gulda 20.02.2012 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2012 Witam!jestem z wlkp Wrzesnia. No u nas tez kiepsko , pani w starostwie odp , ze nictakiego nie ma. Czy ktos ma jakies nowe wiadomosci na ten temat?jak to wyglada w wlkp?Prosze o kontakt [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grem 23.02.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2012 Do mnie zadzwonił handlowiec z którym rozmawiałem na temat PC, z pytaniem czy wiem ze ruszyły dotacje, ... nie wiele wiem na ten temat. Umówiłem się na piątek zobaczymy.... Jeśli chodzi o dotacje w łódzkim to wykonywaliśmy już kilka inwestycji w oparciu o ten program i procedura wygląda następująco: - koniecznie musisz wziąć kredyt w BOŚ lub innym banku, który jest w programie - dotacja to 40% kosztów kwalifikowanych które stanowi kwota wyliczona wg wzoru: moc pompy w kW x 2000 zł ( pompa 8 kW x 2000 zł = 16000 zł ) bez względu na koszt inwestycji - dotacja zostaje wypłacona dopiero po odbiorze budynku, który musi nastąpić w ciągu 12 m-cy ( nie dotyczy to osób, które modernizują istniejącą kotłownię poprzez wymianę istniejącego źródła ciepła na pompę. Osoby te otrzymują dotację do kredytu w ciągu miesiąca od odbioru instalacji po modernizacji.) - korzystający z dotacji musi zapłacić prowizję za przyznanie kredytu bankowi, jakieś odsetki jeśli z niego dłużej korzysta i podatek Belki od kwoty dotacji Szczegóły na http://new.wfosigw.lodz.pl/pliki_/zasady_2012/dok/PP-OA.pdf http://new.wfosigw.lodz.pl/strona/strony.php?id=80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 24.02.2012 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Jeśli chodzi o dotacje w łódzkim to wykonywaliśmy już kilka inwestycji w oparciu o ten program i procedura wygląda następująco: - koniecznie musisz wziąć kredyt w BOŚ lub innym banku, który jest w programie - dotacja to 40% kosztów kwalifikowanych które stanowi kwota wyliczona wg wzoru: moc pompy w kW x 2000 zł ( pompa 8 kW x 2000 zł = 16000 zł ) bez względu na koszt inwestycji - dotacja zostaje wypłacona dopiero po odbiorze budynku, który musi nastąpić w ciągu 12 m-cy ( nie dotyczy to osób, które modernizują istniejącą kotłownię poprzez wymianę istniejącego źródła ciepła na pompę. Osoby te otrzymują dotację do kredytu w ciągu miesiąca od odbioru instalacji po modernizacji.) - korzystający z dotacji musi zapłacić prowizję za przyznanie kredytu bankowi, jakieś odsetki jeśli z niego dłużej korzysta i podatek Belki od kwoty dotacji Szczegóły na http://new.wfosigw.lodz.pl/pliki_/zasady_2012/dok/PP-OA.pdf http://new.wfosigw.lodz.pl/strona/strony.php?id=80 Czyli 40% z przykładowych 16.000 ? Czy 16.000 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 24.02.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Już o tym dokładnie pisałem tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthrea...24#post5003324 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 24.02.2012 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Już o tym dokładnie pisałem tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthrea...24#post5003324 Czyli tak jak myślałem - wielka ściema, jak w przypadku solarów zresztą. Dotowanie głównie banków no i w postaci dodatkowego podatku - również skarbu państwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia_KRK 04.03.2012 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 Do mnie zadzwonił handlowiec z którym rozmawiałem na temat PC, z pytaniem czy wiem ze ruszyły dotacje, ... nie wiele wiem na ten temat. Umówiłem się na piątek zobaczymy.... i jakie wieści? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1000000 06.03.2012 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 slyszalem gdzies ze jest jakis fundusz z ktorego mozna uzyskac 10% wartosci inwestycji, ile w tym prawdy nie wiem ale mowilo mi juz o tym dwoch sprzedawcow, bo tez jestem dosc pilnie zainteresowany dodatkowo w krakowie preferencyjny kredyt w BOS, RRSO 1,5% rocznie ale kredyty tylko na 4 lata max i 1kW max 3500zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 08.03.