Karii 21.04.2009 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Fuksje lubia cięcie, lepiej sie wtedy krzewią. Ścinamy gdzies około 1/3długości, no i usuwamy uszkodzone pędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Buba74 21.04.2009 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 Tak zrobię - dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jayzet71 19.06.2009 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 muszę skrócić trochę brzozę, nie chcę aby zbyt wysoko rosła. Kiedy mogę ją przyciąć? Czytałem gdzieś, że w czerwcu / lipcu jak najbardziej można to robić. Czy ktoś może potwierdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noag 19.06.2009 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 muszę skrócić trochę brzozę, nie chcę aby zbyt wysoko rosła. Kiedy mogę ją przyciąć? Czytałem gdzieś, że w czerwcu / lipcu jak najbardziej można to robić. Czy ktoś może potwierdzić?[/quot Tak to prawda, brzozy tniemy latem (VI-VIII), ciete wiosną "płaczą", co je osłabia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maryla54 21.06.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 też chcę swoje brzozy przyciąć, żeby nie wyrosły za wysokie. W tej chwili mają już około 4m - co trzeba przyciiąć? Główny konar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 22.06.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 a ja myślałam że przycinać, scinać, etc... można tylko jak brzoza (i inne drzewa tez) pogubią liście, soki zejdą na dół, czyli XII- do III. a wiec napewno można je przycinać teraz? czy gałęzie boczne też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
11małgosia 22.06.2009 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Przycięłam swoje piękne brzozy jakieś 2 tygodnie temu. Na razie nie widać niepokojących objawów. Ale tak naprawdę czy dobrze to zniosly okaże się za rok...Pzdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommar 01.03.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witam! Mam prośbę chciałbym się dowiedzieć kiedy można przyciąć gałęzie śliwy wiśniowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 01.03.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 śliwa wiśniowa - jak to śliwy - nie przepada za cięciem zimowym/wczesnowiosennym. Źle reaguje, gumuje, przyplątują się grzyby, atakują bakterie... Lepiej ciąć ją w czerwcu/lipcu, umiarkowanie, a rany zasmarować maścią z fungicydem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marius37 02.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 o! a to zaskoczenie! co roku tnę na przedwiośniu i nic złego się nie działo. za to ładnie się zagęściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 02.03.2010 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Może miałeś szczęście Lepsze jest cięcie letnie, za to na pewno wczesnowiosenne da większe przyrosty, tyle że jest ryzykowne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommar 02.03.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Dzięki za informacje. Chyba jednak poczekam do lata, choć kusi mnie żeby jednak ją ciachnąć bo kupiłem je na jesieni z dość mocno odrośniętymi gałązkami zwłaszcza w górę i tak juz zostały do teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 19.03.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 W ubieglym roku posadzilam kilka robinii wzdłuż jednego z boków działek. Korony nie sa jeszcze zbyt geste. Prosze poradzcie jak ciać (w szkółkach widziałam kiedys takie prawie ogolocone do 10-20 cm) Czy teraz jest doby moment? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 20.03.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2010 Sama się zagęści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paskud 21.03.2010 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2010 Owszem, ale jeśli jest to młoda roślina z niedużą korona (kilka dosyć wybujałych pędów)kupiona prosto ze szkól ki, warto jest ją skrócić i to nawet dosyć radykalnie - tak jak piszesz na 15-20cm. Przydało by się zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wronka 22.03.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Młode, młode te moje roslinki (niestety nie wiem gdzie wrzucic zdjecie aby je załaczyc -moze sprobuje pozniej jeszcze powalczyc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.03.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 http://www.boot-hortorus.pl/upload/1213879145.jpg http://instrukcja.pl/i/instrukcja_sadzenia_drzew_w_pasach_drogowych i tego się trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doro 10.08.2010 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2010 Co robić z " grochowinami" po kwitnieniu glicynii ? Czy nie osłabiają niepotrzebnie rośliny ? Po obfitym kwitnieniu jest ich sporo i właściwie nie wiem czy zostawiać czy usuwać ( co też nie jest takie łatwe w gęstwinie ) Nigdzie w wątkach o tym nie znalazłam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volder1 02.09.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 Witam.Kiedy przycinać krzewy liściaste kwitnące, takie jak: pęcherznice diabolo i luteus, tawuły grawschaim, tawuły japońskie, krzewuszki veigela, kaliny, szczodrzeniec, pięciornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.09.2010 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2010 pęcherznice - nie ma specjalnie znaczenia, byle nie wczesną wiosną, bo mogą "płakać". Tawuła Grefsheim - zaraz po kwitnieniutawuły japońskie - wczesną wiosną, na ok 15 cm od ziemi.krzewuszki - zaraz po kwitnieniu kaliny - zasadniczo się nie tnie, ale jak trzeba, to po kwitnieniuszczodrzeniec - po kwitnieniu o 1/3-2/3pięciornik - wczesna wiosną na 15-30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts