Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szalowanie stropu monolitycznego - deski czy może płyty OSB?

Recommended Posts

Zastanawiam się czy robiąc szalunek pod strop monolityczny lepiej użyć desek czy może płyty wiórowej lub OSB??

Z płyt wyjdzie ok 30 % drożej, jednak uzyskał bym idealnie gładką powierzchnię, jednak czy płyty nadają się do szalowania??

Myślałem użyc płyt o grubości 18 mm, czy to nie za mało???

Można by zagęścić stęplowanie w takim przypadku.

Co o tym sądzicie??

Z góry dziękuje za porady.

Pozdro !!!

No właśnie sie zastanawiam czy to dobry czy zły pomysł z płytami, bo nigdy tego wczesniej nie robiłem. Powierznia napewno była by równa ale znowu nie jak lustro. Po płytach OSB została by napewno chropowara faktura. Z tym że słyszałem o czymś takim że w przypadku szalowania płytami dobrze jest posmarować płyty olejem bo może być problem z odklejeniem ich w całości od stropu. A wtedy tynki czy gipsy chyba odpadają.

Tak że chyba najlepszym rozwiązaniem będą deski.

Pozdro !!!

• 1 year później...
No właśnie sie zastanawiam czy to dobry czy zły pomysł z płytami, bo nigdy tego wczesniej nie robiłem. Powierznia napewno była by równa ale znowu nie jak lustro. Po płytach OSB została by napewno chropowara faktura. Z tym że słyszałem o czymś takim że w przypadku szalowania płytami dobrze jest posmarować płyty olejem bo może być problem z odklejeniem ich w całości od stropu. A wtedy tynki czy gipsy chyba odpadają.

Tak że chyba najlepszym rozwiązaniem będą deski.

Pozdro !!!

dziubek25077 i co w końcu zastosowałeś ??

Sam rozważam 2 opcje OSB lub deski a może sklejka ?

Słyszałem 2 skrajne opinie o OSB że się rozklejają i puchą a drugą całkiem odwrotną. Jaka prawda>??

Przy OSB najlepiej dać na strop folię i nie ma ani problemu z przywieraniem ani z przemoczeniem płyt. A decyzja powinna zależeć od tego na co uda się wykorzystać później te płyty. Można z nich zrobić podłogę na strychu lub "deskowanie" dachu.

Zwykłe OSB nadają się deskowanie dachu?

Jaką grubość zastosować pod deskowanie stropu?

Dobry pomysł z tą folią. Ja dokładnie chcę tak zorbić, to znaczy po rozszalowaniu stropu wykorzystać OSB na deskowanie dachu. Jedyny problem to konieczność czekania miesiąca czasu ...hm. Oszczędzam jednak nie małą kwotę.

Czy ta folia nie zostanie przylepiona do stropu ? Wtedy to dopiero byłoby ciężko to otynkować ?

Co do wytrzymałości, to jestem pewien, że OSB gr 18mm jest mocniejsza od desek 25mm. Deskowałem dach taką OSB i jej niezaprzeczalną zaletą jest niesamowita wytrzymałość.

Zwykłe OSB nadają się deskowanie dachu?

Jaką grubość zastosować pod deskowanie stropu?

1) Tak, nie wolno tylko dawać płyt na styk - muszą mieć wentylację na brzegach.

2) Sugerowaną grubość na strop i dach można znaleźć np. tu: http://www.grupapsb.com.pl/files/MagazineDocument/6ocu5h3072f4bm/ss_29kronopol.pdf

u mnie używane były i deski i osb, deski da się odzyskać, osb wyłącznie na opał :-?

Co do deskowania stropu. W pomieszczeniech użytkowtch mamy OSB 22 x 2 układane na przemaian.

Na nieużytkowym strychu, będzie 22 + 12

dlaczego od razu na opał ??Ja nasze płyty wykorzystywałem na ławy wieńce i kawałki zalewania stropu, wystarczy o nie zadbać i będą nam długo służyć,warto je oczyścić po każdej z operacji . Moje jeszcze posłużą długo ,część z nich owijałem folią streczy czy jakoś tak :) ale wiadomo , jak wpada firma to się niep...lą w takie rzeczy, ale jak ktoś działa na swoją "rękę" to warto ....

• 9 years później...