dziubek25077 04.03.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 Zastanawiam się czy robiąc szalunek pod strop monolityczny lepiej użyć desek czy może płyty wiórowej lub OSB??Z płyt wyjdzie ok 30 % drożej, jednak uzyskał bym idealnie gładką powierzchnię, jednak czy płyty nadają się do szalowania??Myślałem użyc płyt o grubości 18 mm, czy to nie za mało???Można by zagęścić stęplowanie w takim przypadku.Co o tym sądzicie??Z góry dziękuje za porady.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 04.03.2008 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2008 A jak niby tynk do tego idealnie gładkiego ma się przylepić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 05.03.2008 11:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2008 No właśnie sie zastanawiam czy to dobry czy zły pomysł z płytami, bo nigdy tego wczesniej nie robiłem. Powierznia napewno była by równa ale znowu nie jak lustro. Po płytach OSB została by napewno chropowara faktura. Z tym że słyszałem o czymś takim że w przypadku szalowania płytami dobrze jest posmarować płyty olejem bo może być problem z odklejeniem ich w całości od stropu. A wtedy tynki czy gipsy chyba odpadają.Tak że chyba najlepszym rozwiązaniem będą deski.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.01.2010 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 No właśnie sie zastanawiam czy to dobry czy zły pomysł z płytami, bo nigdy tego wczesniej nie robiłem. Powierznia napewno była by równa ale znowu nie jak lustro. Po płytach OSB została by napewno chropowara faktura. Z tym że słyszałem o czymś takim że w przypadku szalowania płytami dobrze jest posmarować płyty olejem bo może być problem z odklejeniem ich w całości od stropu. A wtedy tynki czy gipsy chyba odpadają. Tak że chyba najlepszym rozwiązaniem będą deski. Pozdro !!! dziubek25077 i co w końcu zastosowałeś ?? Sam rozważam 2 opcje OSB lub deski a może sklejka ? Słyszałem 2 skrajne opinie o OSB że się rozklejają i puchą a drugą całkiem odwrotną. Jaka prawda>?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 09.01.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2010 Przy OSB najlepiej dać na strop folię i nie ma ani problemu z przywieraniem ani z przemoczeniem płyt. A decyzja powinna zależeć od tego na co uda się wykorzystać później te płyty. Można z nich zrobić podłogę na strychu lub "deskowanie" dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.01.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Przy OSB najlepiej dać na strop folię i nie ma ani problemu z przywieraniem ani z przemoczeniem płyt. A decyzja powinna zależeć od tego na co uda się wykorzystać później te płyty. Można z nich zrobić podłogę na strychu lub "deskowanie" dachu. Zwykłe OSB nadają się deskowanie dachu? Jaką grubość zastosować pod deskowanie stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 10.01.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Dobry pomysł z tą folią. Ja dokładnie chcę tak zorbić, to znaczy po rozszalowaniu stropu wykorzystać OSB na deskowanie dachu. Jedyny problem to konieczność czekania miesiąca czasu ...hm. Oszczędzam jednak nie małą kwotę. Czy ta folia nie zostanie przylepiona do stropu ? Wtedy to dopiero byłoby ciężko to otynkować ? Co do wytrzymałości, to jestem pewien, że OSB gr 18mm jest mocniejsza od desek 25mm. Deskowałem dach taką OSB i jej niezaprzeczalną zaletą jest niesamowita wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 10.01.2010 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Czy po oderwaniu foli nie będzie problemów z tynkowaniem bo powierzchnia od foli będzie wydaje mi się dość gładka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 10.01.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Zwykłe OSB nadają się deskowanie dachu? Jaką grubość zastosować pod deskowanie stropu? 1) Tak, nie wolno tylko dawać płyt na styk - muszą mieć wentylację na brzegach. 2) Sugerowaną grubość na strop i dach można znaleźć np. tu: http://www.grupapsb.com.pl/files/MagazineDocument/6ocu5h3072f4bm/ss_29kronopol.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 11.01.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2010 u mnie używane były i deski i osb, deski da się odzyskać, osb wyłącznie na opał Co do deskowania stropu. W pomieszczeniech użytkowtch mamy OSB 22 x 2 układane na przemaian. Na nieużytkowym strychu, będzie 22 + 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga__daniel 17.01.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 dlaczego od razu na opał ??Ja nasze płyty wykorzystywałem na ławy wieńce i kawałki zalewania stropu, wystarczy o nie zadbać i będą nam długo służyć,warto je oczyścić po każdej z operacji . Moje jeszcze posłużą długo ,część z nich owijałem folią streczy czy jakoś tak ale wiadomo , jak wpada firma to się niep...lą w takie rzeczy, ale jak ktoś działa na swoją "rękę" to warto .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.01.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 u mnie używane były i deski i osb, deski da się odzyskać, osb wyłącznie na opał No właśnie dlaczego? Nawet jak zabezpieczymy folią? Bo ja mam kupować OSB za 20zł/m2 i wywalić to to wole kupić deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robinson74 28.07.2019 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2019 Że co? Że OSB po rozszalowaniu do niczego się nie nadawały? A czy były posmarowane płynem antyadhezyjnym? I czy to były przynajmniej płyty OSB 3, a nie np. OSB 2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts