Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykończenie poddasz-ceny

DiW

Recommended Posts

witam,

dostalam następująca ofertę na zrobienie poddasza, wełna już jest zostały profile, płyty gk, szpachlowanie itd .... cena za robociznę z jednokrotnym malowaniem 37/m2, powierzchnia do zrobienia łącznie około 170 m2

powiedzcie ile czasu moze zająć wykonanie tej pracy i czy cena jest ok?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jako wykonawca podziwiam ludzi przy braniu cen i wykonawców do prac, które często przerastaja ich umiejetności, oczekiwania wykonania prac zaskakują obie strony. Cena 20 pare lub 30 zł/mkw nie oznacz dobrej czy złej pracy, dotyczy bardziej namoncenia na forum dla wykonawców zarejestrowanych i opłacajacych podatki. Każdy z niższej półki próbuje uszkność coś dla siebie lub by móc cokolwiek zarobić.

Jako wykonawca podziwiam ludzi przy braniu cen i wykonawców do prac, które często przerastaja ich umiejetności, oczekiwania wykonania prac zaskakują obie strony. Cena 20 pare lub 30 zł/mkw nie oznacz dobrej czy złej pracy, dotyczy bardziej namoncenia na forum dla wykonawców zarejestrowanych i opłacajacych podatki. Każdy z niższej półki próbuje uszkność coś dla siebie lub by móc cokolwiek zarobić.

ale tu nie piszemy o 20 czy 30, tylko 37 i wiecej ....

ja placilem 35 w polowie zeszlego roku, i nie mialem ekipy z nizszej polki,

byc moze nie placa podatkow, ale to z kolei mnie jako inwestora nie interesuje,

100,-/m2 za poddasze kpl. tzn.: welna URSA 150mm wzdluż więźby+50mm prostopadle, kpl. ruszt(podwójny krzyżowy)+płyta G-K+ folia+szpachlowanie z robocizną. Rejon- Górny Śląsk.

Ekipa ta zajmuje się wyłącznie zabudową poddaszy. Termin rezerwowaliśmy w styczniu 2007

chyba z materiałem :o ?

Policzmy (bardzo pobieżnie sam materiał):

wełna "15" - 18 zł/m2

wełna "5" - 6 zł/m2

wieszaki - 1,50zł na m2

profile - 5zł na m2 (przy krzyżowym x2)

folia - 1 zł/m2

taśma do folii - 0,50zł

płyta gk - 7zł/m2

wkręty - 0,50zł

masa szpachlowa - 2 zł

taśma zbrojąca - 0,50zł

Razem jakieś 47zł/m2

Podejrzewam, że przy rabatach dla firmy, która tylko tym sie zajmuje to koszt na pewno zmieści się w 40zł/m2.

Jeżeli dobrze rozumiem, to robocizna wychodzi ok. 60 zł/m2

również moge polecić firme od wykończeń,którą sam reprezentuje.

oczywiście możliwośc pokazania poprzednich prac na terenie trójmiasta/kościerzyna.

100zł za metr to (takna oko) z 20cm wełny i malowaniem na gotowo już by można wziąć. ogólnie można sie z Nami zawsze dogadać, bez problemu mozemy też robić z materiałem klienta.

natomiast cena za samą robocizne jest uwarunkowana od rodzaju poddasza,przy dużych powierzchniach można sie nieźle targować ;)

i jeszcze chciałbymdodać że pierwsza połowe kwietnia mamy wolny tremin (a zaczętą prace już musimy zrobić do końca)

pozdrawiam.

100,-/m2 za poddasze kpl. tzn.: welna URSA 150mm wzdluż więźby+50mm prostopadle, kpl. ruszt(podwójny krzyżowy)+płyta G-K+ folia+szpachlowanie z robocizną. Rejon- Górny Śląsk.

Ekipa ta zajmuje się wyłącznie zabudową poddaszy. Termin rezerwowaliśmy w styczniu 2007

dziś dzwoniłam i faktycznie podano mi też cenę z materiałem + jednokrotne szpachlowanie całości (wełna 25 cm)

Ale też inną cenę dostałam 26 zł + vat za robociznę...

Różnica znaczna :-?

