wihajster 20.01.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 Dobrą cenę na dwupłaszcz ma Termica -zbiornik cwu z nierdzewki a cena podobna do Galmetu w emalii.Tyle co czytałem, jeszcze nie testowałem!!! Przymierzam się tylko słabo z dystrybucją i dostawą.Może ktoś się odważy i zda relację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 20.01.2013 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2013 wihajsterPamiętam, że w przeszłości niektórzy posiadacze PC on/off (na tym forum) mając zbyt małą powierzchnię wężownicy "ratowali się" dodatkowym wymiennikiem w opisany przez Ciebie sposób. A przy okazji - testowałeś może jakieś mikstury do okresowego płukania wymienników?Niektórzy radzą ocet z wodą 1:1, inni np. Kamix.Mam też taki przepis:5% kwasu ortofosforowego5% kwasu szczawiowego10% kwasu azotowego Co Ty polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 21.01.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dekar jakiej mocy są pompy obiegowe Dz i Gz w Twojej pompie C9? Kiedyś się dowiadywałem, ale zapomniałem sobie zapisać i teraz po prostu nie pamiętam. Czy pobór mocy (2,3kW) podawany przez producenta PPC to razem z pompami czy bez? Na pewno bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 21.01.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 21.01.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 Dobrą cenę na dwupłaszcz ma Termica -zbiornik cwu z nierdzewki a cena podobna do Galmetu w emalii. Tyle co czytałem, jeszcze nie testowałem!!! Przymierzam się tylko słabo z dystrybucją i dostawą. Może ktoś się odważy i zda relację? Ceny ogólnie mają znośne i gwarancję dają sporą. Ja się przymierzałem dwa lata temu żeby spróbować, ale wężownice pod PC mają za "małe" nawet w tych z podwójną. W 500l podpiąłbym jedynie PC maks. 9kW, a w 700l maks 11kW, przy czym 700 był w chorej cenie. Z powyższych wybór miałem jednego zasobnika tylko pod PC 7kW lub 9kW, więc odpuściłem taką współpracę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 21.01.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2013 A czy ktoś z instalatorów montował wyroby z ACV lub ktoś użytkuje taki ? http://www.acv.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 24.01.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2013 Proszę o odniesienie się do stwierdzenia: Przecież Ecopower to chińczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 25.01.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Proszę o odniesienie się do stwierdzenia: Kto to stwierdził? Może jego lepiej spytaj. Po czym poznał? Jestem ciekaw z kim mieszkam pod jednym dachem. PS- Bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.01.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Kto to stwierdził? Może jego lepiej spytaj. Po czym poznał? Jestem ciekaw z kim mieszkam pod jednym dachem. To jest stwierdzenie człowieka z branży zajmującego się montażem PC. Przytoczę wypowiedź w całości: Przecież Ecopower to chińczyk wystarczy zamontować pompę obiegową w Polsce i nazwać, że pompa jest wyprodukowana w Polsce. Większość firm kupuje gotowe układy chłodnicze w chinach i potem wymyślają różne nazwy.... Markowy producent pompy nie napisze że spręzarka Copeland lub Sanyo albo osprzęt chłodniczy Danfoss, alco, castel tak jak to robi Ecopower - wystarczy dać presostat Danfosa, który kosztuje 140 zł i nazwać układ chłodniczy marką Danfos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 25.01.2013 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To jest stwierdzenie człowieka z branży zajmującego się montażem PC. Przytoczę wypowiedź w całości: Taa, a on montuje same niemieckie i szwedzkie. Pewnie że nie napisze. Bo jakby to wyglądało brać 3 x więcej kasy za za to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 25.01.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 Taa, a on montuje same niemieckie i szwedzkie. Nie. Montuje też chińczyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 25.01.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To jest stwierdzenie człowieka z branży zajmującego się montażem PC. Przytoczę wypowiedź w całości: Fakt, pompa wygląda siermiężnie ale żeby zaraz chińska... Wydaje mi się mało prawdopodobne, aby jak ktoś już ściąga pompy z chin, to wmontowywał do nich polski sterownik. Chyba taniej by było ściągać od razu komplet? No i problemów produkcyjno/logistycznych mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Instaltechnic 25.01.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2013 To jest stwierdzenie człowieka z branży zajmującego się montażem PC. Przytoczę wypowiedź w całości: Oj widać poziom po wypowiedzi... A jakie argumenty podał... ...następne pytanie poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BM Kleszczewo 28.01.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Witajcie. Dostałem wycenę na PPC C9: 1 powierzchnia ogrzewana 123,3 m22 powierzchnia podłogi 148 m23 powierzchnia garażu-dogrzewanie okresowe grzejnikiem 19,2 m24 zapotrzebowanie ciepła CO iCWU 8137,8 W5 pompa ciepła typu glikol woda Ecopower C9 o mocy 9 kW 9 kW o parametrach 0/35/50 z opcją przygotowania CWU 6 dolne wymiennik płaski spiralny 700 mb 7 ocieplenie od połaci dach strop razem 30cm 8 kotłownia z zasobnikiem CWU 300 l 9 automatyka pogodowa + termostat strefowy salonu 10 wentylacja grawitacyjna budynku 1 kotłownia CO +CWU 300 l 6 800,00 2 pompa ciepła PPC Ecopower C9/9kW 14 900,00 3 soft start sprężarki 700,00 4 układ cyrkulacji CWU 500,00 5 grupa bezpieczeństwa ZW 650,00 6 dolne źródło wymiennik płaski spiralny 700 mb 11 600,00 7 całkowity koszt netto 35 150,00 razem brutto zł 37 962,00 Uwaga: 1. kalkulacja obejmuje pełną dostawę urządzeń oraz robocizny 2.w powyższym przypadku podatek VAT 8% 3.kalkulacja nie obejmuje ceny projektu 4.kalkulacja nie obejmuje doprowadzenia zasilania siłowego 400 Vdo kotłowni 5.kalkulacja obejmuje wykonanie komleksowe dolnego źródła bez dokumentacji 6.kalkulacja obejmuje wystawienie krócców CO oraz CWU w kotłowni Dodam tylko że dom będzie docieplony:podłoga na gruncie - 15cmdach - 28 cmściany - 20 cm Co o tym sądzicie.Wycena na Wielkopolskę. Proszę o rady.PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.01.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Dodam tylko że dom będzie docieplony: podłoga na gruncie - 15cm dach - 28 cm ściany - 20 cm Jak dla mnie tanio nie jest,38tys.zł i to z 8% VAT ? Liwko,Pyxis,gdzie ta taniość polskich gruntowych pomp ciepła ? Ile zaoszczędzi na własnoręcznie zrobionym DZ ? Liczyłeś swoje rachunki przy COP1 za 4tys.zł i przy COP2,5 za 22tys.zł ? Nie duży dom,ładnie ocieplony to powinno być niskie zapotrzebowanie w sam raz na jedne z COP-ów powyżej Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2013 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Ja już nie mam siły za każdym razem tłumaczyć to samo. Znudziło mi się. Chyba to zauważyłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.01.2013 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 BM jak mam zapłacić prawie 13K brutto za DZ poziome to wolałbym już odwierty. Reszta chyba w normie choć kotłownia i zbiornik CW 7K? Chociaż zależy jaki ten zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 29.01.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 ...Arturo powoli zaczynasz przypominać słynnego TB, tylko patrzeć jak zaczniesz namawiać ludzi do ocieplania od środka, jesteś aż do bólu monotematyczny i wszędzie gdzie się da wklejasz tą samą "złotą myśl"daj sobie już spokój i zainteresuj się swoją pompą bo jak przegapisz dzisiaj kuriera to może będziecie razem ze swoim przyjacielem mikim czekać kolejny rok na dostawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.01.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2013 Ale jak grzecznie odpowiada pod swym drugim nickiem. Normalnie Ą Ę. Widać punkt widzenia zmienia się z punktem siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yesko 30.01.2013 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Co o tym sądzicie. Wycena na Wielkopolskę. Proszę o rady. PZDR cena wydaje się być wyważona, zachodnie firmy oferują same pompy w cenie 20-25 netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts