Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cięcie róż.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

Też bym cięła nożycami elektrycznymi, tylko na wysokości metra. Serio.

tam sztywniej, wygodniej, a i zagęszczanie lepsze po takim cięciu.

A jeśli pedy zbyt wiotkie, to zostają nożyce ręczne. :-?

Ło raju, współczuję.

Chyba taniej byłoby podnieść ogrodzenie.

Z tego co wiem nalezy przycinac roze jesienia. Jezeli sie tego nie zrobilo, czy mozna przyciac je wiosna? Jezeli tak, to najlepiej kiedy? :o :o

Dobrze robic to wiosną, kiedy widac już które pędy ewentualnie przez zimę przemarzły i wtedy przyciąc pod uszkodzeniem

Pozdrawiam

Posadziłam swoja pierwszą różę czy powinnam ja przyciąć? Ma ona trzy łodyżki i małe pączki. Jeśli tak to jak to zrobić. Proszę o radę.

Na początek, w celu lepszego rozkrzewienia warto pędy skrócic na 3 do 5 pączków, a później to już w zależnosci od typu róży

napiszę tutaj, bo też o różach

czy wiecie może jaki to gatunek róż pnących za 3,99 zł można kupić w Auchanie?

kupiłam je jesienią i widzę, że takie same są i teraz w sprzedaży- próby dowiedzenia się od pracowników, co to za róża , nie wyszły

u mnie jest ich 20 sztuk i rosną sobie pod płotem

na opakowaniu są takie informacje: wyprodukowano dla Plants Broker Polska

róża pnąca, 300 cm, kwitnie V-X

pzd

Kupiłam ją w markecie, to taka zwyła róża krzaczek (20cm wysokości) bo ma mieć do 80-100cm wysokośći . Skoro po obcięciu ma mieć kilka pączków mojja ma średnio po 3 na łodydze to moe lepiej jej nie obcinać? Jak myślicie :D

Mam różę bardzo starej odmiany (rosła jeszcze w ogródku mojej babci) wydaje mi się że Queen Elizabeth. Dorasta właśnie do metra wysokości mimo iż co roku obcinam ją 2-3 pączki nad gruntem. Taka już jest :)

• 2 weeks później...

Witam serdecznie,

mieszkam w Hiszpanii.

Znajoma ma zamiar wyrzucić stary krzak róży. Żal mi się go zrobiło i postanowiłam go przesadzić na moją działkę. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć, jak się do tego zabrać, żeby przedsięwzięcie się powiodło? Pozdrawiam słonecznie:)