skits 28.03.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2008 Wystapiła konieczność przycięcia dość ostrego starej jabłoni (jonatan). Jak duże jest ryzyko, że uschnie? Znajomy wspominał mi o mozliwości zamalowania farba olejną jako ochroną przed przesychaniem, nigdy o tym nie słyszałem, ma to jakis sens? Co do poprzedniego postu: Jałowiec płaczący w moim ogrodzie, zaczął być cięty gdy zaczął być płożącym. Sorry to mój pierwszy post na tym forum;-). Oczywiście chodziło o modrzew płaczący. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 29.03.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 nie przycinalam w drugim sezonie po posadzeniu migdalowca - efekt byl taki, ze praktycznie nie mial kwiatow - przycielam go wtedy mocno - zostawilam 10-15centymetrowe galazki. Ladnie sie rozrosl, a nastepnej wiosny mial mnostwo kwiatkow Magnolii w ogole nie przycinac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 29.03.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Magnolię - tylko korekcyjnie, wiąże kwiaty na pędach zeszłorocznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 29.03.2008 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Magnolii w ogole nie przycinac? Magnolie można (jeżeli trzeba) ciąć po przekwitnieniu a przed rozwinięciem liści (nie „płacze"). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 29.03.2008 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 Dzisiaj w pobliskiej szkolce powiedzieli mi, ze tuje przycina sie dopiero w polowie maja. Wydawalo mi sie ze wczesniej Pinus, jak to jest? (chodzi o kilkuletni, mocno rozrosniety zywoplot) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monia i marek 29.03.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2008 - Wierzba Hakuro Wiosną, przed liścmi, na krótko (zostawić kilka oczek), latem -kiedy pedy są za długie - o połowę - Klon palmowy Nie - Klon Flamingo Nie - Magnolie Nie - Modrzew płaczący Nie - Wiśnia piłkowana Nie - Owocowe - agrest i porzeczki szczepione na pniu porzeczki czerwone i agrest owocuja najlepiej na pedach dwu-trzy-letnich, dlatego robi się cięcie prześwietlające koronki i usuwa najstarsze pedy. - Bukszpan Tylko kiedy ma być formowany - wiosną i w sierpniu Modrzew płaczący moim zdaniem TAK - ja przycinam swój od ok.8 lat i wpłynęło to na jego zagęstnienie - jest teraz przepiękny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokronos 31.03.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Witam...Posadzilam w ogrodzie mlodą czerśnie karłowata.Czy ktoś mi moze doradzic czy i jak ja przycinać ?W tech chwili jest to 2m dlugości patyk.PozdrawiamMonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.03.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2008 Podobno latem po owocowaniu : http://staresady.republika.pl/ciecie_drzew.htm a nowoczesne techniki formowania, zależą od podkładki i kształtu korony, który chcesz uzyskać: http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1057 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokronos 01.04.2008 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Dziękuje Haniu Przeczytalam podane strony. Porady bardzo fachowe , dla mnie (a jest to moje pierwsze drzewko owocwe w zyciu ) nieco tajemnicze:) . Przeczytalam , ze dobrze jest przyciac zaraz po posadzeniu lub po owocwaniu...itp. Prawde mowiac zaskoczyla mnie ilosc informacji na ten temat i wciąż nie wiem czy mam przyciac ten 2m patyk czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mokronos 01.04.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Dodam jeszcze , ze czersnia karlowa jest na podkladce PHL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 01.04.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 Wierzbę, która wygląda jak IWA tnę krótko, tak? Jeśli chesz zagęścić- to tak. Nawet teraz można golić, albo poczekać może pokaże bazie ? i wtedy tniesz, tak jak Iwę - na 3-5 oczek, jeśli ma byc formą pienną. Hmmm - a można by bardziej po ludzku ?? też mam dwie iwy i nie wiem jak je przycinać ?? - trzy czy pięc oczek - o so chozi ?? Od pnia czy od końca pnączy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 01.04.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2008 3-5 oczek od miejsca szczepienia, czyli od pnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nia 04.04.2008 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 czy mam teraz obciąć modrzew płaczący i wierzbę Hakuro? Moje drzewka są bardzo młode i mają zaledwie kilka gałązek na krzyż Ciąć czy poczekać do przyszłego roku? Podobno wierzbę to nawet kilka razy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MACIEJ Z GDYNI 04.04.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Witam serdecznie,Mam pytanie na czym polega cięcie zagęszczające świerków ? Jak to prawidłowo wykonać i czy można zacząć stosować do 10 lednich świerków?Pozdrawiam i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 08.04.2008 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 czy mam teraz obciąć modrzew płaczący i wierzbę Hakuro? Moje drzewka są bardzo młode i mają zaledwie kilka gałązek na krzyż Ciąć czy poczekać do przyszłego roku? Podobno wierzbę to nawet kilka razy? i ja podepne sie pod pytanie o hakuro - mloda jest i rachityczna bardzo, chcialabym ja zagescic.. Iwa juz po pierwszym cieciu zagescila sie niesamowicie, hakuro posadzilam rok temu, dwukrotnie przycinalam latem, ale bez efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka1719503332 08.04.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 A ja mam pytanie odnośnie wierzby betula pendula (jeśli dobrze nazwę pamiętam)- duża ona bedzie? Na razie wystrzeliła jedna gałąź wysoko w górę (przewodnik? ) a reszta rośnie w dół. Ciachnąć tą wystrzeloną w górę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 09.04.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 Betula pendula (czyli zwykła brzoza), o ile nie jest w odmianie (np. Gracilis czy Youngii), jest normalnym, wysokim drzewem. Chyba nie trzeba tłumaczyć jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niezapominajka1719503332 09.04.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 O &*^%$#$$!!!! To mi wielkie drzewo urośnie! A takie malenstwo kupiłam Zasadziłam ją pomiędzy kostką na podjeździe do garażu (metr na metr kwadrat bez kostki). Mam ją przesadzić? Chyba mi kostę rozsadzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 09.04.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 A czy Iwę trzeba koniecznie tak krótko ciąć? Wolałabym żeby miała takie dłuższe gałęzie. Takie z krótkim parasolem nie bardzo mi się podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 09.04.2008 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2008 A czy Iwę trzeba koniecznie tak krótko ciąć? Wolałabym żeby miała takie dłuższe gałęzie. Takie z krótkim parasolem nie bardzo mi się podobają nawet jesli zostawisz jej bardzo krotkie galazki - i tak w ciagu kilkunastu tygodni odrosna do ziemi - moja iwe musialam przycinac w zeszlym roku dwukrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts