Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wystapiła konieczność przycięcia dość ostrego starej jabłoni (jonatan). Jak duże jest ryzyko, że uschnie? Znajomy wspominał mi o mozliwości zamalowania farba olejną jako ochroną przed przesychaniem, nigdy o tym nie słyszałem, ma to jakis sens?

Co do poprzedniego postu:

Jałowiec płaczący w moim ogrodzie, zaczął być cięty gdy zaczął być płożącym.

Sorry to mój pierwszy post na tym forum;-).

Oczywiście chodziło o modrzew płaczący.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

- Wierzba Hakuro

Wiosną, przed liścmi, na krótko (zostawić kilka oczek), latem -kiedy pedy są za długie - o połowę

- Klon palmowy

Nie

- Klon Flamingo

Nie

- Magnolie

Nie

- Modrzew płaczący

Nie

- Wiśnia piłkowana

Nie

- Owocowe - agrest i porzeczki szczepione na pniu

porzeczki czerwone i agrest owocuja najlepiej na pedach dwu-trzy-letnich, dlatego robi się cięcie prześwietlające koronki i usuwa najstarsze pedy.

- Bukszpan

Tylko kiedy ma być formowany - wiosną i w sierpniu

Modrzew płaczący moim zdaniem TAK - ja przycinam swój od ok.8 lat i wpłynęło to na jego zagęstnienie - jest teraz przepiękny!

Dziękuje Haniu

Przeczytalam podane strony.

Porady bardzo fachowe , dla mnie (a jest to moje pierwsze drzewko owocwe w zyciu ) nieco tajemnicze:) .

Przeczytalam , ze dobrze jest przyciac zaraz po posadzeniu lub po owocwaniu...itp.

Prawde mowiac zaskoczyla mnie ilosc informacji na ten temat i wciąż nie wiem czy mam przyciac ten 2m patyk czy nie :)

Wierzbę, która wygląda jak IWA tnę krótko, tak?

Jeśli chesz zagęścić- to tak. Nawet teraz można golić, albo poczekać może pokaże bazie ? i wtedy tniesz, tak jak Iwę - na 3-5 oczek, jeśli ma byc formą pienną.

Hmmm - a można by bardziej po ludzku ?? też mam dwie iwy i nie wiem jak je przycinać ?? - trzy czy pięc oczek - o so chozi ?? Od pnia czy od końca pnączy ??

:-?

czy mam teraz obciąć modrzew płaczący i wierzbę Hakuro?

Moje drzewka są bardzo młode i mają zaledwie kilka gałązek na krzyż :)

Ciąć czy poczekać do przyszłego roku? Podobno wierzbę to nawet kilka razy?

i ja podepne sie pod pytanie o hakuro - mloda jest i rachityczna bardzo, chcialabym ja zagescic..

Iwa juz po pierwszym cieciu zagescila sie niesamowicie, hakuro posadzilam rok temu, dwukrotnie przycinalam latem, ale bez efektu

A czy Iwę trzeba koniecznie tak krótko ciąć? Wolałabym żeby miała takie dłuższe gałęzie. Takie z krótkim parasolem nie bardzo mi się podobają :roll:

nawet jesli zostawisz jej bardzo krotkie galazki - i tak w ciagu kilkunastu tygodni odrosna do ziemi - moja iwe musialam przycinac w zeszlym roku dwukrotnie