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 i jakie wieści? Sory długo nie zaglądalem na ten wątek. Wychodzi tak: w sumie przy mojej inwestycji 6 punktów bym dostał, co przy koszcie całej instalacji PC z DZ tak jak u mnie ok. 85 tys. mogę liczyć na dotację ok 5 tys. zł. Do tego trzeba wypelnić pół ryzy formularzy, a drugie poł ryzy dokumentów zebrać. Jechać do Wawy (w moim przypadku 150 km.) złożyć to i czekać, podobno na jednej wizycie się nie skończy, ta cała dotacja też nie jest pewna że ją otrzymam. Generalnie uznałem że szkoda czasu. To o tych dotacjach do 40 % to raczej jakiś chwyt marketingowy niż rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 08.03.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Po za tym przy mojej chałupie 250 m2 koszt PC to ok 85 tys, a do tego łączne z instalacją Co i Wod - Kan ok 135 tys. Więc chyba sobie tą PC odpuszcze.Kilka wycen mam , wszyskie dość podobne, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.03.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Na mazowszu jest dotacja do PC na zasadzie konkursu wysokości 40 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.03.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Po za tym przy mojej chałupie 250 m2 koszt PC to ok 85 tys Kosmiczne pieniądze. Jeżeli masz gaz ziemny to nie ma sensu w to brnąć. Jeżeli nie masz to przemyśl PC powietrzną - koszty instalacji będą zauważanie mniejsze niż 50% podanej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 08.03.2012 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Na mazowszu jest dotacja do PC na zasadzie konkursu wysokości 40 % W wysokości do 40%. Wysokość czysto teoretyczna. Jestem z mazowsza temat dogłębnie przestudiowałem. Tak jak pisałem wyżej czysty marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupiecjudex 08.03.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Kosmiczne pieniądze. Jeżeli masz gaz ziemny to nie ma sensu w to brnąć. Jeżeli nie masz to przemyśl PC powietrzną - koszty instalacji będą zauważanie mniejsze niż 50% podanej kwoty. Baaaaaa... no właśnie nie mam ziemnego i mieć nie będę. Powietrzna .... COP inaczej wychodzi (mniej korzystnie), opłacalność wątpliwa, zwłaszcza po uwolnieniu cen energii co niedługo nastąpi. Gaz z butli poważnie rozważam, pod ziemią bym ją zakopał.... na razie kupiłem 10 m3 drzewa do kominka resztę analizuję ale cienko ta analiza mi wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chcialbympompe 08.03.2012 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Baaaaaa... no właśnie nie mam ziemnego i mieć nie będę. Powietrzna .... COP inaczej wychodzi (mniej korzystnie), opłacalność wątpliwa, zwłaszcza po uwolnieniu cen energii co niedługo nastąpi. Gaz z butli poważnie rozważam, pod ziemią bym ją zakopał.... na razie kupiłem 10 m3 drzewa do kominka resztę analizuję ale cienko ta analiza mi wychodzi Ja mam od 6 lat gaz z butli i obecnie zamierzam instalować PC powietrzną. Wg mnie koszty spadną o 40-50%. Zwrot inwestycji szacuję na 7 lat. Jak nie masz gazu ziemnego to tańszy od PC będzie tylko piec na palio stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syper 08.03.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2012 Czyli 40% z przykładowych 16.000 ? Czy 16.000 ? To wcale nie wygląda tak różowo. Trzeba pamiętać, że dotacje są opodatkowane więc realna dotacja to max 20-25%. Jedyne co jest w tym ok to że można uzyskać nisko oprocentowany kredyt w BOŚ ale nie byłaby to Polska gdyby nie dodatkowe obwarowania. W zachodniopomorskim kredyt na max 10 lat i 80 % wartości inwestycji. Zabezpieczeniem kredytu nie może być sama pompa - trzeba poręczenia albo zabezpieczenia hipotecznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.03.2012 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Baaaaaa... no właśnie nie mam ziemnego i mieć nie będę. Powietrzna .... COP inaczej wychodzi (mniej korzystnie), opłacalność wątpliwa, zwłaszcza po uwolnieniu cen energii co niedługo nastąpi. Gaz z butli poważnie rozważam, pod ziemią bym ją zakopał.... na razie kupiłem 10 m3 drzewa do kominka resztę analizuję ale cienko ta analiza mi wychodzi Gaz ze zbiornika będzie Cię kosztował minimum 0,30 zł / kWh nawet jak zatankujesz w lato po dobrej cenie. Energia z PC powietrznej będzie kosztowała 0,13-0,15 zł/kWh. Załóżmy, że zużyjesz rocznie strzelam 20.000 kWh - sam sobie odpowiedz, co się bardziej opłaca Co do kosztów PC cytowanych przez Ciebie (85.000), do tego CO i wod-kan za 50.000 to jakiś koszmar. Przez niektórych uważana za najlepszą na świecie PC powietrzna Mitsubishi Zubadan kosztuje z montażem połowę z tego co piszesz (ok. 40.000), a można taniej, rzędu 30.000 za 16 kW firmową pompę już z montażem i zasobnikiem na CWU. Przemyśl te koszty, bo na prawdę można 50.000 taniej to wszystko zrobić i do tego mieć małe rachunki w przyszłości. Za 50.000 można kupić sporo przyjemności, np. podróż dokoła Świata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 10.03.2012 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Tez tak kiedys myslalem. Kupie swoja butle i zakopie. Jak policzylem wszystkie koszty projektow, zezwolen, UDT itd. szybko zrezygnowalem. Czy napewno chcesz co 10 lat wykopywac ta butle aby wykonac obowiazkowy przeglad? Zainstalowalem gruntowa PC i wyglada na to ze po 7-10 latach mi sie zwroci wiekszy koszt w porownaniu z "zakopanym propanem". Tak dla ścisłości - nie trzeba wykopywać zbiornika, żeby zrobić tzw. rewizję wewnętrzną UDT, teoretycznie trzeba za to wejść do zbiornika, wcześniej przygotowanego, odgazowanego, umytego, itp. żeby zmierzyć ścianki, ocenić spawy, króćce, itp. a to już nie lada problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 10.03.2012 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Baaaaaa... no właśnie nie mam ziemnego i mieć nie będę. Powietrzna .... COP inaczej wychodzi (mniej korzystnie), opłacalność wątpliwa, zwłaszcza po uwolnieniu cen energii co niedługo nastąpi. Gaz z butli poważnie rozważam, pod ziemią bym ją zakopał.... na razie kupiłem 10 m3 drzewa do kominka resztę analizuję ale cienko ta analiza mi wychodzi 85 KPLN za pompę? Skrajność. Przeanalizuj sobie wobec tego inną skrajność: http://allegro.pl/pompa-ciepla-18kw-copeland-tanie-grzanie-i2196398634.html Niech COP wyniesie 2 zamiast 4, wtedy przy kilkunastu MWh będziesz płacił 4 KPLN rocznie zamiast 2 KPLN. Z różnicy w wysokości 70 KPLN będziesz mógł kupić jeszcze dwie (jeśli się chińczyk rozsypie po kilku latach, ale nie musi, bo to Copeland) i dokładać do rachunków przez 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.03.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Tutaj nie zgodzę się że jeżeli to sprężarka Copeland-a w tym chińczyku to to samo co np. w daikinie Każdy duży producent sprężarek np. Copeland, Hitachi, Mitsubishi itp. produkuje często na zlecenie dla innych firm serie sprężarek ze swoim logo i modelem którego zazwyczaj nie można odnaleźć w żadnym katalogu danego producenta. Często firmy produkujące tani sprzęt zamawia też sprężarki z niższej jakości materiałów a nieraz z rozwiązań technologicznych z przed ładnych paru lat z których dany producent już dawno wyszedł. Często firmy sprzedające pompy ciepła powietrzne do CWU zamawiają sprężarki ME i potem marketing wykorzystuje to w sprzedaży że jest to sprężarka ME i och i ach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 10.03.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2012 Tutaj nie zgodzę się że jeżeli to sprężarka Copeland-a w tym chińczyku to to samo co np. w daikinie A ja tego nie sugeruję. Np. matryce do telewizorów LED powstają w jednej fabryce, z tym, że te najlepszej jakości trafiają do Sony, ciut gorsze np. do LG a kiepskie do wynalazków. Ale to tylko urządzenie, znam telewizory Orion czy Clatronic, które chodziły po 18 lat czy lodówki z PRL-u, chyba też nie najwyższej jakości, które chodzą od 40 lat. To zawsze w dużej mierze loteria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts