tys. Otwory zrobiliśmy na etapie wylewania pierwszej warstwy posadzki. Z tego co pamiętam to wchodzą one w podłogę na głębokość 55cm. Są jeszcze grzejniki Jaga, tam są modele o wyskości tylko 9 cm. Jak takie grzejniki będą sie sprawowały jeszcze nie wiem bo pierwszy sezon grzewczy dopiero mam przed sobą.

Biedziłem się nad tym problemem bardzo długo. Wszystkie rozwiązania niestety mają wady. Grzejniki kanałowe są przykryte kratką stalową ażurową i przez otwory w tej kratce wpada do kanału grzejnikowego bardzo dużo brudu. Czyszczenie takiego kanału jest dosyć kłopotliwe. Umieszcenie grzejnika na ścianie obok drzwi balkonowych jest bardziej praktyczne ale mniej estetyczne. Jesli chodzi o odłegłość telewizora od grzejnika to podają to w instrukcjach producenci telewizorów, myślę że odległość ok. 30...50cm jest całkowicie wystarczająca. Po przewałkowaniu tematu we wszystkie strony doszedłem do wniosku że najlepszym dla mnie rozwiązaniem jest umieszczenie zwykłego grzejnika płytowego na ścianie obok okna balkonowego w przygotowanej wnęce ok. 15cm. do tego jakaś ładna osłona i parapecik nad grzejnikiem.

Pozdrawiam

• 6 years później...
Ja mam kanałówkę conwectora. Wcześniej poruszano problem z czyszczeniem kanałów, giętkie przewody przyłączeniowe umożliwiają podnoszenie grzejnika podczas czyszczenia – nie ma problemu. Kanały u mnie są ocieplone i mają głębokość około 35 cm. U mnie instalatorzy podczas montażu musieli wykuwać w pierwszej warstwie betonu otwory, ale zajęło im to niewiele czasu, bo to 5 cm warstwy wyrównującej. Grzałam dopiero jeden sezon, więc ciężko cokolwiek stwierdzić, ale jestem zadowolona.

• 4 weeks później...

Jest na forum specjalista od kaloryferów:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1281081#1281081

ale ostatnio był tu w maju.

Spróbuj napisać do Tomka na adres jaki ma w profilu:

http://forum.muratordom.pl/uzytkownik25059.htm

albo wprost do fabryki:

http://www.klimosz.pl/dystrybucja/index.php3?id=kontakt

oj podłogówkę juz przerabiałam ze sto razy, więc powiem krótko: fajna sprawa ale nie dla mnie, wolę ciepły parkiecik i kanałóweczkę, mniej kurzu, zdrowiej i łatwiej naprawić awarię , aha dobrze zrobiona podłogówka nie jest taka tania – ok. 180-200 zł/m2 komplet.

:o

Nie wiem na czym polegało Twoje stukrotne przerabianie podłogówki, ale mam wrażenie, że nie myślimy o tym samym systemie ogrzewania :roll:

• 4 weeks później...
oj podłogówkę juz przerabiałam ze sto razy, więc powiem krótko: fajna sprawa ale nie dla mnie, wolę ciepły parkiecik i kanałóweczkę, mniej kurzu, zdrowiej i łatwiej naprawić awarię , aha dobrze zrobiona podłogówka nie jest taka tania – ok. 180-200 zł/m2 komplet.

Nie wiem na czym polegało Twoje stukrotne przerabianie podłogówki, ale mam wrażenie, że nie myślimy o tym samym systemie ogrzewania :roll:

Miałam na myśli moje dyskusje na ten temat z mężem i przyjaciółmi, podsumowałam, wszystkie za i przeciw. To wszystko, zresztą pisałam o tym we wcześniejszych postach.

Miałam na myśli moje dyskusje na ten temat z mężem i przyjaciółmi, podsumowałam, wszystkie za i przeciw. To wszystko, zresztą pisałam o tym we wcześniejszych postach.

Mniej kurzu jest przy podłogowym :wink: