mar1173 16.12.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Mylisz się. Sterownik z serii A ma tylko pogodówkę, natomiast z serii C ma sterowanie i pogodowe i pokojowe. Jestem tego absolutnie pewien. Dlaczego piszesz że się mylę? cyt z instrukcji: ekran: Menu – Serwis – Haslo – Parametry CO Parametr Interpretacja TmaxCO maksymalna zadana temperatura wody instalacyjnej w obwodzie CO w punkcie Tco. Parametr jest istotny w układach ogrzewania podłogowego, gdzie temperatura wody w instalacji nie powinna przekraczać 40-50°C. t_zwlZrBiw parametr określa w minutach zwłokę w załączeniu grzałki wspomagającej CO, w przypadku gdy pompa ciepła nie jest w stanie zapewnić wymaganą temperaturę zasilania obwodu CO. RegPokoj Zezwolenie na regulację pokojową w danym obwodzie CO; opcje do wyboru: TAK – po osiągnięciu zadanej temperatury wewnętrznej regulator wyłącza pompę obiegową CO (dodatkowo, w obwodzie CO z mieszaczem zamyka zawór mieszający), NIE – brak zezwolenia na regulację pokojową - ciągła praca pompy obiegowej. Parametr ma znaczenie tylko wtedy, gdy w obwodzie CO zainstalowano czujnik temperatury wewnętrznej Posiadam PPC A9 wraz ze sterownikiem Frisko RX910 SB-21 który jest identyczny jak w PPC typu C. Kilka dni temu oglądałem PPC c11 i miała taki sam sterownik jak mój. Na stronie PPC jest przecież opis obu tych pomp wraz z instrukcją sterownika. Jeśli dobrze pamiętam twoja pompa jest jedną z pierwszych i może ma inny sterownik. Ja swoją montowałem dokładnie rok temu. Dlatego nie wprowadzaj ludzi w błąd. Oba typy tych pomp mają taki sam sterownik który może sterować i pogodowo i pokojowo. do Yesko Może źle mnie zrozumiałeś. Czujniki Tpcwy i Tco w mojej PPC A9 zamontowane były na rurce wychodzącej z wymiennika (Twy jest bliżej wymiennika zaś Tco na instalacji za trójnikiem rozdzielającym CO i CWU ,w PPC A jest jedno wyjście i dwa powroty ) i pokazują taką samą temperaturę. Ja czujnik Tco przełożyłem na powrót z podłogówki. Dlatego przy grzaniu podłogi Tpcwy pokazuje temperaturę wyjścia z PC która jest jednocześnie temperaturą zasilania podłogi, a Tco pokazuje mi temperaturę powrotu z podłogi. U mnie krzywa reguluje temp powrotu. Poniżej -4* na zewn i tak jest to już nie istotne bo wcześniej zadziała TmaxCO ustawiona na 31*. Przy temp zewn np. 4* po osiągnięciu temp. CO (powrotu) wynikającej z krzywej 2 ( 28,5*) PC wyłącza się , obiegówka CO pracuje nadal, po obniżeniu się temp CO (powrotu) o 4* PC ponownie się załącza. Największa zauważona temp GZ to zasilanie 35* powrót 30* po ok 8 godz pracy, Tzew -15, temp podłogi 26* Wylewki z miksokreta 7-8cm. Podłogi -parter gres ok.45m2, parkiet merbau 1,6cm 20m2, deska warstwowa 1,4cm -10 m2, poddasze łazienki,garderoba -terakota -ok 25m2, pokoje- deska warstwowa1,4cm -60m2 Edytowane 16 Grudnia 2012 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A widzisz, to ja mam starszy sterownik RX77-S706 (nie było mnie w domu i nie pamiętałem symbolu), w którym jest sterowanie tylko pogodowe. Fajnie że do serii A dają już ten lepszy sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.12.2012 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 w którym jest sterowanie tylko pogodowe. Udało Ci się dorobić pokojowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2012 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Udało Ci się dorobić pokojowe ? Szczerze to się za to nie brałem . Ale mam zapisany przepis w zakładkach, muszę się kiedyś zmobilizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 16.12.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Szczerze to się za to nie brałem To widocznie nie jest u Ciebie niezbędne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.12.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 To widocznie nie jest u Ciebie niezbędne No może i tak. Z ciekawości jednak postaram się to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.12.2012 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Jako, że wątek został skutecznie zaśmiecony i znalezienie informacji na temat pomp Ecopower graniczy z cudem to zadam pytanie: czym różnią się pompy serii "A" oraz "C"? Z tego co doczytałem to w serii "A" producent nie podaje marki sprężarki. Co w takim razie wkładają? Jakieś skośnookie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.12.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Jako, że wątek został skutecznie zaśmiecony... Jako żeby wątku nie zaśmiecać, bo wielokrotnie była o tym mowa, zadzwoń pod 501566073. Pogadasz sobie z właścicielem i ci wszystko wytłumaczy. Bez obawy, nie gryzie. - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.12.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Jako żeby wątku nie zaśmiecać, bo wielokrotnie była o tym mowa, zadzwoń pod 501566073. Pogadasz sobie z właścicielem i ci wszystko wytłumaczy. Bez obawy, nie gryzie. Ja tam niejadalny jestem więc się nawet "gryzących" nie boję Ale jakbyś mógł tak w krótkich żołnierskich słowach odpowiedzieć na pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.12.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 W jednej i drugiej są sprężarki albo Sanyo albo Copeland (nie wiem jakie są kryteria ich doboru). Seria C ma pompki obiegowe i naczynka już wewnątrz. Jest też lepiej wyciszona. Tyle że różnica w cenie moim zdaniem jest trochę za wysoka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 26.12.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 28.12.2012 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 W pewnych przedziałach mocy są jedne, w innych drugie. Sanyo mają rewelacyjną niezawodność, od jakiegoś czasu zmienione uszczelnienia z dużo większą żywotnością. Są również cichsze - nie tak metaliczne. Małej i dużej mocy Copeland, średniej głównie Sanyo. Tak czy inaczej bezpieczniej jest mieć dwóch dostawców... Skośnookich nigdy nie było i raczej nie będzie. Zawsze tylko deklarowane. Typowo C ma lepszą i droższą obudowę - stal nierdzewna. Jak nie ma wilgoci to właściwie bez znaczenia, chociaż po 30 latach pewnie będzie lepiej wyglądała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 29.12.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Dostałem info ze pompa z serii A po zamontowaniu wszystkiego co ma C wbudowane wychodzi ok 2 tys taniej. Napewno kotlownia na bazie serii C jest estetyczniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 29.12.2012 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 W pewnych przedziałach mocy są jedne, w innych drugie. Sanyo mają rewelacyjną niezawodność, od jakiegoś czasu zmienione uszczelnienia z dużo większą żywotnością. Są również cichsze - nie tak metaliczne. Małej i dużej mocy Copeland, średniej głównie Sanyo. Tak czy inaczej bezpieczniej jest mieć dwóch dostawców... Skośnookich nigdy nie było i raczej nie będzie. Zawsze tylko deklarowane. Typowo C ma lepszą i droższą obudowę - stal nierdzewna. Jak nie ma wilgoci to właściwie bez znaczenia, chociaż po 30 latach pewnie będzie lepiej wyglądała Nie bądź taki pewny odnośnie tych skośnookich.Z jakich fabryk pochodzą te Copelandy i sanyo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 29.12.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2012 Ze skośnooki to nie powiedziane ze zły. Chińczycy robią tez produkty dobrej jakości, jest tania masówka ale jest i klasa premium. Jest tak praktycznie w każdej dziedzinie. Wiele znanych i cenionych firm ma swoje fabryki w Chinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 31.12.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Dostałem info ze pompa z serii A po zamontowaniu wszystkiego co ma C wbudowane wychodzi ok 2 tys taniej. Napewno kotlownia na bazie serii C jest estetyczniejsza. 2 naczynka przeponowe -250zł pompka DZ - 500 zł Ładniejsza obudowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekfox 01.01.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Witam,Pytanie do posiadaczy pc. Czy w mrozne dni przy temp ok. -20, -25 stopni celsjusza, pompa gruntowa bedzie w stanie ogrzac dom?Planuje zakup tej instalacji z poziomym kolektorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.01.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Witam, Pytanie do posiadaczy pc. Czy w mrozne dni przy temp ok. -20, -25 stopni celsjusza, pompa gruntowa bedzie w stanie ogrzac dom? Planuje zakup tej instalacji z poziomym kolektorem. Bardzo już dawno nie przeczytałem podobnego pytania. Sorry, ale wypadało by trochę najpierw poczytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.01.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Byłem wczoraj na imprezie u kolegi co ma Ecopowera z serii C. Muszę przyznać, że jest bardzo cicha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamzzz 01.01.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 A czy jest ktoś komu firma ecopower montowała ogrzewanie podłogowe? Jakie macie zagęszczenie rur? Jak mocna jest pompa obiegowa GZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts