Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Polskie Pompy Ciepła - Ecopower

v460

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Realny koszt kWh energii cieplnej z PC wyliczył inny użytkownik "niedowiarek". Wyszło mu 0,16zł na podstawie zebranych przez 2 lata danych. Jest to pierwszy post od góry tej strony. U mnie wychodzi podobnie więc zgadzam się z jego wyliczeniem.

"Ja jestem po drugim sezonie z PPC C9. Syndrom nowego urządzenia mam już za sobą i teraz się tylko martwię, żeby nie zapomnieć przestawić sterownika po zmianie czasu z letniego na zimowy i odwrotnie. Przy taryfie G12w ma to znaczenie dla kieszonki . W pierwszym sezonie dz trzeba było kilka razy uzupełnić, a teraz po odpowietrzeniu stoi jak drut. Średnioroczny koszt energii cieplnej (c.o. i cwu) wyszedł mi 0,16 PLN/kWh łącznie z pompkami obiegowymi i cyrkulacją."

Podając coś takiego uwzględniał pewnie COP.

Podając coś takiego uwzględniał pewnie COP.

Dla uzupełnienia opiszę skąd taka cena:

- odczytałem zużycie prądu na podliczniku

- pomnożyłem zużycie przez średnią cenę kWh z faktur za całą energię

- odczytałem ilość energii cieplnej na ciepłomierzu

- podzieliłem kwotę za zużyty prąd przez energię uzyskaną z pompy

Proste?

Dla wnikliwych: czynność powyższą wykonuję w miarę systematycznie (łącznie z obliczeniem COP), a wyniki zamieszczam w arkuszu.

Mam świadomość, że nie jest to rewelacyjny wynik, ale poparty rzeczywistymi pomiarami w moich warunkach eksploatacyjnych:). Niech tam inni mają COP powyżej 4. Ja mam średnią za ostatnie 12 m-cy 2,84 i jest SUPER.

• 1 month później...
Witam, od niedawna jestem użytkownikiem pompy C9 i mam pytanko, jeżeli jeszcze ktoś czyta ten wątek, bo wydaje mi sie, że coś jest nie tak. Obecnie grzeję oczywiście tylko ciepłą wodę a pompa włącza się dość częśto. Właściwie za każdym razem, gdy ktoś skorzysta z ciepłej wody to słychać jak się ona załącza, co dziwne zawsze 2 razyu (po około 2 min. przestoju) Wieczorem, w czasie kąpieli po każdym prysznicu włącza sie dwukrotnie. Woda doprowadzona jest ze studni do hydroforu, w kotłowni jest zbiornik 300 litrów. Macie jakieś pomysły co może być nie tak?

Podaj przynajmniej kilka danych o parametrach:

TdzWe, TdzWy, TpcWy, Tcwu - wszystko przy starcie i po skończeniu cyklu.

Nie zawadziłoby też, jakbyś sprawdził nastawy z nast. grup na sterowniku: Nastawy CWU, program CWU, Parametry CWU, Parametry SPEZ.

Przedtem zaglądnij do filtra dz i sprawdź ciśnienie dz i gz oraz czy po zakończeniu grzania na sterowniku nie pojawia się monit o awarii.

Tdz We 20, TdzWy 23,6, Tcwu 40 st. Pompa generalnie chodzi krótko (okolo 50min/doba) tylko włącza się dość często (tak mi się przynajmniej wydaje) Rozmawiałam z instalatorem i mówi, że niby wszystko ok, pompa może się tyle razy włączać na dobę, zimą ma to ustąpić. Błędów rzadnych nie wykazuje.

Tdz We 20, TdzWy 23,6, Tcwu 40 st.

Nie wierzę (nomen omen). Temperatury, które podajesz wskazują na odczyt w trakcie postoju PC. TdyzWe nie może być niższe od TdzWy. Odczytaj ponownie po starcie (odczekaj ok. 1 min.). Podaj też pod koniec cyklu. Podaj też pozostałe parametry, to coś zaradzimy.Taktowanie pracy pompy da się wyeliminować nastawami sterownika.

• 3 weeks później...
Nie wierzę (nomen omen). Temperatury, które podajesz wskazują na odczyt w trakcie postoju PC. TdyzWe nie może być niższe od TdzWy. Odczytaj ponownie po starcie (odczekaj ok. 1 min.). Podaj też pod koniec cyklu. Podaj też pozostałe parametry, to coś zaradzimy.Taktowanie pracy pompy da się wyeliminować nastawami sterownika.

Niedowiarek, dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy. Ja (baba) średnio się oriętuję w tych cholernych deltach te,peraturach i innych parametrach. Za pare dni ma być u mnie instalator, mam nadzieję, że coś zaradzi. Jak nie, dalej będe prosiła o pomoc. Odczyt był faktycznie, jak pompa nie pracowala.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...