Hubetr 13.03.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam.jestem na etapie robinia drogi.niestety należy do niej też sąsiad. ma on w niej udział 1/6, pozostała część należy do mnie.Postanowiłem ją albo wygruzować albo wysypać żużlem(droga ma ok 100m długości), lecz sąsiad na to sie nie zgadza.nie chce też ponosić kosztów wraz ze mną na jej utwardzenie jakąkolwiek metodą(nawet inną niż opisane).ta droga służy jemu jedynie do wywozu szamba z oczyszczalni czyli tak naprawde może z 1 raz w roku.i tu pojawia sie moje zapytanie- czy muszę słuchać sąsiada czy po prostu mogę tą drogę wyżużlować i nie zwracać uwagi na niego gdyż ma w niej mniejszy udział niż ja, tym bardziej że nie chce on dać na jej utwardzenie złamanej złotówki.ps czy robienie dróg żużlowych jest zgodne z prawem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 13.03.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 utwardzenie jest zgodne z prawem, a raczej nikt o zdrowych zmysłach Ci tego nie zabroni proponuję głosowanie udziałami podejrzewam, że wygrasz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 13.03.2008 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 myslalem też zeby tej 1/6 cześci nie utwardzać moze jakas trawka by tam wyrosła??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.03.2008 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Art. 199. Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłegozarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, którychudziały wynoszą co najmniej połowę, mogą Żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względziecel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.Art. 200. Każdy ze współwłaścicieli jest obowiązany do współdziałania w zarządzie rzeczą wspólną.Art. 201. Do czynności zwykłego zarządu rzeczą wspólną potrzebna jest zgoda większości współwłaścicieli. Wbraku takiej zgody każdy ze współwłaścicieli może Żądać upoważnienia sądowego do dokonania czynności.Dział IV Kodesku Cywilnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.03.2008 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 biorąc powyższe pod uwagę, to jeszcze zarząd musi Autor powołać najlepiej 3 osobobwy, no i przydałaby się Rada Nadzorcza zwołanie Walnego, rozdzielenie funkcji (pomiędzy udziałowców oczywiście) za to wielce inponująca byłaby pieczątka takiego funkcyjnego, chociaż czy można łączyć funkcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
matio 14.03.2008 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Wykonujesz prawidłową gospodarkę - uzytkujesz drogę, dbasz o nią i chcesz utwardzc- ponadto masz więcej niz 1/2 udziału wiec możesz to zrobic -a niech sasziad skieruje sprawę do sądu - przestrasz go "opłatą za wartośc sporu" oraz oddeleguj powołując się na orzeczenia sądu w tym temacie - na pewno byś wygrał. ponadto sąd może sąsiadowi - skoro jest udziałowcem w 1/6 zasądzic zwrot kosztow utwardzenia drogi - na twoją rzecz- odzyskasz koszty w 1/6 częsci-. Jak już zrobisz to on przecież tego niewygrabi - co najwyżej sprawa z powództwa cywilnego , ... rób i się nie przejmuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 14.03.2008 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 taki mam właśnie zamiar.dzieki za rady i odpowiedzia. może za jakiś czas przekaże dalszy ciąg sprawy....ma nadzieje ze ni sądowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 14.03.2008 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Witam. jestem na etapie robinia drogi.niestety należy do niej też sąsiad. ma on w niej udział 1/6, pozostała część należy do mnie.Postanowiłem ją albo wygruzować albo wysypać żużlem(droga ma ok 100m długości), lecz sąsiad na to sie nie zgadza.nie chce też ponosić kosztów wraz ze mną na jej utwardzenie jakąkolwiek metodą(nawet inną niż opisane).ta droga służy jemu jedynie do wywozu szamba z oczyszczalni czyli tak naprawde może z 1 raz w roku. i tu pojawia sie moje zapytanie- czy muszę słuchać sąsiada czy po prostu mogę tą drogę wyżużlować i nie zwracać uwagi na niego gdyż ma w niej mniejszy udział niż ja, tym bardziej że nie chce on dać na jej utwardzenie złamanej złotówki. ps czy robienie dróg żużlowych jest zgodne z prawem? Kulturalna z Ciebie bestia . Ja bym jedynie zaproponował partycypowanie w kosztach. Jakby udmówił zrobiłbym sam nie pytając o zdanie. Naszą gruntową droge tez utwardzaliśmy pomimo, że pomijając nas udział ma osoba, która sprzedała nam działki. Za nami jest jeszcze pole na sprzedaż więc "gospodarz" ma udział w naszej drodze. Toneliśmy w błocie na wiosnę więc droge troszkę utwardzilismy. Na obecną wiosne planujemy ponowną akcję. Nie wydaje mi się aby sąsiad poszedł do sadu bo de facto zwiększamy wartośc jego pola, które pewnie niebawem sprzeda. Potencjalny kupiec nie utonie w błocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 14.03.2008 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 z tymi udziałami to różnie bywa... wiecie jak jest w tzw "małej wspólnocie mieszkaniowej"? ( jakoś tak sie to nazywa) to jest jak jest do 8 lokali chyba... jak się jeden właściciel na coś nie zgodzi - choćby miał 1/8 część udziału we wspólnocie to.... pupa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.03.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 biorąc powyższe pod uwagę, to jeszcze zarząd musi Autor powołać Zarząd rzecza zwykłą nie jest tym samym co zarząd osobowy spółki. Ludzie często mylą te pojęcia. W przypadku zacytowanych artykułów KC zarząd to sposób i zakres władania - określony jest np. w Ustawie o Własności Lokali Czynnosci przekraczający zwykły zarząd: zynnościami przekraczającymi zakres zwykłego zarządu są w szczególności: 1) ustalenie wynagrodzenia zarządu lub zarządcy nieruchomości wspólnej, to was nie dotyczy 2) przyjęcie rocznego planu gospodarczego, teoretycznie macie taka mozliwośc uchwalenia planu finansowania remontow drogi 3) ustalenie wysokości opłat na pokrycie kosztów zarządu, czyli okreslenie, ile kto wnosi środków finansowych na remont drogi okreslony w planie 4) zmiana przeznaczenia części nieruchomości wspólnej, Czyli np. zamiana drogi w pole 5) udzielenie zgody na nadbudowę lub przebudowę nieruchomości wspólnej, na ustanowienie odrębnej własności lokalu powstałego w następstwie nadbudowy lub przebudowy i rozporządzenie tym lokalem oraz na zmianę wysokości udziałów w następstwie powstania odrębnej własności lokalu nadbudowanego lub przebudowanego, to was nie dotyczy, o ile czegoś na tej drodze nie zbudujecie 5a) udzielenie zgody na zmianę wysokości udziałów we współwłasności nieruchomości wspólnej, to dotyczy, jesli chcecie zmienić wysokośc swoich udziałów 6) dokonanie podziału nieruchomości wspólnej, czyli podział drogi na dwie odrębne działki (...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 16.03.2008 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 czyli mając wiekszość udziałów moge to drogę utwardzić czym chce- dobrze rozumuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.03.2008 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Zarząd rzecza zwykłą nie jest tym samym co zarząd osobowy spółki. Ludzie często mylą te pojęcia. W przypadku zacytowanych artykułów KC zarząd to sposób i zakres władania - określony jest np. w Ustawie o Własności Lokali .... ło jeżu, "maciek ja tylko żartowałem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 16.03.2008 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Myślę, że tematem tego wątku (i tytułem zarazem) nie powinien być problem z drogą, tylko z sąsiadem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 17.03.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 Witam. jestem na etapie robinia drogi.niestety należy do niej też sąsiad. ma on w niej udział 1/6, pozostała część należy do mnie.Postanowiłem ją albo wygruzować albo wysypać żużlem(droga ma ok 100m długości), lecz sąsiad na to sie nie zgadza.nie chce też ponosić kosztów wraz ze mną na jej utwardzenie jakąkolwiek metodą(nawet inną niż opisane).ta droga służy jemu jedynie do wywozu szamba z oczyszczalni czyli tak naprawde może z 1 raz w roku. i tu pojawia sie moje zapytanie- czy muszę słuchać sąsiada czy po prostu mogę tą drogę wyżużlować i nie zwracać uwagi na niego gdyż ma w niej mniejszy udział niż ja, tym bardziej że nie chce on dać na jej utwardzenie złamanej złotówki. ps czy robienie dróg żużlowych jest zgodne z prawem? Pomijając kwestie prawne 1) jakbyś mi próbował żużel wywalić na dorgę przed dom to bym Cię sam grabaiami pogonił 2) a po co wam tam droga oddajcie gminie bezpłatnie , będą może robić kiedyś drogę to was ominą z tą prywatną działeczką i to się kłania inna sprawa , która powinna znaleźć szybkie unormowanie w prawie , jeśli ktoś dzieli większ teren na działki to z automatu , drogi dojazdowe powinny przechodzić na własność i utrzymanie gminy a tak sprzedający działku próbuje na tym jeszcze zarabiać , osoby takie jak wy kupujecie , gmina was olewa a wy zostajecie z zabłoconym dojazdem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.03.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 a gmina nie może się doczekać, żeby taką baraninę brać na grzbiet, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2008 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Gmina ma obowiązek przyjąć darowizny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek 11719502948 19.03.2008 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Niestety Elfir się mylisz. Gmina nie ma takiego obowiązku a przejęcie przez gminę tego typu drogi generuje gminie dodatkowe koszty i dlatego gminy rzadko zgadzają się na taką transakcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 19.03.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Art 98 Ustawy o Gospodarce Nieruchomościami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przypadek 19.03.2008 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 And the Winner is.... Zbyszek 1' !!! http://www.gazetaprawna.pl/index.php?action=showNews&dok=2148.218.0.39.9.1.0.1.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przypadek 19.03.2008 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Zresztą nie wiem... może rację ma Elfir... http://www.nieruchomosci.beck.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=14&id=1226 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts