volder1 03.09.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2010 Dziękuje bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 12.09.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 O, i znalazlam watek o cięciu.Ja mam pytanie o pęcherznicę. Dlugaśne pędy można podciąć ? Kiedy najlepiej. Bo u mnie jest w dosc wietrznym miejscu i lataja starsznie na tym wietrze, a poza tym niekoniecznie chce by za rok byl to 4mkrzew. I prześwietlac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 12.09.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Przez całe lato miałam w doniczce Forsycję Maluch . Teraz przesadziłam ją na docelowe miejsce ale muszę stwierdzić że marnie wygląda . Czy te uschnięte badyle mam kiedyś obciąć ??? KIedy i na jaką wysokość ?? http://img412.imageshack.us/img412/2769/img1125o.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.09.2010 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Przed zima nie powinno się ciąc roślin. Zrobisz to na wiosnę, tuż przed ruszeniem wegetacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA44 12.09.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Elfir - piszesz, że nie tnie się wiśni piłkowanej, a co zrobić z wiśnią "kiku shidare", której gałęzie leżą na ziemi tak mniej więcej po ok. 1m długości, a jej korona nie jest zbyt gęsta - zostawić tak? czy wchodzi w grę jakaś przycinka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 12.09.2010 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 no widzisz a ktoś mi powiedział że najpierw ma wiosną zakwitnąć a po porzekwienięciu dopiero ciąć -- czyli jak ma być ( czy ten ktoś nie miał racji ??) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.09.2010 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Zastosowałam skrót myślowy co mogło wprowadzić Cię w błąd, więc wyjaśnię dokładniej Na wiosnę w marcu tnie się forsycję świeżo posadzoną (jesienią) - wtedy poświęca się kwitnienie na rzecz dobrego ukorzenienia - i tak zrobiłabym w przypadku twojej forsycji, zwłaszcza że ją świeżo posadziłaś. W kolejnych latach w kwietniu - po kwitnieniu - będziesz skracac gałęzie o mniej więcej połowę - nad młodym pędęm bocznym. Jesienią nie tnie się roślin - cięcie pobudza wzrost, więc rośliny które już przygotowują się do spoczynku zimowego nagle dostalyby "kopa" a to dla nich w tym okresie roku nie wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2010 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Ja bym przycięła zaraz po kwitnieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.09.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Możesz podcinać każdą gałąź która jest za długa, przeszkadza, włazi na inne rośliny. Terminy cięcia ustala się z dwóch powodów:1. niektóre drzewa wydzielają obficie soki na wiosnę (brzoza, klon)2. aby nie stracić kwiatów u krzewów, które pąki kwiatowe zawiązują na pędach zeszłorocznych (hortensja ogrodowa, forsycja i inne krzewy kwitnące wiosną) Jak ci nie zależy na punkcie 2 to termin cięcia jest bardziej dowolny. W przypadku wiśni dobrze jest drzewko opryskać przeciw chorobom grzybowym zaraz po cięciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 13.09.2010 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 no właśnie- a jest to forsycja posadzona teraz -kilka dni temu , więc na wiosnę w lutym ,marcu zaraz ją przytnę coby miała silne korzenie , dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 14.09.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 Rok temu posadziłem trzy klony Globosumy.Czy te odmiany powinno się podcinać i formować.Wprawdzie wiem, że globosumy powinny samodzielnnie przyjąć formę kulistą, ale trzy posadzone drzewa rosną zupełnie w innym tempie. Najszybszy z nich, oprócz gałęzi wiosennych, w sierpniu wypuścił w górę kilkanaście gałązek długich na conajmniej 50 cm. Pozostałe dwa klony jakoś tam zachowują kuliste kształty.Czy powinienem jakoś wkroczyć do akcji i podciąć te gałęzie? Jeśli tak, to kiedy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 teoretycznie nie trzeba, ale jak ci przeszkadza to podetnij, byle nie wiosną.Sprawdź też czy nie są to pędy podkładki (wychodzą poniżej miejsca szczepienia) - wówczas trzeba je usunąć całe, do pnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 17.09.2010 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2010 A jeśli nie wiosną to kiedy?Teraz kiedy jest na tych gałęźiach jeszcze mnóstwo liści? Czy zaczekać do zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 21.09.2010 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 Cięcie klonu możesz zrobić teraz lub później do grudnia. Wiosną nie tniemy, gdyż klony 'płaczą'. PozdrawiamWojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 21.09.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 a ja mam pytanie o drzewa owocowe,n,p jabłon,brzoskwinie,sliwka,teraz czy wiosna?dzieki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek- LM 21.09.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 W drzewkach owocowych geniuszem nie jestem Ciąć można zacząć już zimą (ok. lutego) i przeprowadzać do wiosny, ale jeżeli nie masz tych drzewek dużo cięcie odłóż jednak do wiosny. Bardziej wrażliwe drzewka po cięciu zimowym mogą przemarzać. pozdrawiam Wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gixxxar 21.09.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2010 dziekuje i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Medyc 01.10.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 A jak i czy aby trzeba ciąć wiśnię japońską ? Raz tylko ją podciąłem a w tym roku rosła bez cięcia . Jak robić aby było to atrakcyjne drzewko ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Midori 01.10.2010 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2010 (edytowane) Wiśni japońskiej się nie tnie. Jak robić aby było to atrakcyjne drzewko ?Czekać aż urośnie:) Edytowane 1 Października 2010 przez Midori Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sówka1719506897 11.10.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Witam, mam wiąz polny, który wypuścił trzy długie gałęzie z nowymi liścmi. Reszta drzewka jakby w ogóle nie urosła. Czy moge uciąć te gałęzie, czy dzieki temu drzewko sie zagęści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts