Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki za rade sprobowac zawsze mozna

dzis bylem w centrum ochrony roslin czy cos takiego i tam mnie pocieszyli ze nic nie da sie zrobic nie ma srodka zeby ustapily wycieki sokow ale napewno drzewo da sobie rade odchoruje troche i bedzie gitara ;) taka informacja mnie uspokoila :)

kolejne pytanie ogrodowego ćwoka. Już mi nawet trochę głupio, ale nigdzie nie mogę znaleźć:

czy posadzone ubiegłej jesieni krzewy np. derenie białe, hortensja Tardiva, irga błyszcząca powinnam była przyciąć? Takie toto małe, ze nie miałam sumienia ciachać i pewnie źle zrobiłam...A jeśli już zrobiłam źle to czy jak w przyszłym roku ciachnę to naprawię to co zepsułam czy to "se ne wrati" i moje krzaki będą już zawsze źle rosły...

Cięcie maluchów stymuluje rozrost.

Hormony wzrostu gromadzą sie na szczytach gałezi i TYLKO TAM.

Nie cięte, będa rosły w górę - dłuuugie, łyse, z listkami na końcach.

Po krótkim cięciu, hormony " idące od korzeni", docierają z sokami do śpiących pąków na resztce łodygi.

I z prawie każdego pąka położonego najwyżej, rośnie potem nowa gałazka.

Im niżej tniemy, tym bardziej rozgałęziony od dołu krzew.

Im wyżej tniemy w pierwszych latach, tym rzadsza podstawa krzewu

a gęstsza korona.

Dlatego pierwsze cięcia, są cięciami formującymi koronę na całe życie!

Krzewu, oczywiście. :lol:

znalazłam tu informację

Siewki dębu czerwonego, a także błotnego i szkarłatnego, po posadzeniu w dziale prowadzenia skraca się do 30 cm wysokości, a dwa lata później przycina krótko na czop w celu wyprowadzenia przewodnika. W kolejnych latach zalecane jest skracanie o 1/4–1/3 jednorocznego przyrostu. Nieodzowne jest także cięcie "na koronę".

czy ktoś może mi to pokazać na rysunku, ew. polecić jakąś dobrą książkę o prowadzeniu od siewki drzew alejowych, parkowych

• 2 weeks później...