Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Orchidea - jak pielęgnować ?

Recommended Posts

ja mojego wstawiłam do przezroczystego wazonu a na dno wsypałam kamyki. Tak z pół wazonu. Kamyki cały czas są w wodzie a storczyk wypuścił sobie jakąś odnogę i wsadził w te kamyki i... jest mu dobrze. W efekcie od pół roku nie podlewam go wcale, jedynie dolewam wody do kamyków, a on sobie radzi sam i cały czas kwitnie. Ma zapowiedziane, że jak nie, to wywalam, bo go nie lubię (nie lubię storczyków :) ). Dostałam, to ma szansę, niech rośnie. Chyba o tym wie....

Kilka miesięcy temu dostałem Phalenopsisa, postawiłem między pozostałymi i niestety dopiero po paru dniach przyuważyłem że podłoże mu co nieco pleśnieje (widocznie był mocno przelewany).

Wymieniłem podłoże ale niewiele to dało, a pleśń zaczęła pojawiać się na na podłożu pozostałych. Z pewnymi obawami spryskałem roztworem Miedzianu 50 WP trzy razy w odstępie tygodnia i storczyki oszalały. Wszystkie kwitną od pół roku i nigdy dotąd nie miały tyle ani tak dużych kwiatów.

• 4 months później...
mnie odadly wszystkie kwiatuszki ale wszystko jest zielone ale pedy sa jakies takie bialym nalotem pokryte znaczy nie wiem w sumie jak to okreslic czy juz po kwiatku czy da sie go zranimowac? dostalam do jakies 2 miesiace temu i tak nagle mu opadly wszystkie a calyczas kwitl pieknie

• 7 months później...

Potrzebuję pomocy, mam dwa storczyki, ale nie mam pojęcia jak się nazywają. Ale piszę, tu, bo w ogóle nie kwitną od pół roku mniej więcej. I co ma robić?

Pierwsza to taka różowo-fioletowa, odkąd dostałam ją jakoś 2 lata temu, to kwitła 2 razy, z tym ze podczas drugiego kwitnienia, pączki odpadały i teraz w ogóle nie kwitnie tylko dwa listki urosły.

Druga, to biała, chyba łatwiejsza odmiana, to też kwitła 2 razy, ale mam ją od roku. teraz ma samego badyla, a ta pierwsza same liście.

Zauważyłam, że biała ma takie pomarszczone liście. Proszę o radę!

Przesyłam obecne zdjęcia storczyków i te podczas kwitnienia (dawno temu)

P4150024.jpg

orchi.jpg

20090406.jpg

20090328_032.jpg

Edytowane przez Juliett66