Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam posadzony wzdłuż płotu berberys, teraz juz 3 letni chyba, spory całkiem. W kwietniu go przyciełam, głównie od góry, te najdłuzsze gałęzie. Teraz krzewy ruszyły z kopyta i rosną jak opętane, z tym jednak ze głownie rosną "od góry" - tam gdzie były przycięte. Gałęzie są pieknie przebarwione, purpurowe.

I teraz pytanie - jesli raz przycielam czy musze juz regularnie ciąć? Czy to normalne ze nie przycinany dół jest słabiej wybarwiony, i czy zmienie to strzygąc również tam? Czy berbersy lubią tak częste ciachanie jak liguster, nie zaszkodze im tym?

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

według moich skromnych doświadczeń berberysy tniemy głównie w celu zagęszczenia gałązek, oczywiście młode pędy ładniej i wyraźniej się wybarwiają, ja bym ich nie przycinał więcej niż raz dwa razy w sezonie. Teraz podczas najsilniejszego wzrostu skróciłbym te młode pędy mniej więcej o połowę wtedy się rozkrzewią i to koniec formowania. W pryszłym roku możma popracować nad bocznymi odrostami.

Witam,

tez mam berberys i tne go min 4 razy w roku,mam go pomieszanym

z ligustrem (za male proporcje bo berberys jest piekniejszy) :wink:

teraz dokupie berberys zloty zeby rozjasnic ten zywoplot :lol:

A czyli formujesz go identycznie jak liguster! Wszystko jasne.

A ten berberys złoty to wysoki rośnie??

Witam

Aka tak jak mowilem tak robie tne tak samo jak liguster,ale moj zywoplot dopiero rosnie wiec malutki jest.

Breberys zlotego co mam nie przycinam narazie rosnie sam wolno a tu zdjecie:http://img181.echo.cx/img181/6771/hpim23739nq.jpg

http://img135.echo.cx/img135/9964/hpim23743yh.jpg

http://img135.echo.cx/img135/2431/hpim23754br.jpg

Prosze nie patrz na te trawniki gdyz one ida do naprawy na jesien :wink:

Pozdrawiam

• 7 months później...

Mam 2 kwitnące drzewka - migdałka trójklapowego i rajską jabłoń. Jak i kiedy je przycinać? Gdy je kupowałam ogrodnik zalecił cięcie po przekwitnieniu. W gazecie ("Mój ogród") wyczytałam, że na początku marca, ale gdy temperatura będzie dodatnia.

Więc jak ciąć?

P.S. Jejuuuu jak ja się już nie mogę doczekać wiosny!!!!!!!!!!!!!!!!

Natko jest kilka szkół cięcia drzewek zarówno ozdobniastych jak i owocujących. Stara szkoła mówi o przedwiośniu, a w przypadku drzewek które przemarzają o opóżnieniu cięcia do nabrzmiewania pąków - to klasyka. Teraz to co coraz częściej jest zalecane to w przypadku ozdobniastych cięcie po kwitnieniu w celu ukształtowania drzewka i uniknięca zagrożenia zakażenia bakteriozą i moniliniozą ( przenoszone w czasie kwitninia i większe zagrożenia). Jest jeszcze termin letni - tzw. na owoc dotyczy to szczególnie jabłoni, i cięcie po zbiorach owoców - wiśnia i czereśnia - też ze względu na choroby.

Co radzę - dla osób początkujących najlepsze stare metody bo wtedy widzisz lepiej drzewko i możesz łatwiej podjąć decyzję o jego ukształtowaniu.

Natko jest kilka szkół cięcia drzewek zarówno ozdobniastych jak i owocujących. Stara szkoła mówi o przedwiośniu, a w przypadku drzewek które przemarzają o opóżnieniu cięcia do nabrzmiewania pąków - to klasyka. Teraz to co coraz częściej jest zalecane to w przypadku ozdobniastych cięcie po kwitnieniu w celu ukształtowania drzewka i uniknięca zagrożenia zakażenia bakteriozą i moniliniozą ( przenoszone w czasie kwitninia i większe zagrożenia). Jest jeszcze termin letni - tzw. na owoc dotyczy to szczególnie jabłoni, i cięcie po zbiorach owoców - wiśnia i czereśnia - też ze względu na choroby.

Co radzę - dla osób początkujących najlepsze stare metody bo wtedy widzisz lepiej drzewko i możesz łatwiej podjąć decyzję o jego ukształtowaniu.

Migdałka radziłbym ciąć po kwitnieniu - jak przytniesz w marcu to kwiatów będzie tyle co na pozostawionych gałęziach. Jabłonke właściwie należało by też po kwitnieniu - ale po pierwsze jeżeli drzewko jest młode to może tego cięcia wogóle nie potrzebuje - wytnij co najwyżej pędy krzyżujące się lub takie które "idą" w złym kierunku. Największy problem przy cięciu letnim to to że nie widac co tniemy w masie liści ale w przypadku Twoich roślin wydaje mi się to rozsądniejszy termin

• 1 month później...

Cięcie formujące w marcu, usuwamy całkowicie pędy stare i słabe, pozostałe przycinamy zależnie od wielkości krzewu (nawet na 20 cm)

Przycinaniem po przekwitnięciu pierwszych kwiatów (latem) pobudzamy krzew do lepszego zagęszczenia i dalszego obfitego kwitnienia.

Cięcie formujące w marcu, usuwamy całkowicie pędy stare i słabe, pozostałe przycinamy zależnie od wielkości krzewu (nawet na 20 cm)

Przycinaniem po przekwitnięciu pierwszych kwiatów (latem) pobudzamy krzew do lepszego zagęszczenia i dalszego obfitego kwitnienia.

ja przycielam na jesien :cry: :cry: powiedz czy moge sciac calkiem przy ziemi??

Pięciorników ze względu na powolny wzrost nie tniemy silnie. Twoje odbiją, ale te 20 cm to są oczka, z których wybijają nowe pędy zagęszczające krzew. Jeśli odbije niewiele pędów (zapewnie silnych) przytnij latem, celem rozgałęzienia.

Błagam o informację, czy nowo posadzony żywopłot z grabu (60 - 70 cm) mam przyciąć, jak każą podręczniki o żywopłotach i większość szkółkarzy, czy nie, bo "płacze" i zostawić go przez 2 lata a potem ciąć jesienią, jak podają niektóre podręczniki ?

Lidka Konieczka

Z tego co słyszałem to gatunki "płaczące" wiosną jak klon polny, grab i buk tnie się na przełomie czerwca i lipca kiedy nowe pedy zaczynają drewnieć. Ale to opinia zasłyszana i nie mam pewności czy do końca słuszna. Bardziej autorytatywnie w tym względzie to np. Mirek się może wypowiedzieć