Elfir 10.04.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 To mi wielkie drzewo urośnie! A takie malenstwo kupiłam To musiało byc naprawdę tanie drzewko - brzoza jest jednym z najszybciej rosnących drzew w naszym klimacie. Nie rozpoznałas jaki to gatunek? Może rzeczywiście masz ją w jakiejś odmianie? Jeśli gleba na działce sucha, a miejsce sadzenia jest wydzielone kostką, można pokusic się o posadzenie znaczenie niższego sumaka - nie bedzie się rozłaził po działce podziemnymi rozłogami. Można też posadzić pieknie kwitnacy złotokap (uwaga - nasiona trujące), miłorząb (wolno rośnie, więc drzewo będzie z tego po wielu latach dopiero), wiąz "Wredei". A w dobrych, zyznych i lekko wilgotnej glebie to idealne miejsce na buka w odmianie "Purple Fountain", czy któryś "Dawyck", albo grabów "Fastigiata" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NatkaB 10.04.2008 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2008 a jak przyciac wierzbe hakuro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.04.2008 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2008 Bardzo krótko (po kwitnieniu), czasem konieczne jest cięcie 2 x w sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m1arta 02.08.2008 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Chodzi mi o wierzby hakuro i iwę. Kupiłam je kilka dni temu. Iwa ma kilka gałązek sięgającym prawie do ziemi. Czy mam je teraz przyciąć tak tak piszą, 3, 4 oczka od szczepienia, czy dać sobie spokój do wiosny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 02.08.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2008 Ja bym dał spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna K. 03.08.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2008 A co z wierzbą japońską? Moja zrobiła się taka jakaś brzydka,listki opadają- szkodników nie widać, nie jest przesuszona, i zastanawiam się czy by nie przyciąc jej.... do jesieni chyba powinna wypuścic nowe pędy.... Co o tym sądzisz Mirku? Anna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwciach 10.01.2009 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Podciągam, bo niedługo tego typu pytania znowu zaczną nas nurtować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 10.01.2009 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 co do dereni, to czytałam ,że powinno się je ciąć latem - nie wiosną, bo za bardzo wydzielają soki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.01.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 Widzialam zdjęcia strzyżonego perukowca na rabacie, jako tła dla bylin, w ktoryms czasopiśmie ogrodniczym.Perukowiec ma twarde drewno, dlatego nie lubi przycinania, ale jesli ktos jest systemetyczny, moze ciac swieze jednoroczne, zielne przyrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 30.03.2009 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 Derenie. Corocznie silnie i nisko tuż przy ziemi. piszecie coby derenie ciąc nisko - czy jesli chcę miec wysokie zarośla (posadziłem w sporej grupie) to też powinienem co roku ciąc nisko czy lepiej zostawic i niech rosną? widziałem "zarosla" o jakie mi chodzi - miały ok 3 m wysokości i też bym chciał je tak wyprowadzic... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gringogringo 31.03.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Z dereniami to jest tak, że fajnie jesli maja jak najwiecej czerwonych/zoltych pedow. I wlasnie te najmlodsze maja intensywna barwe. Dlatego zaleca sie intensywne ciecie aby pobudzic krzew do wypuszczania mlodych pedow. Jesli chcesz miec zarosla mozesz je zostawic w spokoju i po kilku latach same sie rozrosna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 31.03.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Hmm - to jak to w końcu z tym dereniem jest - posadziłem 3 egzemplarze i teraz nie wiem - ciąć w przyszłym roku wiosną przed liśćmi czy też latem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 31.03.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Poradzcie proszę - mam dwa powojniki - odmiany nie znam.Wiem, ze rodzaj cięcia zależy od pory kwitnienia - moje z tego co pamiętam kwitły (słabo, bo słabo) ok maja..Teraz na zeszłorcznej brązowej i uschniętej (z wyglądu) plataninie wypusciły mnóstwo nowych pąków - mam je jakoś przyciąć? Jeśli tak to jak?? Znalazłam jedno zdjecie robione na początku majahttp://img369.imageshack.us/img369/2448/powojnikuz3.jpg drugi zakwitł odrobinę poźniej - kwiaty niebieskie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 31.03.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 Hmm - to jak to w końcu z tym dereniem jest - posadziłem 3 egzemplarze i teraz nie wiem - ciąć w przyszłym roku wiosną przed liśćmi czy też latem? Ja mam z nich osłonę dla Rh. Pnie są wysokości ok. 1,2 / 2 m, a tnę ( II/III) wyąacznie korony do rozwidleń. Coś na kształy " głów wierzbowych" , które późną wiosną zaczynają tworzyć kolorowe miotły. I ten kolor - żółty Faviramedii i karminowy Sibirica ,jest tylko na górze gęstych koron. W zimie, wygląda to tak: http://images6.fotosik.pl/408/231cb063743dfab2m.jpg Jak widać, korony są nad płotem ( ok. 150cm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domi99 01.04.2009 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 witam!! jestem tu nowy i z gory przepraszam za glupie pytanie ale mam problem ;/ mam dosc spory ogrod i nize zdazyelm przyciąć wszystkich drzewek wczesniej i kilka dni temu padlo na brzoze dosc mocno zostala przyieta i teraz od tych kilku dni cay czas cieknie z tych przycietych galeci juz sarowalem jakas mascia probowalem nawet emulsja i nicn ie pomaga wszystko splywa z galezi normalnie kapie prosze o pomoc moze ktos mial podobny problem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 01.04.2009 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 problem jest taki, że brzozy się nie tnie na wiosnę, bo właśnie będzie tak "płakac", no i może sie wypłakac do cna!czy na to coś można pomóc to nie wiem, może ktoś bardziej doświadczony coś poradziewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 01.04.2009 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Nikt mi nie podpowie co z moimi powojnikami?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 01.04.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 ARCOBALENO moze tu coś znajdziesz: http://www.clematis.com.pl/wms/815.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yorki_man 01.04.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 tnę ( II/III) wyąacznie korony do rozwidleń. Coś na kształy " głów wierzbowych" , które późną wiosną zaczynają tworzyć kolorowe miotły. dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 01.04.2009 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Ja na wiosnę ścięłam włosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts