geguś 06.03.2008 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 ale taaa lepiej jak instalator przyjdzie ciepnie co uwaza i pojdzie Ale proszę nie rób z wykonawców nieuków. Dobrze wiesz że w śród projektantów też są paproki. Dobrze wiesz, że posiadanie papierka nie jest odzwierciedleniem wiedzy, bez znaczenia branża i bez znaczenie stopień zaawansowania w nią. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 06.03.2008 21:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Ps. Obejrzałem i dalej twierdzę ,że nijak to się ma do tego co ja chce. To określ dokładnie co potrzebujesz. Czy to ma być projekt budowlany, wykonawczy, czy doku powykonawcza. Jak się to czyta to projekty sprzedawane nie mają wielu z tych rzeczy. I dlatego trzeba się zastanowić, czy się opłaca to kupować. Projekt wykonawczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 06.03.2008 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Projekt wykonawczy. To zanim za to zapłacisz ( a on zacznie wg tego robotę), to pytaj czy ma uprawnienia do projektowania. Pytaj czy te jego obliczenia i rysunki ktoś jeszcze sprawdzi. Pytaj czy możesz to obejżeć i w razie czego zmienić usytuowanie pewnych urządzeń. Jeżeli dostaniesz ten projekt i będzie to zgodne z tym co zostanie zrobione, to żadne to jest naciąganie. Niczym innym nie różni się ta sytuacja, od tej kiedy wykonawca robi z powierzonego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 06.03.2008 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2008 Projekt wykonawczy. To zanim za to zapłacisz ( a on zacznie wg tego robotę), to pytaj czy ma uprawnienia do projektowania. Pytaj czy te jego obliczenia i rysunki ktoś jeszcze sprawdzi. Pytaj czy możesz to obejżeć i w razie czego zmienić usytuowanie pewnych urządzeń. Jeżeli dostaniesz ten projekt i będzie to zgodne z tym co zostanie zrobione, to żadne to jest naciąganie. Niczym innym nie różni się ta sytuacja, od tej kiedy wykonawca robi z powierzonego projektu. Dzięki za cenną informację. Nurtuje mnie tylko taka kwestia ,że chyba wiekszość osób nie robi takich projektów. To nie jest elektryka ,gdzie jest mnóstwo punktów. Nie wiem też, czy on zamierza też w projekcieuwzględnić ogrzewanie podłogowe , rozprowadznie kominka itd. Z tego co mówił to tak by wyglądało ,aleokażesięto w niedziele. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Gazda 23.08.2013 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 U kogo najlepiej zamówić projekty instalacji (elektrycznej, solarnej, teletechnicznej, wentylacji mechanicznej)? Od firmy gdzie sie kupuje projekt domu czy od firmy ktora bedzie realizowala zlecenie. Macie jakies doswiadczenia z tym zwiazane? Czy jezeli kupi sie razem z projektem domu czy pozniej moga wyniknac z tego jakies problemy na etapie instalowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 23.08.2013 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 A zamierzasz wprowadzić zmiany do projektu gotowego? Jeśli tak, to oczywiście nie ma sensu kupowac tam, gdzie projekt. Projektu szczegółowego instalacji nie potrzebujesz do pozwolenia na budowę. Wydaje mi się, że większosc ludzi nawet nie miało w ręku czegoś takiego jak "projekt instalacji elektrycznej" czy "projekt intalacji wodnej". Rysuje się elektrykowi gdzie mają być gniazdka i lampy a on rozprowadza kable i podłącza do skrzynki. WM - najlepiej aby projekt wykonała firma, która będzie robiła instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luky007 23.08.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2013 (edytowane) odpowiem brutalnie: nie robić!Elektryka - wzywasz dobrego elektryka na miejsce budowy i przez 2 godziny chodzicie po budowie rysujecie gniazdka kredką koloru X, idziesz sie z tym przespać domalowujesz/zmieniasz gniazdka kolorem kredki Y. Wzwywasz żone/szwagra/niepotrzebne skreślić i malujecie zmieniacie dalej. Nie da sie tego zrobić na papierze dobrze... musi być fizyczna obecność.Woda - jak wyżej + poczytać forum muratora żeby o czymś nie zapomnieć (jak np. umywalka w kotłowni)Teletechniczna - jak wyżej + zaprosić do siebie pasjonata, hobbyste, osobą lubiącą te sprawy.WM - najlepiej aby projekt wykonała firma, która będzie robiła instalację. Edytowane 23 Sierpnia 2013 przez luky007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 29.08.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 U mnie elektryk robił bez projektu - powiedziałem mu gdzie co chcę i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Gazda 31.08.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Zabieram sie do kupna projektu domu. Jako dodatkowe opcje mozliwy jest zakup projektow instalacji solarnej, teletechnicznej, wentylacji mechanicznej. Czy warto te projekty kupowac od projektanta domu czy moze lepiej to zlecic firmie ktora bedze pozniej realizowala wykonanie. Macie jakies doswiadczenia w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_unnamed 05.09.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Takie projekty bardzo często są wykonywane jako gratis u wykonawcy instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts