Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Liwko napisał:
Mylisz się. Sterownik z serii A ma tylko pogodówkę, natomiast z serii C ma sterowanie i pogodowe i pokojowe. Jestem tego absolutnie pewien.

Dlaczego piszesz że się mylę?

cyt z instrukcji:

ekran: Menu – Serwis – Haslo – Parametry CO

Parametr Interpretacja

TmaxCO

maksymalna zadana temperatura wody instalacyjnej w obwodzie CO w

punkcie Tco. Parametr jest istotny w układach ogrzewania podłogowego,

gdzie temperatura wody w instalacji nie powinna przekraczać 40-50°C.

t_zwlZrBiw

parametr określa w minutach zwłokę w załączeniu grzałki wspomagającej

CO, w przypadku gdy pompa ciepła nie jest w stanie zapewnić wymaganą

temperaturę zasilania obwodu CO.

RegPokoj

Zezwolenie na regulację pokojową w danym obwodzie CO; opcje do

wyboru:

TAK – po osiągnięciu zadanej temperatury wewnętrznej regulator

wyłącza pompę obiegową CO (dodatkowo, w obwodzie CO z

mieszaczem zamyka zawór mieszający),

NIE – brak zezwolenia na regulację pokojową - ciągła praca pompy

obiegowej.

Parametr ma znaczenie tylko wtedy, gdy w obwodzie CO zainstalowano

czujnik temperatury wewnętrznej

Posiadam PPC A9 wraz ze sterownikiem Frisko RX910 SB-21 który jest identyczny jak w PPC typu C. Kilka dni temu oglądałem PPC c11 i miała taki sam sterownik jak mój. Na stronie PPC jest przecież opis obu tych pomp wraz z instrukcją sterownika. Jeśli dobrze pamiętam twoja pompa jest jedną z pierwszych i może ma inny sterownik. Ja swoją montowałem dokładnie rok temu. Dlatego nie wprowadzaj ludzi w błąd. Oba typy tych pomp mają taki sam sterownik który może sterować i pogodowo i pokojowo.

do Yesko

Może źle mnie zrozumiałeś. Czujniki Tpcwy i Tco w mojej PPC A9 zamontowane były na rurce wychodzącej z wymiennika (Twy jest bliżej wymiennika zaś Tco na instalacji za trójnikiem rozdzielającym CO i CWU ,w PPC A jest jedno wyjście i dwa powroty ) i pokazują taką samą temperaturę. Ja czujnik Tco przełożyłem na powrót z podłogówki. Dlatego przy grzaniu podłogi Tpcwy pokazuje temperaturę wyjścia z PC która jest jednocześnie temperaturą zasilania podłogi, a Tco pokazuje mi temperaturę powrotu z podłogi. U mnie krzywa reguluje temp powrotu. Poniżej -4* na zewn i tak jest to już nie istotne bo wcześniej zadziała TmaxCO ustawiona na 31*. Przy temp zewn np. 4* po osiągnięciu temp. CO (powrotu) wynikającej z krzywej 2 ( 28,5*) PC wyłącza się , obiegówka CO pracuje nadal, po obniżeniu się temp CO (powrotu) o 4* PC ponownie się załącza. Największa zauważona temp GZ to zasilanie 35* powrót 30* po ok 8 godz pracy, Tzew -15, temp podłogi 26*

Wylewki z miksokreta 7-8cm. Podłogi -parter gres ok.45m2, parkiet merbau 1,6cm 20m2, deska warstwowa 1,4cm -10 m2, poddasze łazienki,garderoba -terakota -ok 25m2, pokoje- deska warstwowa1,4cm -60m2

Edytowane przez mar1173

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Jako, że wątek został skutecznie zaśmiecony i znalezienie informacji na temat pomp Ecopower graniczy z cudem to zadam pytanie: czym różnią się pompy serii "A" oraz "C"? Z tego co doczytałem to w serii "A" producent nie podaje marki sprężarki. Co w takim razie wkładają? Jakieś skośnookie?

Liwko napisał:
Jako żeby wątku nie zaśmiecać, bo wielokrotnie była o tym mowa, zadzwoń pod 501566073. Pogadasz sobie z właścicielem i ci wszystko wytłumaczy. Bez obawy, nie gryzie.

Ja tam niejadalny jestem więc się nawet "gryzących" nie boję ;) Ale jakbyś mógł tak w krótkich żołnierskich słowach odpowiedzieć na pytanie?

W pewnych przedziałach mocy są jedne, w innych drugie. Sanyo mają rewelacyjną niezawodność, od jakiegoś czasu zmienione uszczelnienia z dużo większą żywotnością. Są również cichsze - nie tak metaliczne. Małej i dużej mocy Copeland, średniej głównie Sanyo. Tak czy inaczej bezpieczniej jest mieć dwóch dostawców...

Skośnookich nigdy nie było i raczej nie będzie. Zawsze tylko deklarowane.

Typowo C ma lepszą i droższą obudowę - stal nierdzewna. Jak nie ma wilgoci to właściwie bez znaczenia, chociaż po 30 latach pewnie będzie lepiej wyglądała ;)

Instaltechnic napisał:
W pewnych przedziałach mocy są jedne, w innych drugie. Sanyo mają rewelacyjną niezawodność, od jakiegoś czasu zmienione uszczelnienia z dużo większą żywotnością. Są również cichsze - nie tak metaliczne. Małej i dużej mocy Copeland, średniej głównie Sanyo. Tak czy inaczej bezpieczniej jest mieć dwóch dostawców...

Skośnookich nigdy nie było i raczej nie będzie. Zawsze tylko deklarowane.

Typowo C ma lepszą i droższą obudowę - stal nierdzewna. Jak nie ma wilgoci to właściwie bez znaczenia, chociaż po 30 latach pewnie będzie lepiej wyglądała ;)

Nie bądź taki pewny odnośnie tych skośnookich.Z jakich fabryk pochodzą te Copelandy i sanyo?

maciekfox napisał:
Witam,

Pytanie do posiadaczy pc. Czy w mrozne dni przy temp ok. -20, -25 stopni celsjusza, pompa gruntowa bedzie w stanie ogrzac dom?

Planuje zakup tej instalacji z poziomym kolektorem.

Bardzo już dawno nie przeczytałem podobnego pytania.

Sorry, ale wypadało by trochę najpierw poczytać.