Mirek_Lewandowski 01.04.2009 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 No i koszty można ciąć. Podobno kryzys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi99 02.04.2009 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 teraz to juz wiem ze nie mozna ciac ale co mozna zrobic zeby zatamowac to plakanie??szkoda mi tego drzewa zeby sie zmarnowalo ma juz troszke latek;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 02.04.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 domi99 może gęsta papka z gliny by pomogła... tak głośno pomyślałam, nie wiem, nigdy tak nie miałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi99 02.04.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 dzieki za rade sprobowac zawsze mozna dzis bylem w centrum ochrony roslin czy cos takiego i tam mnie pocieszyli ze nic nie da sie zrobic nie ma srodka zeby ustapily wycieki sokow ale napewno drzewo da sobie rade odchoruje troche i bedzie gitara taka informacja mnie uspokoila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 02.04.2009 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 domi99 jeśli spróbujesz, to daj znać czy to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi99 02.04.2009 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 ok dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.04.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 kolejne pytanie ogrodowego ćwoka. Już mi nawet trochę głupio, ale nigdzie nie mogę znaleźć:czy posadzone ubiegłej jesieni krzewy np. derenie białe, hortensja Tardiva, irga błyszcząca powinnam była przyciąć? Takie toto małe, ze nie miałam sumienia ciachać i pewnie źle zrobiłam...A jeśli już zrobiłam źle to czy jak w przyszłym roku ciachnę to naprawię to co zepsułam czy to "se ne wrati" i moje krzaki będą już zawsze źle rosły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicola77 07.04.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 derenia i hortensję przycinamy wczesną wiosną a irgi po kwitnieniu,więc jeśli chcesz możesz jeszcze to zrobić i choć twoje krzaczki są małe niewielkie cięcie im nie zaszkodzi a wręcz pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.04.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Cięcie maluchów stymuluje rozrost. Hormony wzrostu gromadzą sie na szczytach gałezi i TYLKO TAM. Nie cięte, będa rosły w górę - dłuuugie, łyse, z listkami na końcach. Po krótkim cięciu, hormony " idące od korzeni", docierają z sokami do śpiących pąków na resztce łodygi. I z prawie każdego pąka położonego najwyżej, rośnie potem nowa gałazka. Im niżej tniemy, tym bardziej rozgałęziony od dołu krzew. Im wyżej tniemy w pierwszych latach, tym rzadsza podstawa krzewu a gęstsza korona. Dlatego pierwsze cięcia, są cięciami formującymi koronę na całe życie! Krzewu, oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.04.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 jessssu!!!!!aaaa...wiedziałam, ze coś popsułammogę jeszcze ciąć czy już za późno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.04.2009 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Jasne, tnij derenia i hortensję. U mnie jeszcze trochę śniegolodu leży, więc krzaki śpią. Ale krokusy mi juz wyszły! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.04.2009 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 też mam krokusy, i zaczęły z ziemi wychodzić piwonie i lilie rosną jka wściekłe:) ale i tak czuję się bezradna i głupia...całe dnie czytam o ogrodach ale wcale nie jestem od tego mądrzejsza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 07.04.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Nie czuj się. Każdy uczy się LATAMI, Kochanie !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 07.04.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 to może po latach mi przejdzie dopisałam, że wyszły mi krokusy a w sumie nie powinny, bo jak były jeszcze cebulkami przejechała po nich koparka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 08.04.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 znalazłam tu informację Siewki dębu czerwonego, a także błotnego i szkarłatnego, po posadzeniu w dziale prowadzenia skraca się do 30 cm wysokości, a dwa lata później przycina krótko na czop w celu wyprowadzenia przewodnika. W kolejnych latach zalecane jest skracanie o 1/4–1/3 jednorocznego przyrostu. Nieodzowne jest także cięcie "na koronę". czy ktoś może mi to pokazać na rysunku, ew. polecić jakąś dobrą książkę o prowadzeniu od siewki drzew alejowych, parkowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi99 16.04.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 to działa troche sie nakopalem ale znalazlem troche gliny gniotlem ja az stala sie dosc podatna na formowanie i zalepilem nią końce cietych galezi i po kilku dniach przestalo puszczac soki dzieki za dobra rade pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 20.04.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 A co z fuksją?W zeszłym roku przycięłam suche po zimie pędy i pięknie odbiła.W tym roku dramatycznie się zagapiłam i puściła juz liście. Licha jest bardzo. Co teraz - ciąć normalnie??? Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi99 20.04.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 a duza jest ile lat ma?? jak mala to bym sie wstrzymal juz a jesli przytniesz to pamietaj zeby sie zaopatrzyc w gline pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 20.04.2009 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Hanka wielkie dzięki za Twoją poradę,tego mi brakowało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 21.04.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Eeee... No fuksja ma ze 3 lata, ale że ścinam ją na wiosnę dość mocno, to duża nie jest... Powiedziano mi kiedyś, żeby ciąć, to tnę, niedobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts