stam222 09.06.2015 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Powinna pustka być, paroizolacja nie powinna się stykać z płytą GK. Na stelaż potrzeba dać kolejny ruszt( tu chciało by się już płytę) http://www.izolacje.com.pl/artykul/id253,ukladanie-paroizolacji?p=1 tu jest pokazane .. jak niewiele potrzeba aby z pozoru pozornie dobre rozwiązania były totalną klapą. Szczególnie styk z murem .. którego nie powinno być, to jest sankcjonowanie .. pasztetu z ekskrementów. http://www.izolacje.com.pl/artykul/id253,ukladanie-paroizolacji?p=2 pierwszy obrazek ok. W jakieś cuda regulujące przepływ pary nie wierzę i wierzył nie będę .. bo inaczej jak na wiarę tego się nie da zrobić .. jak pisanie o betonie "wodoszczelnym" .. gdzie powinno być technologi betonu wodoszczelnego .. gdzie jako sam materiał nigdy taki nie będzie ... http://allegro.pl/alufox-mata-termoizolacyjna-i5214689525.html mówisz o cudach .. masz cuda .. zastępuje 7cm styropianu .. o masakra aby tak było musiała by to być szyba Boże widzisz i nie grzmisz ... i może gdyby ktoś to 1000 razy przeczytał, pomyślał by że to prawda .. Różnica jest taka .. jak między białym EPS'em a grafitowym czyli około 25% ponieważ- dodatek grafitu powoduje zmniejszenie transparętności EPS"a przez co polepsza się jego izolacyjność, ale nie w tak cudowny sposób. Żeby wykorzystać to zjawisko nie potrzeba jakiś cudów,.. laminowana folia z aluminium. Laminownanie zapobiega utlenianiu się alu. Tworząc pustkę powietrzną i tylko w tedy jest się w stanie wykorzystać ten efekt. Do 2cm pustka powietrzna może być, później ruch konwekcyjny niszczy cały zysk, z zastosowania. Stąd w oknach nie ma szerszych przerw niż 20-22 mm to jest kres efektu, O np. taka pierwsza z brzegu folia alu laminowana http://www.holtex.pl/menu/produkty/folie-aluminiowe-2081/folie-aluminiowe-laminowane/folie-aluminiowe-laminowane-pepolietylenem/ gdzie we właściwościach jest napisane ;- "przepuszczalność pary wodnej i gazów", więc raczej nie może być stosowana jako paroizolacja,co? Edit; doczytałem i jest też taka paroizolacyjna http://www.holtex.pl/menu/produkty/folie-aluminiowe-2081/folie-aluminiowe-budowlane-2321/folie-aluminiowe-paroizolacyjne/ w różnych wariantach acz bez ceny... Edytowane 9 Czerwca 2015 przez stam222 pospiech gorszy od faszyzmu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezza 16.10.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 No i stało się. Mam cały dom w Steico. Protect 100mm na elewacji, Flex 160mm w ścianie prefabrykowanej, działowych 100mm. Aplikowałem sam w ściankach działowych, bez piły (ciąłem ręczną) ani rusz, nożem nie przetniesz. Piękny zapach, spora waga, robi wrażenie solidnego materiału, zobaczymy jak będzie w użytkowaniu (po zimie). patrzac na date postu, minely juz 3 lata, ciekawa jestem jak sprawuje się Steico? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yulasy 13.11.2015 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ja mam od roku dom w tech, steico z wełną drzewną, a znajomi od 3 lat. Tak, jak przedmówcy piszą trzeba pamiętać o wilgoci. Pod dachówką nie mam deskowania tylko wiatroizolacja. Wełna może swobodnie oddać wilgoć. Ściany zew. są pokryte są płytą elewacyjną steico i tynkiem otwartym dyfuzyjnie. Praktycznie od wew. części ściany całość "oddycha". Przykrycie ścian styropianem to tragedia bo zatrzyma wilgoć. Wykonawca mówił jeszcze o zalecie takiej wełny - wilgoć jest magazynowana we włóknach pozostawiając przestrzenie z powietrzem, a wełny mineralne/szklane trzymają wilgoć w przestrzeniach tracą na właściwościach. Nie móc doczekać się postawienia domu napisałem do steico i otrzymałem karton z próbkami każdego materiału więc mogłem go sobie pomacać. PS. jeśli zadowolenie z takiej technologii jest marketingiem szemranym to właśnie to robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 13.11.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Praktycznie od wew. części ściany całość "oddycha". Przykrycie ścian styropianem to tragedia bo zatrzyma wilgoć. A co z podłogą? Taki kawał przegrody Ci zupełnie nie oddycha, co więcej masz tam tragedię ze styropianu która zatrzymuje Ci wilgoć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yulasy 13.11.2015 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Nie wiem jaki to ma związek z tematem. Na chudziaku mam folie budowlana, 22 cm styropianu, folie do podłogówki, wylewka anhydrytowa. Ściana szkieletowa zaczyna się ponad wylewka. Pytanie było o wełnę wiec pisze o wełnie. Jeśli damy od wew. Paroizolacje, wełnę w ścianie i przykleiłmy styropian to wtedy będzie problem - moim zdaniem. W przypadku muru wilgoć może wyjsć do wew. I być wywietrzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts