magangs 10.03.2008 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Jeden sąsiad chce się ogrodzić od drugiego i sadzi przy samym płocie drzewka, które kiedys będą gęste i wysokie i skutecznie zapewnią dyskrecję, ale przy okazji jednemu z nich zasłonią słońce. Czy ma on możliwość zmuszenia sąsiada do wycięcia tych drzewek czy też nic mu do tego i każdy może u siebie w ogrodzie posadzić co mu sie tylko podoba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.03.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 http://forum.muratordom.pl/problem-z-drzewami-sasiada,t77075.htm?highlight=odleg%B3o%B6%E6%20p%B3otu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 10.03.2008 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wszystko co wykonuje się na swojej działce nie może zakłócać korzystania z działki sąsiedniej. Dotyczy to również drzew, które zacieniając posesję moga uniemożliwic uprawę na niej roślin i właściwe naświetlenie domu. Sąsiad ma prawo samowolnie przyciąć te gałęzie, które przechodzą na jego stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magangs 10.03.2008 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 No dobra ale przechodzenie gałęzi na drugą posesję to jedna sprawa a rzucanie cienia to druga. Mnie interesuje ten drugi przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 10.03.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Wszystko co wykonuje się na swojej działce nie może zakłócać korzystania z działki sąsiedniej. Dotyczy to również drzew, które zacieniając posesję moga uniemożliwic uprawę na niej roślin i właściwe naświetlenie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Ale dochodzić swoich praw można tylko na drodze cywilnej, jesli zacieniające drzewa rosną na działce sąsiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loydtea 11.03.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 No zaraz wg. takiego podejścia to ja nie powinienm sadzić żadnych drzew. Mam działke 10 ar, dom zajmuje 3/4 działki, gdziekolwiek posadzę drzewa, czy inne krzewy będę sąsiadowi robił cień. Z tego co ja wiem, jest konieczność utrzymania pewnej odległości od płotu i tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 11.03.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 a ja sie bardzo ciesze z drzew u moich sasiadow, bo bez nich moja "nowa" dzialka bylaby lysa, tak mam juz "20-30" letnie sosny, swierki, modrzewie (chyba) mam tuje mam tez nielubiane brzozy (nasionka wszedzie przez 2 tyg w roku) baaa ale cos za cos tam gdzie rosna sosny zostawilam sobie "zwykla" siatke zamiast ogrodzenia, zeby dobrze je bylo widac - piekne a miejsca u mnie nie zajmuja i igiel nie sypia zawsze mozna zapytac sasiada czy nie ma nic p/ko drzewu w tym miejscu - moze tak bedzie prosciej? ja lubie drzewa / cien - zawsze to chlodniej niz na letniej patelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.03.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Z tego co ja wiem, jest konieczność utrzymania pewnej odległości od płotu i tylko tyle. Żle wiesz. Zajrzyj do KC. Możesz sadzić nawet 10 cm od płotu, jeśli zapewnisz wymienione wczesniej warunki. Jeżeli masz małą działkę, sadź niewielkie drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
loydtea 11.03.2008 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Jeżeli masz małą działkę, sadź niewielkie drzewa POwiedz to wydziałowi ochrony środowiska w urzędzie, który w zamian za wycięte dęby zażyczył sobie zasadzenie świerków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.03.2008 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Świerk brewera rośnie bardzo wolno i nie jest wysoki Świerk kłujący "Iseli" to wąska kolumna, tak samo Świerk pospolity "Cupressina". Nie mówiąc już o np. takim "Nidiformis" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts