Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Taje - bosko!!!

czy na tym mdf w przypadku jakiegoś chlapnięcia nie zostają ślady? zacieki? bo on błyszczący chyba jest?

a mozaika rewelacyjna, chyba pierwsza mozaika która mi się podoba

Ten czarny za kibelkiem i na szafce pod umywalką jest błyszczący, biały jest matowy. Ten błyszczący brudzi się mniej niż matowy, wymaga bardzo niewiele czyszczenia, góra raz w tygodniu. O wiele bardziej brudzi się np. blat z granitu i płytki na podłodze w brodziku (bo w prysznicu na podłodze też mam płytki) - mam twardą wodę i zostają na nich osady. Ale zamierzam wkrótce zainwestować w zmiękczacz więc może sytuacja się poprawi.

• Odpowiedzi 182
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witajcie - miałam jeszcze niedawno podobny dylemat - urzadzić łazienke tak by była funkcjonalna i piękna i chyba mi sie udało.

- mam sporo drewna

- na podłodze mam parkiet przemysłowy tekowy

- płytki mam tylko przy wannie i umywalce

- jeżeli użyje sie dobrej farby przeznaczonej do łazienek to nie ma problemu

- mieszkam 3 miesiące i jest ok zobaczymy dalej

Lubie nowinki i coś orginalnego ale to jest moje zdanie

oglądam zdjęcia różnych łazienek i widzę, że dużo osób ma łazienki praktycznie całe w kaflach.

W katalogach producentów glazury to już w ogóle -tylko sufit "kafelki -free" ;-)

Zastanawiam się nad tym, żeby dac jakieś płytki na ścianach tylko w miejscach "mokrych" - przy wannie, kabinie prysznicowej, wc, resztę ścian po prostu pomalować.

po pierwsze daje to większe możliwości zmian w przyszłości - łatwiej przemalować niż zmienić glazurę ;-) po drugie - minimalizacja kosztów też mi sie podoba ;-)

Ale czy to się sprawdza w łazienkach? czy ktoś też wyznaje taką filozofię i podzieliłby się zdjęciami? czy te farby wtedy musza być jakieś specjalne?

mamy płytki do 1,2 również przy blatach (planowanych, bo wciąż jeszcze nie zamontowanych) Oczywiście tam gdzie kabina są po sufit. U nas urywaja się i w poziomie i w pionie i wygląda to dobrze (przynajmniej naszym zdaniem).Jak mi sie znudzą płytki to sobie kolorek przemaluję i już mam inną łazinkę. Co do farb- malowaliśmy tikkurilą i już teraz (jeszcze nie mieszkamy) widzę, że to był strzał w dziesiątkę. Biorę szmatkę i wycieram. Zdjęcia w dzienniku- zapraszam

mi się tak tez podobało jaszcze kilka lat temu-gdy takie nowinki diopiero pojawiały sie w prasie. Miałam i...nidgy juz tego nie zrobię. W łazienkach bez kafli za kibelkiem czy nie daj Bóg-umywalką mam wrażenie brudu (pomimo sprzątania rzecz jasna). Nawet najlepszego lateksu roztworem chloru nie potraktuję. W łazience lubie wlasnie sterylnie jak w rzeźni a nie przytulnie. Zreszta w rzeźniach nie kłada ciepłożółtego gresu z połyskiem...

wszystko ma lsnic czystoscią. i tu moj gust przegrał z pragmatyzmem-mam gres az po sufit... Kilka razy do roku myję je z dodatkiem octu w całości.

Bardzo podobaja mi się nadal te łazienki-ale u Was!

a mi się bardzo podoba ten sposób wykańczania łazienki! włąsnie coś takiego mi od dłuższego czasu lęgło się w głowie! a tu proszę! i ten angielski styl : super! w naszym przyszłym domu chciałabym go lekko skojarzyć ze stylem "wiejskim" :) mam nadzieję że wyjdzie cos ładnego!

kafle tylko w prysznicu, nad umywalką i w kącie za kibelkiem, na szczęsice w obu łazienkach rozkład armatury idelanie się do tego nadaje! i jakis neutralny kolor glazury na ścisnę, podłoga z płytek "drewnianych" i można zaszalec z koleorem ścian co jakiś czas! :wink: i nigdy nie wyjdzie z mody! :p

wczesniej zrobilem koledze kafelki zlicowane ze sciana i stwierdzilem ze to tak fajnie wyglada, ze u siebie tez tak zrobie.

Wyszlo na to ze jeszcze fajniej jest jak nie ma kafli wogole na scianach :) Moja zona tylko powklejala takie mozaikowe szklane dekory gdzieniegdzie a na reszcie zrobilismy gladz i machnelismy latexowa farba na pomarancz.. jest git...

pozdro..

wczesniej zrobilem koledze kafelki zlicowane ze sciana i stwierdzilem ze to tak fajnie wyglada, ze u siebie tez tak zrobie.

Wyszlo na to ze jeszcze fajniej jest jak nie ma kafli wogole na scianach :) Moja zona tylko powklejala takie mozaikowe szklane dekory gdzieniegdzie a na reszcie zrobilismy gladz i machnelismy latexowa farba na pomarancz.. jest git...

pozdro..

Xiff - pokaż zdjęcia ;-) ładnie proszę :lol:

a ja mam problem taki, że właśnie u mnie szaleją tynkarze (tynki gipsowe z agregatu)... pod glazurę ten tynk ponoć może być, ale wtedy nie robi się go na całkiem gładko, tylko taki "chropowaty".

Oczywiście w tej chwili nie jestem w stanie określić gdzie ta glazura będzie tak w 100%, więc całą łazienke robią "na gładko", a potem bedę musiała sobie sama te "chropy" zrobic :-?

Tylko problem jest jeszcze taki, że wtedy glazura naklejona na tynk będzie brzydko "odstawać" od ściany :cry: ale nic, bedę musiała pogłówkowac i jakoś ten tynk pocienić... podejrzewam, że to może być średnio przyjemna robota, więc tej glazury to chyba naprawdę będzie mumimalnie :lol:

a ja mam problem taki, że właśnie u mnie szaleją tynkarze (tynki gipsowe z agregatu)... pod glazurę ten tynk ponoć może być, ale wtedy nie robi się go na całkiem gładko, tylko taki "chropowaty".

Oczywiście w tej chwili nie jestem w stanie określić gdzie ta glazura będzie tak w 100%, więc całą łazienke robią "na gładko", a potem bedę musiała sobie sama te "chropy" zrobic :-?

Tylko problem jest jeszcze taki, że wtedy glazura naklejona na tynk będzie brzydko "odstawać" od ściany :cry: ale nic, bedę musiała pogłówkowac i jakoś ten tynk pocienić... podejrzewam, że to może być średnio przyjemna robota, więc tej glazury to chyba naprawdę będzie mumimalnie :lol:

Marne to pocieszenie ale czeka mnie ten sam problem. Własnie wczoraj rozmawialam z fachowcami od glazury i tez mowią ze nie chcą gladkiego tynku tylko lekko zatarty i koniec. Z tym, że ja bede miec tynki kwarcowe wiec i tak same w sobie beda chropowate. Tylko teraz gdzie kazac im zacierac na gotowo, a gdzie nie to tez tego nie wiem...Mam msc czasu aby coś wykombinować.

Te aranżacje łazienek są super - niestety 99,99% z nas, chociaż miałaby cudo łazienkę w domu to i tak nie zamówi sesji zdjęciowej tylko dla jednego pomieszczenia, w dodatku tam nie ma kosmetyków, mydeł, pootwieranych balsamów - te łazienki są martwe i sterylne i przez to takie piękne.