Yar 65-rzeczywiscie policzyłeś b pobieżnie,ponieważ uwzględniłeś cenę materiałów troszkę nierealną. Otóż nas same materiały kosztowały ( po uwzgl. rabatu) 55,-pln. Do tego mamy b skomplikowane podasze pod kątem skosów etc-stąd prawdopodobnie wzięła się kwota 100,-pln (materiały z robocizną). Długo zastanawialiśmy sie nad wyborem wykonawcy( wybraliśmy średnią pod względem cenowym ofertę)-jest tutaj "małe" ryzyko ponieważ sugerując sie tylko i wyłącznie ceną można mieć w niedalekiej przyszłości niemałe kłopoty z pękającymi połączeniami płyt-płyt/ścian etc. My "poszliśmy na 100/m2, a budujący równolegle nasi znajomi postawili na ekipe która wykonała kpl. poddasze za 70/m2 przy 20cm ociepleniu-teraz b tego żałuja-nie podpisali jakiejkolwiek umowy z wykonawcą, który ma ich teraz gdzieś, ciągle jest niby zajęty, brakuje mu czasu na zdiagnozowanie sytuacji, a owa sytuacja jest wręcz dramatyczna-łączenia płyt spękane, odspojony akryl na łączeniu ze ścianami,różne wysokości w pokojach(!!).Płyty na poddaszu wyglądają jak po małym trzęsieniu ziemi!

Reasumując jak to w życiu-nie ma reguł, ale niestety (od samego początku budowy) trzeba być b czujnym :-? . Każdy inwestor podejmuje decyzję na własną odpowiedzialność-wybiera ekipy za taką cene na jaką go stać i jaką uważa za najlepszą...

Yar 65-rzeczywiscie policzyłeś b pobieżnie,ponieważ uwzględniłeś cenę materiałów troszkę nierealną. Otóż nas same materiały kosztowały ( po uwzgl. rabatu) 55,-pln. Do tego mamy b skomplikowane podasze pod kątem skosów etc-stąd prawdopodobnie wzięła się kwota 100,-pln (materiały z robocizną). Długo zastanawialiśmy sie nad wyborem wykonawcy( wybraliśmy średnią pod względem cenowym ofertę)-jest tutaj "małe" ryzyko ponieważ sugerując sie tylko i wyłącznie ceną można mieć w niedalekiej przyszłości niemałe kłopoty z pękającymi połączeniami płyt-płyt/ścian etc. My "poszliśmy na 100/m2, a budujący równolegle nasi znajomi postawili na ekipe która wykonała kpl. poddasze za 70/m2 przy 20cm ociepleniu-teraz b tego żałuja-nie podpisali jakiejkolwiek umowy z wykonawcą, który ma ich teraz gdzieś, ciągle jest niby zajęty, brakuje mu czasu na zdiagnozowanie sytuacji, a owa sytuacja jest wręcz dramatyczna-łączenia płyt spękane, odspojony akryl na łączeniu ze ścianami,różne wysokości w pokojach(!!).Płyty na poddaszu wyglądają jak po małym trzęsieniu ziemi!

Reasumując jak to w życiu-nie ma reguł, ale niestety (od samego początku budowy) trzeba być b czujnym :-? . Każdy inwestor podejmuje decyzję na własną odpowiedzialność-wybiera ekipy za taką cene na jaką go stać i jaką uważa za najlepszą...

o dlatego zawsze lepiej poprosić o obejrzenie poprzedniej pracy danej ekipy ;)

(i zaczynać od najtańszych)

pozdrawiam.

Yar 65-rzeczywiscie policzyłeś b pobieżnie,ponieważ uwzględniłeś cenę materiałów troszkę nierealną.

Ta cena (47 zł) to cena, jaką ja zapłaciłem za materiały w Mińsku Mazowieckim. Dostałem rabat 9% na ceny sklepowe. Zapewniam, że jest to cena realna i to z fakturą.

• 11 months później...
Yar 65-rzeczywiscie policzyłeś b pobieżnie,ponieważ uwzględniłeś cenę materiałów troszkę nierealną.

Ta cena (47 zł) to cena, jaką ja zapłaciłem za materiały w Mińsku Mazowieckim. Dostałem rabat 9% na ceny sklepowe. Zapewniam, że jest to cena realna i to z fakturą.

Jeśli szukacie tanich materiałów to je napewno znajdziecie.Ale będzie to profil stelażu firmy nida gips płyta GKF Nord Gips uchwyty kotwowe do profili Regips a masa szpachlowa do połączeń Gipsar Uni :)Trudnie się poddaszami od 1990r.Wieście mi że technologia zabudowy poddasza się bardzo zmieniały,ale pozostałem na bazie technologi która przewiduje materiały firm Regips lub Knauf.Jeśli system Regipsa to od A do Z...itp Mam gwarancje na materiał i robocizne od wykonawcy i to że zapłace 100zł za m2 czy 110zł jest naprawde mało istotne.Pozdrawiam

• 4 weeks później...
  • 3 years później...