Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam garaż nie ogrzewany i z izolacją w podłodze a temperatura w największe mrozy nie spadła poniżej +9st C ale to za sprawą nie zaizolowanej ściany pomiędzy garażem a częścią mieszkalną.Podobnie będzie u ciebie z kotłownią.

Znaczy się ja też mam kotłownie nie ogrzewaną ale zaizolowaną dookoła styropianem ale jeszcze nie przeżyłem w niej zimy normalnie już ją użytkując. Myślę że od wszystkich tam znajdujących się urządzeń nie będzie aż tak bardzo zimno.

noo jeszcze nie mam ;) dlatego pytam czy cus dodatkow musze robić

Nie, podlicznik po prostu wiesza się na ścianie, dochodzi do niego kabel zasilający pompę ciepła, wychodzi "z drugiej strony" i idzie dalej do pompy lub innych urządzeń, które chcesz opomiarować razem z pompą, np. grzałkę elektryczną zasobnika, pompki obiegowe C.O. itp.

Nie, podlicznik po prostu wiesza się na ścianie, dochodzi do niego kabel zasilający pompę ciepła, wychodzi "z drugiej strony" i idzie dalej do pompy lub innych urządzeń, które chcesz opomiarować razem z pompą, np. grzałkę elektryczną zasobnika, pompki obiegowe C.O. itp.

Jak podepnie pod te bezpieczniki to licznik będzie zliczał wszystko co z pompą związane (cała PC, pompka DZ i GZ i grzałka zasobnika). Oczywiście pod warunkiem, że pod te esy nie będą podpięte inne urządzenia.

Moglibyście zrobić krótką analizę co lepiej wybrać PPC serii A + własny osprzęt zbiornik czy lepiej nie zawracać sobie głowy i wybrać PPC serii C

C ma sterownik z możliwością sterowania pokojowego. W A tego nie mam a by się przydało. Szkoda że taka duża różnica w cenie.

Witam wszystkich. Dopiero zaczynam przygodę z forum, wcześniej tylko czytałem

właśnie zacząłem budować prosty dom typu stodoła :D z pracowni Archideo

Powierzchnia użytkowa 110 m2

Powierzchnia zabudowy 83 m2

Kubatura 550 m3

11m x 7,60m

dom z solbetu ocieplony 20cm styropianem

okna 3 szybowe

Ciepła woda użytkowa: tak

Rodzaj dolnego źródła: kolektor pionowy

Rodzaj instalacji CO: podłogowa

Ilość użytkowników CWU 4

jestem bardzo zainteresowany pompa ECOPOWER

szukam firmę która by mi wszystko zainstalowała a jestem z Lubuskiego.. znalazłem info ze są współpracujące z ecopower w zachodniopomorskim, wysłałem dzisiaj dwa zapytania i czekam na odpowiedz.

Może jest ktoś z mojego regionu kto posiada Pompę tej firmy?

działkę mam małą bo tylko 8ar przed domem miejsca nie ma ułożenie poziomego wymiennika ciepła i to samo z tyłu wiec zostaje tylko pionowy.

Budowę już zacząłem , ale w tym roku systemem gospodarczym tylko piwnica, po wykopie okazało się że jest tylko czysty piach.

Pozdrawiam Marcin

Edytowane przez bulifreeq

Zastanawiałeś się nad sensownością ekonomiczną tej pompy do takiego domu ?

Bo mi się wydaje,że nie ;)

Jest jeszcze jedna kondygnacja, której nie podał. To piwnica z garażem, które będzie ogrzewał. Do tego 4 osoby, więc nie małe zużycie CWU. Zapotrzebowanie musi policzyć, bo z tego co mi pisał, na oko ma nie małe. Wentylacji mechanicznej z rekuperatorem ponoć nie ma gdzie wcisnąć.

Na teraz PC glikolowa z odwiertami jest moim zdaniem najwłaściwszym rozwiązaniem. Podpowiadałem mu by w tym rejonie w którym mieszka pomyślał też o powietrznej, ale nie przy takich parametrach.

tak dla szybkiego wyjaśniając mój dom mniej więcej będzie wyglądał jak ten na zdjęciu.. a co do tego rekuperatora to moze by go zamieścić na samym strychu..

zleca zaraz wykonanie komuś OZC i wtedy będzie trzeba podjąć konkretne działania

co do piwnicy to maj byc tam 2 miejsca postojowe i małe zaplecze ponieważ lubię grzebać przy youngtimerach oraz kotłownia i pralnia dla żony

jak potrzeba mogę wam rzucić rzuty budynku

http://images40.fotosik.pl/1548/d794af01480d9116med.jpg

No więc o to idzie, że obliczono mu ten dom na 10 litrowy.

Ale jak wyjdzie 5-6 litrowy, to inwestycja w gruntową wcale nie musi być tak droga. Poniżej 30tyś spokojnie można zejść nawet z odwiertami. Dlatego pisałem mu, by dokładnie policzył OZC, wtedy będziemy mogli znać różnicę w inwestycji między glikolową a powietrzną. Wtedy będzie łatwo podjąć jakąś decyzję.

110m2 użytkowej i 550m3???

http://www.archideo.pl/oferta/projekt/id/7

to jest moj projekt tylko parter mam przerobiony i dodatkowo piwnice doprojektowano.

a co do rekuperatora to powinien sie on jednak zmieścić w kotłowni wiec była by gitara

wiadomość z ostatniej chwili pierwszą wodę mam na 16 metrach od 0 budynku

Edytowane przez bulifreeq