Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W TYMIANKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witamy, jesteśmy z Bydgoszczy i chcemy budować dom, czytamy to forum już od jakiegoś czasu bo bardzo podoba nam się dom w tymianku 3, jesteśmy ciekawi jakie wprowadzacie zmiany w projekcie, my jesteśmy właśnie na etapie zamawiania projektu i zastanawiamy się co w nim zmienić, może ktoś kto już wybudował tymianka może coś doradzić, z tego co wyczytaliśmy i przyznaliśmy rację jest likwidacja okien w dachu w garderobach?Jakie macie rozwiązania z tv w salonie i z pomieszczeniam obok kuchni, jak przebiegają budowy itp. pozdrawiamy Ola i Waldek

• Odpowiedzi 1,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poniżej kilka fotek, z przeróbką jaką zrobiliśmy w salonie - okno wychodzące na północ(tył Tymianka) zamieniliśmy położeniem z wyjściem tarasowym (zachód).

Chcieliśmy tym zabiegiem zyskać na ustawności salonu jak i mieć wyjście tarasowe wprost na ogród a nie sąsiada, mimo że granica jest 6m dalej :)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=47771&stc=1&thumb=1&d=1300026042

Boczne okno (tam gdzie był taras) zmniejszyliśmy, aby korespondowało z oknem w kuchni.

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=47773&stc=1&thumb=1&d=1300026420

Drzwi tarasowe, również zostały zwężone z 180 (oryginalny otwór okienny) do 150, ze względu na ciężar. Zdecydowaliśmy się na okna/balkony trzy-szybowe, którą dość ciężkie. Firma od okien, twierdziła, że profile i okucia wytrzymają ciężar, natomiast będą trudne w użyciu, w szczególności funkcja uchylna.

Porównując do drzwi balkonowych w sypialni (nad wykuszem), które zachowały oryginalny rozmiar (180) to rzeczywiście jest różnica!

Nowy sezon już praktycznie rozpoczęty, więc wszystkim życzę terminowych wykonawców, jak najniższych cen i jak najmniej niemiłych niespodzianek w trakcie budowania :D

rog.jpg

srodek1.jpg

srodek3.jpg

bok.jpg

tyl.jpg

my uwielbiamy światło i raczej okna nie zlikwidujemy, zastanawiamy się jednak nadal nad pomieszczeniem okbok kuchni i nad oknami w dachu. chcemy też rolety zewnętrzne takie które mają schowaną tą kasetę, czy to trzeba coś w projekcie zaznaczyć większy otwór czy coś?

• 2 weeks później...

witam Tymiankowiczów, ja już szczęśliwie zakończyłem wylewki i nie denerwują mnie już te wszystkie rury od CO i wody o które się tyko czlowiek potykał. Skończyło się to mozolne układanie i wycinanie styropianów nad którym spędziłem prawie tydzień czasu na kolanach.....

Mam pytanie do tych którzy są już po ocieplaniu poddasza, ile metrów kwadratowych wełny zużyliście i jak macie jakieś zdjęcia z tej operacji to byłoby super. Ja planuję zastosować wełnę Rockwoll top rock w rulonie 150mm między krokwie i super rock w płytach 50mm podwójnie - czyli 25cm bedzie tego ocieplenia.

Poniżej fotki z prac: Drenaż (opaska wokół domu plus sączki z boku), układanie styro i podłogówka...

DSC_5204.jpg

DSC_5209.jpg

DSC_5345.jpg

DSC_5353.jpg

DSC_5376.jpg

Witam wszystkich Tymiankowiczów

Właśnie zaczęliśmy z mężem budowę naszego tymianka. Mamy już wykopane fundamenty. W przyszłym tygodniu będą szalunki i zalewana grucha. Potem kilka dni poczekamy i robotnicy zaczną stawiać piwnice. I tu mamy pewien dylemat..................... mianowicie:

czy ktoś z Was ocieplał piwnice czymś innym niż styrodur? (tak mamy w projekcie). Taki sposób ocieplenia jest strasznie drogi, może macie pomysły jak go zastąpić?

Pozdrawiam

Piwnica jest dość newralgicznym punktem całego domu i jej izolacja przeciwwilgociowa jak i termiczna jest tutaj bardzo ważna. Z pewnością znajdzieśz tańszy materiał na rynku, ale napewno nie będzie spełniał tego zadania co styrodur i wierz mi że to co teraz pozornie zaoszczędzisz na tym materiale to zapłacisz póżniej z nawiązką podczas użytkowania. Ja choć nie mam piwnicy to dałem styrodur na całych fundamentach od zewnątrzi od wewnątrz (może niepotrzebnie z dwóch stron, ale tak chciałem). Po za tym styrodur ma dużo lepsze właściwości izolacyjne niż inne materiały zatem zeby zachować te same parametry musiałabyś dać pewnie dwa razy więcej innego tańszego i może gorszego materiału. Ja nie namawiam do zastosowania styroduru ale wyrażam tylko swoją opinię.

• 2 weeks później...
Zdecydowaliśmy jednak ocieplić piwnice zwykłym styropianem. Najpierw daliśmy dysperbit, potem styropian frezowany grubości 10 cm, siatka z włókna szklanego zatopiona w kleju, znowu dysperbit i na końcu folia kubełkowa. Majster powiedział, że tak wystarczy. Wyszło nas to znacznie taniej niż styrodurem. Pytaliśmy w różnych hurtowniach budowlanych i wszyscy właściciele byli zdania że takie ocieplenie jest wystarczające a na styrodur rzadko kto się decyduje, ponieważ owszem chroni dom tylko jego właściwościowi nie są w pełni wykorzystywane w budownictwie jednorodzinnym (ma wysokie właściwości ochronne tak jak cenę). Stwierdziliśmy więc, że nie będziemy przepłacać skoro ocieplenie piwnicy które zastosowaliśmy jest wystarczające dla domu jednorodzinnego.

witam wszystkich tymiankowiczów my już od grudnia mieszkamy w naszym domku :welcome: jeszcze nie wszystkie pomieszczenia mamy wykończone ale mieszkać można spokojnie właśnie z mężem wieszamy karnisze w salonie bardzo prosiła bym o przesłanie kilku zdjęć z realizacji jak u was wygląda wykusz jak ktoś bedzie miał jakieś pytania to piszcie chętnie podzielę się z wami naszymi doświadczeniami

Mamy już skończoną piwnice:) Czekamy aż strop wyschnie i budujemy dalej. Do wakacji nasz domek powinien już stać w stanie surowym. Zastanawiamy się teraz nad dachem, ale bardziej przemawia do nas blacha ze względów cenowych. Myśleliśmy o kolorze grafit.

Jeśli ktoś z Tymiankowiczów ma podobną kolorystyke byłabym wdzięczna za zdjęcia.

Do Anety 31p: A Wy z czego robiliście dach i w jakiej kolorystyce?

my mamy dach z blacho dachówki w kolorze czerwono bordowym z połyskiem ale mieliśmy dużo odpadów blachy, wiadomo dach jest skomplikowany i nie obeszło by się bez odpadów ale i tak jestem zadowolona z efektu a uroku całości dodała dopiero elewacja. kolor grafitowy też jest bardzo fajny i teraz coraz częściej spotykany

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów.

Jestem na etapie adaptacji projektu i zastanawiam się jakie zmiany poczynić.

Po przejrzeniu forum myślę że na 100% przeniosę kominek w róg salonu koło okna tak jak to zrobił Wito 2008, na zamieszczonych zdjęciach z rozwiązania tzw. fabrycznego salon wygląda jak wąska kiszka.

Proszę Wito 2008 i innych o przesyłanie zdjęć na adres [email protected]

Czy ktoś z was robił centralne ogrzewanie w całym domu...... nie tylko w łazienkach?

Jeśli tak to proszę o spostrzeżenia.

Pozdrawiam

Marek

Witam,

Zabieramy się na ścianki działowe na poddaszu!

I tu dopiero zwróciłem uwagę, że część dachu która jest w sypialni, nad salonem nie ma podparcia!

O ile reszta słupów jest w miarę OK to tu ewidentnie brakuje jednego słupa!

Czy robiliście jakieś adaptacje? Jak to wygląda w Waszych tymiankach?

• 4 weeks później...
czy ktoś buduje dom w tymianku w śląskim lub małopolskim? Rozpoczynamy wczesną wiosną, ale chcielibyśmy na żywo zobaczyć ten domek. Czy ktoś byłby tak uprzejmy i pochwalił się gotowym tymiankiem? z góry dziękuję, mój e-mail: [email protected]

Witam, fajny projekt, jeden z trzech nad którymi się zastanawiam. Nie czytałem jeszcze całego forum i w związku z tym czy ktoś, kto już wybudował mógłby mi podać jak to wyszło cenowo po kolei, od stanu zerowego itd. Z góry dziękuję.

• 2 weeks później...

aktualnie jestem na etapie zalanych skosów, ale koszt stanu surowego otwartego przewiduje na ok 110tys. (koszt całej budowy z dokumentacją)

orientacyjnie mogę napisać co ile kosztowało

beton 78m3 - 19800

stal 3,8t - 11000

deski, steple, wiezba 10000

dach (dachówka Roben, okna) 17000

pustak max 3700szt - 8200

cegła, modul i pustak k3 - 4000

reszta to drobne rzeczy (gwozdzie sroby, cement, wapno, robocizna, kanalizacja podsypki itp...)

Edytowane przez spawel
bardziej wszczegółowy opis

• 1 month później...
Witamy, jesteśmy z Bydgoszczy i chcemy budować dom, czytamy to forum już od jakiegoś czasu bo bardzo podoba nam się dom w tymianku 3, jesteśmy ciekawi jakie wprowadzacie zmiany w projekcie, my jesteśmy właśnie na etapie zamawiania projektu i zastanawiamy się co w nim zmienić, może ktoś kto już wybudował tymianka może coś doradzić, z tego co wyczytaliśmy i przyznaliśmy rację jest likwidacja okien w dachu w garderobach?Jakie macie rozwiązania z tv w salonie i z pomieszczeniam obok kuchni, jak przebiegają budowy itp. pozdrawiamy Ola i Waldek[/quote

Witam!!

My budujemy dom w tymianku 3P i okna zostawiliśmy ponieważ uważaliśmy że zmieni wygląd dach i myślę że dobrze zrobiliśmy.Dach wyszedł zaje....Pozdrawiam

Witam wszystkich Tymiankowiczów

Właśnie zaczęliśmy z mężem budowę naszego tymianka. Mamy już wykopane fundamenty. W przyszłym tygodniu będą szalunki i zalewana grucha. Potem kilka dni poczekamy i robotnicy zaczną stawiać piwnice. I tu mamy pewien dylemat..................... mianowicie:

czy ktoś z Was ocieplał piwnice czymś innym niż styrodur? (tak mamy w projekcie). Taki sposób ocieplenia jest strasznie drogi, może macie pomysły jak go zastąpić?

Pozdrawiam

Ja postawiłem już piwnicę.Pomalowane jest dysperbitem ocieplałem steropianem 8cm,znowu dysperbit a póżniej na to folia kubełkowa i tyle,mróz w ziemi aż tak nie przechodzi więc nie trzeba robić ocieplenia jak nad ziemią.Jestem budowlańcem więc wiem co i jak.pozdrawiam

Edytowane przez Kami &karolina