ferrit 19.01.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Kto latem wlacza ogrzewanie drabinki ? To tez zwieksza koszty grzania cwu, bo wychladza plaszcz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.01.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2013 Lepiej marznąć po wyjściu z wanny/prysznica jak są zimne okresy?Czy lepiej zastosować grzałki do drabinek z COP=1 mając pompę ciepła która może tę drabinkę grzać latami za 1/3 kosztów?!Wiem, będą głosy że drabinka to pikuś, co to za moc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 20.01.2013 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dotychczas nie mialem drabinek i nie marzlem ale coz taka moda i zona chciala wiec ma. Ja wpialem normalnie jako osobna petla do rozdzielacza pologowki. Latem nie planuje ich grzania. Zasobnik chce zastosowac Galmet 300L maxi z wezownica 3,8m2. Mam przez to najprostsza instalacje co i cwu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 20.01.2013 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dotychczas nie mialem drabinek i nie marzlem ale coz taka moda i zona chciala wiec ma. Ja wpialem normalnie jako osobna petla do rozdzielacza pologowki. Latem nie planuje ich grzania. Zasobnik chce zastosowac Galmet 300L maxi z wezownica 3,8m2. Mam przez to najprostsza instalacje co i cwu. ...to IMHO przy tej mocy PC bez problemu (bez taktowania) będzie pracowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 20.01.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 ...to IMHO przy tej mocy PC bez problemu (bez taktowania) będzie pracowało. Tak sadze i wielkosc wezownicy przyczyni sie do skrocenia czasu podgrzewania cwu do minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 20.01.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Ok to jak dla mnie są trzy opcje: Wspomniany Galmet 300L maxi za ok 3500k ACV SMART Multi-Energy 200 - dwupłaszczowy ze stali nierdzewnej za ok 5k. (znalazłem go w dzienniku kolegi HenoK ) Biawar VPA 300/200 - dwupłaszczowy ze stali nierdzewnej za ok 6k. Środkowa opcja jeszcze akceptowalna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 20.01.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Wszystkie fajne ale te ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 20.01.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Wszystkie fajne ale te ceny Cena ceną (z umiarem oczywiście ), ale chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie sprawnie działać i nie trzeba będzie czekać po kąpieli na ciepłą wodę niewiadomo ile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 20.01.2013 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Cena ceną (z umiarem oczywiście ), ale chciałbym mieć pewność, że wszystko będzie sprawnie działać i nie trzeba będzie czekać po kąpieli na ciepłą wodę niewiadomo ile Jeżeli tylko o komfort CWU chodzi to wystarczy Galmet Maxi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sham4n 20.01.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jeżeli tylko o komfort CWU chodzi to wystarczy Galmet Maxi. Komfort CWU + dobra praca z pompą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.01.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 (...) Dwupłaszcz ma jeszcze kilka innych zalet To można wiedzieć jakie to są zalety? Pozdrawiam, Wojtek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.01.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 To można wiedzieć jakie to są zalety? Pozdrawiam, Wojtek R. #1264 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.01.2013 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dzięki Zdaje mi się, że ktoś chwalił się z posiadania Chełchowskiego 300/150. Jak tu jest i może to niech wystąpi do tablicy i opisze jak się sprawdza z PC, czas grzania, ile wody w jakim czasie, itd. i jak wygląda stosunek cena/jakość oczywiście. Pozdrawiam, Wojtek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 20.01.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Spotkałem już kilka opinii posiadaczy zasobników z płaszczem , w których pojemność CWU jest rzędu 120..150L, że im nie starcza na potrzeby rodziny. Cena zasobnika o większej pojemności może skutecznie odstraszyć na korzyść zasobnika z wężownicą o pojemności co najmniej 300L. Też chciałem na początku Galmet 380/120 ale kolega ma i mówił, że mu nie starcza nawet na 2 osoby, więc zrezygnowałem z niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.01.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Chcesz powiedzieć, że 300L to za mało na rodzinę 2+2? Mi się wydawało (widocznie tylko wydawało), że przy normalnym używaniu codzienne prysznice, mycie itp. to wystarczy. Ciekawe czy 400/250 na moc Twojej pompy nie byłby za duży jeśli chodzi nawet o dogrzewanie codziennie? Jeśli chodzi o zakup to nie wiem czy znajdzie się coś tańszego a zarazem zrobionego z nierdzewki, bo to chyba też jest atut tego zasobnika. Pozdrawiam, Wojtek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.01.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 To jak to wreszcie jest?Która cyfra mówi Nam o ilości wody do wykorzystania? Pierwsza czy druga? Pozdrawiam,Wojtek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.01.2013 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jakiś czas temu np. Galmet wprowadził opcję z wężownicą w dwupłaszczu ale w małym właściwym zbiorniku cwu (w dolnej części w wodzie kotłowej również możliwa).To powinno znacznie wspomóc nagrzewanie cwu po całkowitym zużyciu cw. Tę małą wężownicę wpiąć w szereg zaraz na wyjściu z PC, dopiero później do zewnętrznego płaszcza. Ale tego jeszcze nie próbowałem.Żeby nie było tak cudownie w sprawie firmy Galmet - sporo ich zbiorników zamontowałem i mam coraz większe chęci do zakończenia współpracy z tą firmą.Co prawda żaden zasobnik nie padł na gwarancji ani później, ale ich kontrola jakości w zakładzie chyba nie istnieje. Zdarzają się sytuacje, że zbiornik nie ma po jednej stronie wyciętych otworów na króćce gwintowane (!!!!!) -dobrze że to skaj (czy jak się to pisze) to se nożem wyciąłem.Zdarza się że ma u góry krzywo wspawane króćce i każdy patrzy w inną stronę świata!!!Takie coś miałem w grudniu. Dobrze że klient nic nie mówił bo bym jeszcze demontował to cudo, a ciężkie jak cholera (500/160).Tak więc, Galmet schodzi na psy. Jego główna zaleta to dość dobra cena w porównaniu do podobnych. Aaa, jeszcze jeden dziwny przypadek. Nowy zbiornik cieknie spod zaślepki (miejsce na ew. grzałkę). Okazało się że radośni montażyści galmetowcy dali ze 2x cieńszy oring niż powinien być. Poprawiłem sam bo nie chciałem czekać na ich serwis kilki(nastu) dni.... Następnym razem ta sama sytuacja ale jeszcze bardziej żałosna: za cienki oring a do tego syf na obrzeżu zaślepki taki, że i tak by ciekło nawet z właściwym oringiem.Strasznie dziadowskie podejście do biznesu ma firma pana Galary z Głubczyc. Przedstawiałem im tę sprawę ale żadnej odpowiedzi, nawet słowa "przepraszamy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 20.01.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 A ja głupi myślałem, że to będzie 300L do użytku. To VPA Biawaru wychodzi lepiej, VPA 300/200: zbiornik c.w.u. 285 l, płaszcz zewnętrzny 194 l. Tyle, że jest emaliowany. Pozdrawiam,Wojtek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 20.01.2013 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Moja rodzina to też 2+2 i my jesteśmy oszczędni więc spokojnie wystarczy mi 300L. Dzięki Wihajster za opinie o jakości wykonania produktu. Pamiętaj, że spośród 300L nigdy nie masz całości wody o temperaturze jaką potrzebujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 20.01.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Jeszcze jest jedna opcja na dużą ilość wody użytkowej.Ale ma dość duży minus, jak to w życiu, nie ma nic za darmo, ani nawet za pół-darmo...Kupujemy duży najtańszy zbiornik do cwu, z obojętnie jaką wężownicą. Byle duży i tani.A główną wymianę ciepła realizujemy przez odpowiedni wymiennik płytowy. Tylko jak pisałem ma to sporą wadę, przy kiepskiej jakości wody może się płytówka szybko zapchać. Ja to stosuję jako "protezę" gdy przerabiam kotłownię np. z oleju na PC a zasobnik cwu zostaje stary (z małą wężownicą). Przy nowej inwestycji raczej nie jest to dobry pomysł zwłaszcza przy małym zbiorniku cwu (małym to powiedzmy 300l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts