Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To mi wielkie drzewo urośnie! A takie malenstwo kupiłam :o

To musiało byc naprawdę tanie drzewko - brzoza jest jednym z najszybciej rosnących drzew w naszym klimacie. Nie rozpoznałas jaki to gatunek? Może rzeczywiście masz ją w jakiejś odmianie?

Jeśli gleba na działce sucha, a miejsce sadzenia jest wydzielone kostką, można pokusic się o posadzenie znaczenie niższego sumaka - nie bedzie się rozłaził po działce podziemnymi rozłogami. Można też posadzić pieknie kwitnacy złotokap (uwaga - nasiona trujące), miłorząb (wolno rośnie, więc drzewo będzie z tego po wielu latach dopiero), wiąz "Wredei".

A w dobrych, zyznych i lekko wilgotnej glebie to idealne miejsce na buka w odmianie "Purple Fountain", czy któryś "Dawyck", albo grabów "Fastigiata"

• Odpowiedzi 183
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
  • 5 months później...

Widzialam zdjęcia strzyżonego perukowca na rabacie, jako tła dla bylin, w ktoryms czasopiśmie ogrodniczym.

Perukowiec ma twarde drewno, dlatego nie lubi przycinania, ale jesli ktos jest systemetyczny, moze ciac swieze jednoroczne, zielne przyrosty.

• 2 months później...
Derenie. Corocznie silnie i nisko tuż przy ziemi.

piszecie coby derenie ciąc nisko - czy jesli chcę miec wysokie zarośla (posadziłem w sporej grupie) to też powinienem co roku ciąc nisko czy lepiej zostawic i niech rosną? widziałem "zarosla" o jakie mi chodzi - miały ok 3 m wysokości i też bym chciał je tak wyprowadzic...

Z dereniami to jest tak, że fajnie jesli maja jak najwiecej czerwonych/zoltych pedow. I wlasnie te najmlodsze maja intensywna barwe. Dlatego zaleca sie intensywne ciecie aby pobudzic krzew do wypuszczania mlodych pedow. Jesli chcesz miec zarosla mozesz je zostawic w spokoju i po kilku latach same sie rozrosna.

Poradzcie proszę - mam dwa powojniki - odmiany nie znam.

Wiem, ze rodzaj cięcia zależy od pory kwitnienia - moje z tego co pamiętam kwitły (słabo, bo słabo) ok maja..

Teraz na zeszłorcznej brązowej i uschniętej (z wyglądu) plataninie wypusciły mnóstwo nowych pąków - mam je jakoś przyciąć? Jeśli tak to jak??

Znalazłam jedno zdjecie robione na początku maja

http://img369.imageshack.us/img369/2448/powojnikuz3.jpg

drugi zakwitł odrobinę poźniej - kwiaty niebieskie..

Hmm - to jak to w końcu z tym dereniem jest - posadziłem 3 egzemplarze i teraz nie wiem - ciąć w przyszłym roku wiosną przed liśćmi czy też latem?

Ja mam z nich osłonę dla Rh.

Pnie są wysokości ok. 1,2 / 2 m, a tnę ( II/III) wyąacznie korony do rozwidleń.

Coś na kształy " głów wierzbowych" , które późną wiosną zaczynają tworzyć

kolorowe miotły.

I ten kolor - żółty Faviramedii i karminowy Sibirica ,jest tylko na górze gęstych koron.

W zimie, wygląda to tak:

http://images6.fotosik.pl/408/231cb063743dfab2m.jpg

Jak widać, korony są nad płotem ( ok. 150cm).

witam!! jestem tu nowy i z gory przepraszam za glupie pytanie ale mam problem ;/

mam dosc spory ogrod i nize zdazyelm przyciąć wszystkich drzewek wczesniej i kilka dni temu padlo na brzoze dosc mocno zostala przyieta i teraz od tych kilku dni cay czas cieknie z tych przycietych galeci juz sarowalem jakas mascia probowalem nawet emulsja i nicn ie pomaga wszystko splywa

z galezi normalnie kapie

prosze o pomoc moze ktos mial podobny problem??