kosmo77 12.03.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Witam,Pół godziny temu siedziałem sobie przed telewizorem i nagle <> żyrandol spadł z sufitu i rozbił się w drobny mak. Był to żyrandol o wadze ok 4-5 kg, powieszony na suficie podwieszanym z płyt gipsowych. Wisiał na dwóch wkrętach plastikowych do gipsu (tzw motylki, tj te co się rozkładają po drugiej stronie płyty). Okazało się że jeden 'motylek' puścił, tj wkręt wyrwał się z plastiku. Wtedy drugi też został wyrwany no i wynik jak wyżej.Gdzieś przeczytałem że na takim kołku można wieszać do 20 kg, więc byłem przekonany że 2 kołki to aż nadto na ten żyrandol. Ale chyba 20kg to dotyczy wieszania na ścianie pionowej. Poza tym widać że te plastikowe wkręty są gówno warte, po jakimś czasie plastik potrafi puścić. A może źle go wkręciłem, albo za mocno - i wtedy gwint w plastiku się zerwał? - diabli wiedzą. Tak więc mam pytanie - na czym powiesić następny żyrandol. Czy metalowe kołki do płyt K-G to będzie właściwe rozwiązanie? PozdrawiamRG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 12.03.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 U mnie gipsiarze, jak robili stelaż, pytali, gdzie będą żyrandole, i w tych miejscach przykręcali do stelaża deskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.03.2008 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 na czym kolwiek, byle bazą tego mocowania był sufit właściwy, a nie płyta g/k. I zamiennie może to byc konstrukcja do płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 12.03.2008 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Wygląda na to że będę musiał zrobić jakąś konstrukcję pomocniczą. Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 12.03.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Tak jak pisal Bigbeat . Najlepiej nadaje sie do tego deska przykrecona do konstrukcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miran 12.03.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 U mnie przewód z prądem do lamp dawali bezpośrednio koło metalowego profilu do przykręcania płyt i do tego profilu mam zamiar przykręcić lampy.Mam nadzieję że wszystko będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 13.03.2008 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ...musi to być chyba wybitnie ciężki żyrandol...20kg w GK, na motylku? ...wieszam na nich lampy do ok 3-5 kg (4 szt) -wtedy wszystko gra... zanim zaczniesz się bawić w konstrukcje, wypróbuj jeszcze motylki metalowe... śruba nie puści, co najwyżej spadnie wtedy cały sufit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.03.2008 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 kołeczki moly się kłaniają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.03.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 taki żyrandol by nie spadł na pewno http://www.steruj.pl/components/com_ponygallery/img_pictures/wieszak.jpg Dobre - niezła konstrukcja wielofunkcyjna Ja u mnie mam wszystkie żyrandole powieszone na takich motylkach Fishera bezpośrednio do płyty G-K na suficie - moja ekipa od wykończeń / partacze jedni / zrobili dziury i wyprowadzili kable gdzie im sie podobało - ale nigdzie w pobliżu konstrukcji lub jętki ... - jeszcze żaden żyrandol nie spadł / ważą około 2-3 kg każdy / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 15.09.2015 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2015 (edytowane) WitamZamierzam docieplić sufit styropianem (10 cm) i co najlepiej byłoby zrobić żeby nie mieć problemów z montażem żyrandola? Edytowane 15 Września 2015 przez Adrian1224 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.09.2015 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 zastosować długie wkręty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts