Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Cięcie róż.

Recommended Posts

Witam,

jesienią posadziłem wokół sadu dość wyrośnięte sadzonki róży pomarszczonej i zastanawiam czy i kiedy należy je ciąć. Wolałbym wersję mało-obsługową i pozwolić im formować się samodzielnie ale może w pierwszych latach cięcie jest konieczne. Rośliny mają po 3-4 gałązki.

• Odpowiedzi 106
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 5 months później...
  • 1 year później...

Z której grupy róże należy na wiosnę ciąć b. nisko , a które mają mieć pozostawione długie pędy ( ew. usunięte te przemarznięte ) , to pytanie wiąże się pośrednio z zakrywaniem na zimę , bo myślę że te którym nie trzeba ścinać pędów trzeba jakoś szczególnie zabezpieczyć przed mrozem ( ??) Czy dobrze główkuję ???

Chodzi mi o odmiany :

-nostalgiczne

-pnące

-wielkokwiatowe

- rabatowe ( wielokwiatowe )

-okrywkowe

- angielskie

- historyczne

- parkowe

Róże przycina się wiosną.

Okrywowe - dowolnie lub wcale

pnace - wycina się najstarsze długopędy i zastępuje je nowymi, najsilniejszymi. Słabsze się wycina

parkowe - najstarsze, słabo kwitnące pędy oraz pędy zbyt zagęszczone

nostalgiczne, historyczne - j.w.

angielskie - zależnie od grupy, z której pochodzą (mogą być bardziej krzaczaste, jak parkowe lub niskie, jak rabatowe)

rabatowe - nisko, na 5-6 oczek

wielkokwiatowe - nisko, na 3-4 oczka

Poza tym usuwać pędy bardzo cienkie, zbyt zagęszczające krzew, przemarznięte, uszkodzone, rosnące do środka krzewu

• 3 years później...