Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

Dostalem wczoraj taka wycene:

Powierzchnia użytkowa obiektu wraz z uzytkowym poddaszem: ok.145m2

3. Wycena pompy ciepła i elementów kotłowni

W skład instalacji wchodzą:

Pompa ciepła Ecopower C9 – cena 15200zł/netto

• pompa ciepła dwu wymiennikowa o mocy cieplnej 8,8kW - Ecopower C9

Koszt wykonania węzła cieplnego i montażu - 7800zł/netto

• pompy obiegowe, zasobnik CWU 300ltr Galmet, grzałka CWU 2kW

4. Zalecane dolne źródło kolektor poziomy 600mb – cena 10900zł/netto

Kotłownia z pompą ciepła 9kW - 23000,00 zł/netto

Kolektor poziomy 600m2 - 10900,00zł/netto

Kwota łączna 33900,00 zł/netto

Dopłaty:

Soft start sprężarki -700zł/netto

Koszt wykonania 1m2 instalacji ogrzewania podłogowego z materiałem -85zł/m2/netto (rurki Wawin PEX-AL-PEX 16mm układane co 10cm, rozdzielacze itp.)

Co o tym myslicie?

Edytowane przez maciekfox

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy jest ktoś komu firma ecopower montowała ogrzewanie podłogowe? Jakie macie zagęszczenie rur? Jak mocna jest pompa obiegowa GZ?

Mnie robili podłogówkę. Razem 142m2. Generalnie zagęszczenie mam co 10 cm, trochę mniej przy oknach, bo poza oknami kuchennym i garażowymi, wszystkie inne mam do podłogi.

Nie bądź taki pewny odnośnie tych skośnookich.Z jakich fabryk pochodzą te Copelandy i sanyo?

Pochodzą z ich fabryk. Każdy chyba wie co miałem na myśli... ;) W PPC nie ma podróbek, nieznanych zamienników, potocznego "chińczyka". Są tylko deklarowane.

PS. Przecież Sanyo to skośni, a Copeland robi w kilku fabrykach na kilku kontynentach...

Pytanie do posiadaczy pc. Czy w mrozne dni przy temp ok. -20, -25 stopni celsjusza, pompa gruntowa bedzie w stanie ogrzac dom?

Jeśli dobrze zostanie dobrana i instalacja poprawnie wykonana, to da radę, czemu nie. Jak przyjdą takie mrozy to zerknij na http://pompaciepla24.com i kliknij w wykres temperatury zewnętrznej i tej w domu. Do tej pory na zewnątrz było zaledwie -16. Nie mam wprawdzie Ecopowera, ale to nie ma znaczenia, pompa to pompa. Kominkiem się nie dogrzewam, ani raz nie zapaliłem.

Witam,

Na wstępie chciałbym się przywitać, gdyż jestem tu nowy, jako użytkownik choć forum szczególnie dot. PC podglądam od pewnego czasu.

Wątek dot. pomp PPC przeczytałem w całości chyba ze trzy razy :no: W związku z tym, że w tym roku zaczynam budowę swego domku i po mału zaczynam się przekonywać do pomp ciepła polskiej (nie znaczy gorszej!) produkcji mam pytanko czy pompa Ecopower C7 nie będzie za duża do mojego domku.

Poniżej podaję opis jaki otrzymałem wraz z wyliczonym OZC i szczerze mówiąc zgubiłem się w cyferkach, bo nie wiem, które brać pod uwagę.

Zapraszam do krótkiej lektury i proszę o komentarze co o tym myślicie.

"Projektowe obciążenie cieplne budynku o wartości 5366 [W] to sumaryczna projektowa moc cieplna budynku FHL,bud. Jest to projektowana moc cieplna będąca sumą straty ciepła netto budynku (jest to wartość nie biorąca pod uwagę wyziębień po 2 stronie przegrody) oraz sumarycznego zapotrzebowania ciepła wynikającego z czasowego obniżenia temperatury (czasowego obniżenia temperatury w pomieszczeniu wynika ze zdolności do akumulowania ciepła przez elementy budowlane pomieszczenia. Podczas obniżenia temperatury w pomieszczeniu energia cieplna zawarta w masie budowlanej jest oddawana do powietrza w pomieszczeniu. Po jakimś czasie następuje obniżenie temperatury powietrza oraz przegród. Aby ponownie ogrzać pomieszczenie do wymaganej temperatury jest potrzebne dodatkowe ciepło, aby podwyższyć wewnętrzną temperaturę powietrza oraz wychłodzone przegrody do stanu sprzed obniżenia temperatury).

Wartość 5607 [W] jest to suma ostatniej kolumny F HL w tabeli to pełne obciążenie budynku uwzględniające wszystkie straty wynikające z normy EN 12831. Jest to również wartość jaką Pana budynek potrzebuje do uzyskania założonych w poszczególnych pomieszczeniach parametrów temperaturowych oraz strumieni powietrza wentylowanego.

Wartości z C.O.

Wartość 5606 [W] czyli łączna deklarowana moc odbiorników F wym [W] to moc jaką rzeczywiście wytworzą powierzchnie ogrzewania podłogowego oraz grzejniki tradycyjne. Wartość jest mniejsza ponieważ obejmuje jedynie ogrzewanie a nie dolicza innych zysków uwzględnionych w normie EN-12831.

Moc całkowita 6266 [W] to moc kotła jaki powinien być zainstalowany w domu dla uzyskania przyjętych parametrów. Różni się od łącznej deklarowanej mocy odbiorników ponieważ uwzględnione zostały tam między innymi takie wartości jak: niewykorzystane straty ciepła działek – (86/87 [W]) oraz straty ogrzewań płaszczyznowych (na zewnątrz budynku) – (483/475 [W])."

I co Wy na to? Która wartość jest ważna przy doborze pompy ciepła?

pozdrawiam,

Wojtek R.

Domek będzie miał ok. 145mkw. ogrzewanej powierzchni. Obliczenia były OZC były wykonywane dla mojej (IV) strefy klimatycznej dla -22 stopni.

Ogrzewanie podłogowe zostało policzone i normowe parametry temperatury poszczególnych pomieszczeń mają być osiągane przy temp DZ 32,5 stopnia.

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Ja bym brał 9.

Ja też bym przyjął 9-kę.

wielkość domu jest bez znaczenia skoro jest wyliczone obciążenie cieplne w OZC...

OZC to teoria mająca nikłe pokrycie w realnej technologii wykonania prac (i parametrów materiałów) na budowie. Do tego jak dla mnie +21 wewnątrz to za mało. Poza tym jeżeli masz zamiar grzać w 2 taryfach to niewielki nadmiar mocy nie zaszkodzi.

Będą mieszkać tylko 3 osoby i liczone było dla normowych 20 stopni.

Zauważcie, że ogrzewanie podłogowe osiąga te parametry przy -22 na zawnątrz i 32,5 na zasilaniu podłogówki, więc myślę, że z 9kW nie ma co przesadzać.

Budynek będzie miał docieplenie: 10cm 0,038-fundament, 20 cm-0,038 podłoga, 15cm-0,031 ściany i minimum 25cm - 0,038 strop. Domek parterowy.

Pozdrawiam,

Wojtek R.

OZC to teoria mająca nikłe pokrycie w realnej technologii wykonania prac (i parametrów materiałów) na budowie. Do tego jak dla mnie +21 wewnątrz to za mało. Poza tym jeżeli masz zamiar grzać w 2 taryfach to niewielki nadmiar mocy nie zaszkodzi.

Gdyby tak myśleć to znaczy, że muszę spartaczyć sobie docieplenie a podłogówkę ułożyć z rozstawem 50cm fi 12.

Między C9 a C7 jest 20% różnicy w mocy, może lepiej nie popadać w skarajność to nie będzie PC PW.

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Gdyby tak myśleć to znaczy, że muszę spartaczyć sobie docieplenie a podłogówkę ułożyć z rozstawem 50cm fi 12.

Między C9 a C7 jest 20% różnicy w mocy, może lepiej nie popadać w skarajność to nie będzie PC PW.

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Jeżeli nie jesteś jakimś "prowokatorem" na co może wskazywać powyższa wypowiedź to lepiej rozważ poważnie dobre rady. Jestem zawodowo związany z branżą budowlaną stąd wiem jak wyglądają realia na budowie. O deklarowanych parametrach materiałów nie wspominając. Rób jak chcesz.