aksamitka 26.04.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 noo jeszcze nie mam dlatego pytam czy cus dodatkow musze robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 26.04.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Mam garaż nie ogrzewany i z izolacją w podłodze a temperatura w największe mrozy nie spadła poniżej +9st C ale to za sprawą nie zaizolowanej ściany pomiędzy garażem a częścią mieszkalną.Podobnie będzie u ciebie z kotłownią. Znaczy się ja też mam kotłownie nie ogrzewaną ale zaizolowaną dookoła styropianem ale jeszcze nie przeżyłem w niej zimy normalnie już ją użytkując. Myślę że od wszystkich tam znajdujących się urządzeń nie będzie aż tak bardzo zimno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 26.04.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 W pewnym momencie dojdziemy do punktu 0. Więcej już ciepła nie odbierze, inwestycja większa a i pompka DZ większej mocy. Przewymiarowujcie, ale z rozsądkiem. Oczywiście że z rozsądkiem , u mnie to przewymiarowanie to 100mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 26.04.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 noo jeszcze nie mam dlatego pytam czy cus dodatkow musze robić Nie, podlicznik po prostu wiesza się na ścianie, dochodzi do niego kabel zasilający pompę ciepła, wychodzi "z drugiej strony" i idzie dalej do pompy lub innych urządzeń, które chcesz opomiarować razem z pompą, np. grzałkę elektryczną zasobnika, pompki obiegowe C.O. itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.04.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Nie, podlicznik po prostu wiesza się na ścianie, dochodzi do niego kabel zasilający pompę ciepła, wychodzi "z drugiej strony" i idzie dalej do pompy lub innych urządzeń, które chcesz opomiarować razem z pompą, np. grzałkę elektryczną zasobnika, pompki obiegowe C.O. itp. Jak podepnie pod te bezpieczniki to licznik będzie zliczał wszystko co z pompą związane (cała PC, pompka DZ i GZ i grzałka zasobnika). Oczywiście pod warunkiem, że pod te esy nie będą podpięte inne urządzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 27.04.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 noo jeszcze nie mam dlatego pytam czy cus dodatkow musze robić U mnie to wygląda tak. "Siła" wychodzi ze ściany. "Idzie" przez "eski" i różnicówkę do PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 30.04.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2012 Moglibyście zrobić krótką analizę co lepiej wybrać PPC serii A + własny osprzęt zbiornik czy lepiej nie zawracać sobie głowy i wybrać PPC serii C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.05.2012 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Moglibyście zrobić krótką analizę co lepiej wybrać PPC serii A + własny osprzęt zbiornik czy lepiej nie zawracać sobie głowy i wybrać PPC serii C C ma sterownik z możliwością sterowania pokojowego. W A tego nie mam a by się przydało. Szkoda że taka duża różnica w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TTASZT 02.05.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 a jeżeli chodzi po np pompy obiegowe DZ GZ i CCWU jak wygląda w wersji C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miejski 02.05.2012 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2012 Pompki DZ i GZ wewnątrz "lodówki" , pompka cyrkulacji na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulifreeq 08.05.2012 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) Witam wszystkich. Dopiero zaczynam przygodę z forum, wcześniej tylko czytałem właśnie zacząłem budować prosty dom typu stodoła z pracowni Archideo Powierzchnia użytkowa 110 m2 Powierzchnia zabudowy 83 m2 Kubatura 550 m3 11m x 7,60m dom z solbetu ocieplony 20cm styropianem okna 3 szybowe Ciepła woda użytkowa: tak Rodzaj dolnego źródła: kolektor pionowy Rodzaj instalacji CO: podłogowa Ilość użytkowników CWU 4 jestem bardzo zainteresowany pompa ECOPOWER szukam firmę która by mi wszystko zainstalowała a jestem z Lubuskiego.. znalazłem info ze są współpracujące z ecopower w zachodniopomorskim, wysłałem dzisiaj dwa zapytania i czekam na odpowiedz. Może jest ktoś z mojego regionu kto posiada Pompę tej firmy? działkę mam małą bo tylko 8ar przed domem miejsca nie ma ułożenie poziomego wymiennika ciepła i to samo z tyłu wiec zostaje tylko pionowy. Budowę już zacząłem , ale w tym roku systemem gospodarczym tylko piwnica, po wykopie okazało się że jest tylko czysty piach. Pozdrawiam Marcin Edytowane 8 Maja 2012 przez bulifreeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Zastanawiałeś się nad sensownością ekonomiczną tej pompy do takiego domu ? Bo mi się wydaje,że nie Jest jeszcze jedna kondygnacja, której nie podał. To piwnica z garażem, które będzie ogrzewał. Do tego 4 osoby, więc nie małe zużycie CWU. Zapotrzebowanie musi policzyć, bo z tego co mi pisał, na oko ma nie małe. Wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ponoć nie ma gdzie wcisnąć. Na teraz PC glikolowa z odwiertami jest moim zdaniem najwłaściwszym rozwiązaniem. Podpowiadałem mu by w tym rejonie w którym mieszka pomyślał też o powietrznej, ale nie przy takich parametrach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulifreeq 08.05.2012 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 tak dla szybkiego wyjaśniając mój dom mniej więcej będzie wyglądał jak ten na zdjęciu.. a co do tego rekuperatora to moze by go zamieścić na samym strychu..zleca zaraz wykonanie komuś OZC i wtedy będzie trzeba podjąć konkretne działaniaco do piwnicy to maj byc tam 2 miejsca postojowe i małe zaplecze ponieważ lubię grzebać przy youngtimerach oraz kotłownia i pralnia dla żonyjak potrzeba mogę wam rzucić rzuty budynku http://images40.fotosik.pl/1548/d794af01480d9116med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2012 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 No więc o to idzie, że obliczono mu ten dom na 10 litrowy.Ale jak wyjdzie 5-6 litrowy, to inwestycja w gruntową wcale nie musi być tak droga. Poniżej 30tyś spokojnie można zejść nawet z odwiertami. Dlatego pisałem mu, by dokładnie policzył OZC, wtedy będziemy mogli znać różnicę w inwestycji między glikolową a powietrzną. Wtedy będzie łatwo podjąć jakąś decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2012 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 a co do tego rekuperatora to moze by go zamieścić na samym strychu.. Reku powinien być w miejscu w miarę łatwo dostępnym. Raz na 2-3 miesiące trzeba wymienić filtry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.05.2012 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Powierzchnia użytkowa 110 m2 Powierzchnia zabudowy 83 m2 Kubatura 550 m3 110m2 użytkowej i 550m3??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cobratom 08.05.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 110m2 użytkowej i 550m3??? To dobrze czy zle? Ja bede mial cos takiego: Powierzchnia użytkowa 143,0 m2 Kubatura 846,1 m3 Wiec proporcje mniej wiecej zachowane. A dom to: http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-kiwi-n/m4dc3fc099895b,2598 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2012 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 Nie!!!To jest kubatura całości domu wraz z kominem i fundamentami. To tak jakbyś chciał go zapakować w jakieś pudło i wysłać do Afryki.Policz kubaturę łączną pomieszczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulifreeq 08.05.2012 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 (edytowane) 110m2 użytkowej i 550m3??? http://www.archideo.pl/oferta/projekt/id/7 to jest moj projekt tylko parter mam przerobiony i dodatkowo piwnice doprojektowano. a co do rekuperatora to powinien sie on jednak zmieścić w kotłowni wiec była by gitara wiadomość z ostatniej chwili pierwszą wodę mam na 16 metrach od 0 budynku Edytowane 8 Maja 2012 przez bulifreeq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 08.05.2012 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2012 http://www.archideo.pl/oferta/projekt/id/7 to jest moj projekt tylko parter mam przerobiony i dodatkowo piwnice doprojektowano. a co do rekuperatora to powinien sie on jednak zmieścić w kotłowni wiec była by gitara Masz jakieś 350m3 kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts