Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Orchidea - jak pielęgnować ?

Recommended Posts

Jeżeli to Phalenopsis to nie jest taki delikatny.

Warunki pielęgnacji:

1. Podłoże musi być przewiewne, luźne, nie zbite i nie mokre, bo to epifit.

2. Podlewać obficie, ale rzadko. Najlepiej wstawiając doniczke do pojemnika w wodą na 10-20 minut a potem odsączyć

3. Doniczka nie moze stać we wodzie. Natomiast wskazana jest wysoka wilgotnośc powietrza. Dlatego doniczkę mozna ustawić na szerokiej podstawce wypełnionej keramzytem i zalanej wodą. Keramzyt oddziela dół doniczki od lustra wody w podstawce

4. Nie obcinać korzeni powietrznych

5. Nie dopuścić do kurzenia się liści

6. Stanowisko jasne, ale nie w bezpośrednim słońcu

7. Całe lato może spędzić w ogrodzie, np powieszone w ampli pod koroną drzewa

8. Temperatura latem 25 stopni, zimą 20-18, w nocy trochę chłodniej. Niższe temperatury stymulują powstawanie pędów kwiatowych.

Wyjątkowo mało wymagająca roślinka jak dla mnie :D

Kupiłam jakies 2-3 miesiące temu, podlewałam dopiero 3 razy (właśnie poprzez wstawienie na 15 minut do miski z wodą). Co jakiś czas dolewam mu wody na podstawke, stoi bezposrednio na niej (bez keramzytu) bo jest w plastikowej, przeżroczystej doniczce, która ma "podniesione dno" czyli nie stoi bezposrednio na wodzie.

Kwiaty które były są do tej pory i cały czas rozwijają się nowe :D

Piękny jest !

A słyszałam, ze podlewa sie ją wtedy, gdy wszystkie korzenie nabiorą białego nalotu - jak są ciemnozielone to znaczy, ze mają jeszcze wystarczajaco wody - i po to właśnie (dla tej obserwacji) są te przeźroczyste doniczki :wink:

I absolutnie nie przesadzać w zwykłą doniczke z ziemią - te plastikowe, w których się je kupuje nie sa moze najpiękniejsze, ale mają od spodu pełno dziurek - wentylację :wink: - dzięki której korzenie chłoną ten mikroklimat, który wytwarza sie poprzez parowanie wody z podstawki..

Ale sie wymądrzam, co? Na kwiatach mało sie znam (jeszcze), ale o tych trochę sobie poczytałam, bo chcę, zeby mi się ładnie trzymał :wink:

• 2 weeks później...

Orchidee są takie piękne... Jak mijam je w ogrodniczych to pieję z zachwytu. No i rok temu dostałam na dzień kobiet taką z fioletowymi drobnymi kwiatami... Niestety po kilku tygodniach obleciały nierozwinięte 3 pączki... :roll: a po kilku następnych opadły i kwiaty... :evil: No i przez kilka następnych tygodni miałam taki uschnięty badyl i tylko liście mi się rozwijały... Zgniły korzenie - pewnie przelałam go kilka razy :( W końcu się wkurzyłam i poszedł w kubeł :oops: :oops: :oops:

Ale znów sobie kupię i będę się stosować do rad Elfir!!

PS Pokażcie swoje orchidee :D

zaczynajcie od kupowania białych storczyków, są łatwiejsze w utrzymaniu

przezroczyste doniczki są po to, żeby światło docierało do korzeni :)

ja swoje podlewam prysznicem :) raz na tydzień

co 3 tygodnie zasilam nawozem do storczyków

rekord, to 19 kwiatów na jednej łodyżce

Na górnym zdjeciu jest Dendrobium (prawdopodobnie) nobile.

Po przekwitnieciu podlewać umiarkowanie- tak jak Phalenopsisy (przez zamaczanie) Bedzie wypuszczał nowe przyrosty, jeśli mu będzie dobrze.

Można go zraszać.

Żeby zakwitł ponownie nalezy go trochę pogłodzić, przesuszyć i ochłodzić.

Czyli w zimie przez 3 miesiace nie podlewać i postawić na chłodnym północnym parapecie, lub w garażu. Potem podlewać i nawożic normalnie.

Zaraz po rozpoczeciu podlewania powinny pojawic się pąki kwiatowe.

Dendrobia źle toleruja suche powietrze, sa wtedy podatne na ataki przędziorków, które wysysaja z nich soki i potrafią je usmiercić.

A co do robienia prysznica- Dendrobia i Cymbidia to lubią, natomiast zlewanie wodą Phalenopsisów może spowodować gnicie od środka. Woda zbiera sie u nasady liści. I wtedy dla kwiatka raczej ratunku nie ma.

A na drugim zdjeciu Alulanda- ale jaja- storczyk wielkanocny :D

a tu część mojej parapetowej hodowli

http://lh4.google.pl/kasiaura7/Rtse7YaPa1I/AAAAAAAAADE/YGIwWHuJaYM/s144/DSC00557.JPG.jpg

http://lh5.google.pl/kasiaura7/RtsgsoaPa2I/AAAAAAAAADk/Oic9tnLe8Tg/s144/DSC00551.JPG.jpg

• 2 years później...

Witam.

Widze że znasz sie na kwiatach a ja mam problem.

Po zakupie kwiatu za dużo go podlewałem i w rezultacie zatopiłem moją orchidee. Po przeczytaniu jak dbać o nią przestałem ją podlewać. ale jak na razie to wszystkie kwiaty odpadły i mam tylko łodygi. co mam teraz zrobić? czy można jeszcze go uratować? Dzieki za odpowiedź

Edytowane przez sulik82

jeśli korzenie nie zgniły, to owszem, jest koniec. Jesli nie - trzeba poczekać od 4 do 5 m-cy aż wypuści nowe pędy kwiatowe. u mnie kwitną praktycznie non stop.

hmm, na górze to chyba troszke zgniły ale w doniczce to są ciemno zielone. a mam podlewać czy jak na razie zostawić bez wody?