Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewka przy płocie z sąsiadem a przepisy?

Recommended Posts

Jeden sąsiad chce się ogrodzić od drugiego i sadzi przy samym płocie drzewka, które kiedys będą gęste i wysokie i skutecznie zapewnią dyskrecję, ale przy okazji jednemu z nich zasłonią słońce. Czy ma on możliwość zmuszenia sąsiada do wycięcia tych drzewek czy też nic mu do tego i każdy może u siebie w ogrodzie posadzić co mu sie tylko podoba?

Wszystko co wykonuje się na swojej działce nie może zakłócać korzystania z działki sąsiedniej. Dotyczy to również drzew, które zacieniając posesję moga uniemożliwic uprawę na niej roślin i właściwe naświetlenie domu.

Sąsiad ma prawo samowolnie przyciąć te gałęzie, które przechodzą na jego stronę.

No zaraz wg. takiego podejścia to ja nie powinienm sadzić żadnych drzew. Mam działke 10 ar, dom zajmuje 3/4 działki, gdziekolwiek posadzę drzewa, czy inne krzewy będę sąsiadowi robił cień. Z tego co ja wiem, jest konieczność utrzymania pewnej odległości od płotu i tylko tyle.

a ja sie bardzo ciesze z drzew u moich sasiadow, bo bez nich moja "nowa" dzialka bylaby lysa, tak mam juz "20-30" letnie sosny, swierki, modrzewie (chyba) mam tuje ;) mam tez nielubiane brzozy (nasionka wszedzie przez 2 tyg w roku) baaa ale cos za cos ;) tam gdzie rosna sosny zostawilam sobie "zwykla" siatke zamiast ogrodzenia, zeby dobrze je bylo widac :p - piekne a miejsca u mnie nie zajmuja i igiel nie sypia :D

zawsze mozna zapytac sasiada czy nie ma nic p/ko drzewu w tym miejscu - moze tak bedzie prosciej? ja lubie drzewa / cien - zawsze to chlodniej niz na letniej patelni :D

Z tego co ja wiem, jest konieczność utrzymania pewnej odległości od płotu i tylko tyle.

Żle wiesz. Zajrzyj do KC. Możesz sadzić nawet 10 cm od płotu, jeśli zapewnisz wymienione wczesniej warunki.

Jeżeli masz małą działkę, sadź niewielkie drzewa.