Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dotychczas nie mialem drabinek i nie marzlem ale coz taka moda i zona chciala wiec ma. Ja wpialem normalnie jako osobna petla do rozdzielacza pologowki. Latem nie planuje ich grzania. Zasobnik chce zastosowac Galmet 300L maxi z wezownica 3,8m2. Mam przez to najprostsza instalacje co i cwu.

...to IMHO przy tej mocy PC bez problemu (bez taktowania) będzie pracowało.

Spotkałem już kilka opinii posiadaczy zasobników z płaszczem , w których pojemność CWU jest rzędu 120..150L, że im nie starcza na potrzeby rodziny. Cena zasobnika o większej pojemności może skutecznie odstraszyć na korzyść zasobnika z wężownicą o pojemności co najmniej 300L. Też chciałem na początku Galmet 380/120 ale kolega ma i mówił, że mu nie starcza nawet na 2 osoby, więc zrezygnowałem z niego.

Chcesz powiedzieć, że 300L to za mało na rodzinę 2+2? :no:

Mi się wydawało (widocznie tylko wydawało), że przy normalnym używaniu codzienne prysznice, mycie itp. to wystarczy. Ciekawe czy 400/250 na moc Twojej pompy nie byłby za duży jeśli chodzi nawet o dogrzewanie codziennie?

Jeśli chodzi o zakup to nie wiem czy znajdzie się coś tańszego a zarazem zrobionego z nierdzewki, bo to chyba też jest atut tego zasobnika.

Pozdrawiam,

Wojtek R.

Jakiś czas temu np. Galmet wprowadził opcję z wężownicą w dwupłaszczu ale w małym właściwym zbiorniku cwu (w dolnej części w wodzie kotłowej również możliwa).

To powinno znacznie wspomóc nagrzewanie cwu po całkowitym zużyciu cw. Tę małą wężownicę wpiąć w szereg zaraz na wyjściu z PC, dopiero później do zewnętrznego płaszcza. Ale tego jeszcze nie próbowałem.

Żeby nie było tak cudownie w sprawie firmy Galmet - sporo ich zbiorników zamontowałem i mam coraz większe chęci do zakończenia współpracy z tą firmą.

Co prawda żaden zasobnik nie padł na gwarancji ani później, ale ich kontrola jakości w zakładzie chyba nie istnieje.

Zdarzają się sytuacje, że zbiornik nie ma po jednej stronie wyciętych otworów na króćce gwintowane (!!!!!) -dobrze że to skaj (czy jak się to pisze) to se nożem wyciąłem.

Zdarza się że ma u góry krzywo wspawane króćce i każdy patrzy w inną stronę świata!!!

Takie coś miałem w grudniu. Dobrze że klient nic nie mówił bo bym jeszcze demontował to cudo, a ciężkie jak cholera (500/160).

Tak więc, Galmet schodzi na psy. Jego główna zaleta to dość dobra cena w porównaniu do podobnych.

Aaa, jeszcze jeden dziwny przypadek. Nowy zbiornik cieknie spod zaślepki (miejsce na ew. grzałkę). Okazało się że radośni montażyści galmetowcy dali ze 2x cieńszy oring niż powinien być. Poprawiłem sam bo nie chciałem czekać na ich serwis kilki(nastu) dni....

Następnym razem ta sama sytuacja ale jeszcze bardziej żałosna: za cienki oring a do tego syf na obrzeżu zaślepki taki, że i tak by ciekło nawet z właściwym oringiem.

Strasznie dziadowskie podejście do biznesu ma firma pana Galary z Głubczyc.

Przedstawiałem im tę sprawę ale żadnej odpowiedzi, nawet słowa "przepraszamy".

Jeszcze jest jedna opcja na dużą ilość wody użytkowej.

Ale ma dość duży minus, jak to w życiu, nie ma nic za darmo, ani nawet za pół-darmo...

Kupujemy duży najtańszy zbiornik do cwu, z obojętnie jaką wężownicą. Byle duży i tani.

A główną wymianę ciepła realizujemy przez odpowiedni wymiennik płytowy. Tylko jak pisałem ma to sporą wadę, przy kiepskiej jakości wody może się płytówka szybko zapchać. Ja to stosuję jako "protezę" gdy przerabiam kotłownię np. z oleju na PC a zasobnik cwu zostaje stary (z małą wężownicą).

Przy nowej inwestycji raczej nie jest to dobry pomysł zwłaszcza przy małym zbiorniku cwu (małym to powiedzmy 300l).