Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOTACJA NA POMPĘ CIEPŁA

jack_2000

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Do mnie zadzwonił handlowiec z którym rozmawiałem na temat PC, z pytaniem czy wiem ze ruszyły dotacje, ... nie wiele wiem na ten temat. Umówiłem się na piątek zobaczymy....

Jeśli chodzi o dotacje w łódzkim to wykonywaliśmy już kilka inwestycji w oparciu o ten program i procedura wygląda następująco:

- koniecznie musisz wziąć kredyt w BOŚ lub innym banku, który jest w programie

- dotacja to 40% kosztów kwalifikowanych które stanowi kwota wyliczona wg wzoru: moc pompy w kW x 2000 zł ( pompa 8 kW x 2000 zł = 16000 zł ) bez względu na koszt inwestycji

- dotacja zostaje wypłacona dopiero po odbiorze budynku, który musi nastąpić w ciągu 12 m-cy ( nie dotyczy to osób, które modernizują istniejącą kotłownię poprzez wymianę istniejącego źródła ciepła na pompę. Osoby te otrzymują dotację do kredytu w ciągu miesiąca od odbioru instalacji po modernizacji.)

- korzystający z dotacji musi zapłacić prowizję za przyznanie kredytu bankowi, jakieś odsetki jeśli z niego dłużej korzysta i podatek Belki od kwoty dotacji

Szczegóły na

http://new.wfosigw.lodz.pl/pliki_/zasady_2012/dok/PP-OA.pdf

http://new.wfosigw.lodz.pl/strona/strony.php?id=80

Jeśli chodzi o dotacje w łódzkim to wykonywaliśmy już kilka inwestycji w oparciu o ten program i procedura wygląda następująco:

- koniecznie musisz wziąć kredyt w BOŚ lub innym banku, który jest w programie

- dotacja to 40% kosztów kwalifikowanych które stanowi kwota wyliczona wg wzoru: moc pompy w kW x 2000 zł ( pompa 8 kW x 2000 zł = 16000 zł ) bez względu na koszt inwestycji

- dotacja zostaje wypłacona dopiero po odbiorze budynku, który musi nastąpić w ciągu 12 m-cy ( nie dotyczy to osób, które modernizują istniejącą kotłownię poprzez wymianę istniejącego źródła ciepła na pompę. Osoby te otrzymują dotację do kredytu w ciągu miesiąca od odbioru instalacji po modernizacji.)

- korzystający z dotacji musi zapłacić prowizję za przyznanie kredytu bankowi, jakieś odsetki jeśli z niego dłużej korzysta i podatek Belki od kwoty dotacji

Szczegóły na

http://new.wfosigw.lodz.pl/pliki_/zasady_2012/dok/PP-OA.pdf

http://new.wfosigw.lodz.pl/strona/strony.php?id=80

Czyli 40% z przykładowych 16.000 ? Czy 16.000 ?

• 2 weeks później...

slyszalem gdzies ze jest jakis fundusz z ktorego mozna uzyskac 10% wartosci inwestycji, ile w tym prawdy nie wiem ale mowilo mi juz o tym dwoch sprzedawcow, bo tez jestem dosc pilnie zainteresowany

dodatkowo w krakowie preferencyjny kredyt w BOS, RRSO 1,5% rocznie ale kredyty tylko na 4 lata max i 1kW max 3500zl

i jakie wieści?

Sory długo nie zaglądalem na ten wątek.

Wychodzi tak: w sumie przy mojej inwestycji 6 punktów bym dostał, co przy koszcie całej instalacji PC z DZ tak jak u mnie ok. 85 tys. mogę liczyć na dotację ok 5 tys. zł.

Do tego trzeba wypelnić pół ryzy formularzy, a drugie poł ryzy dokumentów zebrać. Jechać do Wawy (w moim przypadku 150 km.) złożyć to i czekać, podobno na jednej wizycie się nie skończy, ta cała dotacja też nie jest pewna że ją otrzymam.

Generalnie uznałem że szkoda czasu.

To o tych dotacjach do 40 % to raczej jakiś chwyt marketingowy niż rzeczywistość.

Kosmiczne pieniądze. Jeżeli masz gaz ziemny to nie ma sensu w to brnąć. Jeżeli nie masz to przemyśl PC powietrzną - koszty instalacji będą zauważanie mniejsze niż 50% podanej kwoty.

Baaaaaa... no właśnie nie mam ziemnego i mieć nie będę. Powietrzna .... COP inaczej wychodzi (mniej korzystnie), opłacalność wątpliwa, zwłaszcza po uwolnieniu cen energii co niedługo nastąpi. Gaz z butli poważnie rozważam, pod ziemią bym ją zakopał.... na razie kupiłem 10 m3 drzewa do kominka resztę analizuję ale cienko ta analiza mi wychodzi :sick:

Baaaaaa... no właśnie nie mam ziemnego i mieć nie będę. Powietrzna .... COP inaczej wychodzi (mniej korzystnie), opłacalność wątpliwa, zwłaszcza po uwolnieniu cen energii co niedługo nastąpi. Gaz z butli poważnie rozważam, pod ziemią bym ją zakopał.... na razie kupiłem 10 m3 drzewa do kominka resztę analizuję ale cienko ta analiza mi wychodzi :sick:

Ja mam od 6 lat gaz z butli i obecnie zamierzam instalować PC powietrzną. Wg mnie koszty spadną o 40-50%. Zwrot inwestycji szacuję na 7 lat. Jak nie masz gazu ziemnego to tańszy od PC będzie tylko piec na palio stałe.

Czyli 40% z przykładowych 16.000 ? Czy 16.000 ?

To wcale nie wygląda tak różowo. Trzeba pamiętać, że dotacje są opodatkowane więc realna dotacja to max 20-25%. Jedyne co jest w tym ok to że można uzyskać nisko oprocentowany kredyt w BOŚ ale nie byłaby to Polska gdyby nie dodatkowe obwarowania. W zachodniopomorskim kredyt na max 10 lat i 80 % wartości inwestycji. Zabezpieczeniem kredytu nie może być sama pompa - trzeba poręczenia albo zabezpieczenia hipotecznego.

Gaz ze zbiornika będzie Cię kosztował minimum 0,30 zł / kWh nawet jak zatankujesz w lato po dobrej cenie. Energia z PC powietrznej będzie kosztowała 0,13-0,15 zł/kWh. Załóżmy, że zużyjesz rocznie strzelam 20.000 kWh - sam sobie odpowiedz, co się bardziej opłaca :) Co do kosztów PC cytowanych przez Ciebie (85.000), do tego CO i wod-kan za 50.000 to jakiś koszmar. Przez niektórych uważana za najlepszą na świecie :) PC powietrzna Mitsubishi Zubadan kosztuje z montażem połowę z tego co piszesz (ok. 40.000), a można taniej, rzędu 30.000 za 16 kW firmową pompę już z montażem i zasobnikiem na CWU. Przemyśl te koszty, bo na prawdę można 50.000 taniej to wszystko zrobić i do tego mieć małe rachunki w przyszłości. Za 50.000 można kupić sporo przyjemności, np. podróż dokoła Świata :)

Tez tak kiedys myslalem. Kupie swoja butle i zakopie.

Jak policzylem wszystkie koszty projektow, zezwolen, UDT itd. szybko zrezygnowalem.

Czy napewno chcesz co 10 lat wykopywac ta butle aby wykonac obowiazkowy przeglad?

Zainstalowalem gruntowa PC i wyglada na to ze po 7-10 latach mi sie zwroci wiekszy koszt w porownaniu z "zakopanym propanem".

Tak dla ścisłości - nie trzeba wykopywać zbiornika, żeby zrobić tzw. rewizję wewnętrzną UDT, teoretycznie trzeba za to wejść do zbiornika, wcześniej przygotowanego, odgazowanego, umytego, itp. żeby zmierzyć ścianki, ocenić spawy, króćce, itp. a to już nie lada problem :)

85 KPLN za pompę? Skrajność. Przeanalizuj sobie wobec tego inną skrajność:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-18kw-copeland-tanie-grzanie-i2196398634.html

Niech COP wyniesie 2 zamiast 4, wtedy przy kilkunastu MWh będziesz płacił 4 KPLN rocznie zamiast 2 KPLN. Z różnicy w wysokości 70 KPLN będziesz mógł kupić jeszcze dwie (jeśli się chińczyk rozsypie po kilku latach, ale nie musi, bo to Copeland) i dokładać do rachunków przez 20 lat.

Tutaj nie zgodzę się że jeżeli to sprężarka Copeland-a w tym chińczyku to to samo co np. w daikinie :)

Każdy duży producent sprężarek np. Copeland, Hitachi, Mitsubishi itp. produkuje często na zlecenie dla innych firm serie sprężarek ze swoim logo i modelem którego zazwyczaj nie można odnaleźć w żadnym katalogu danego producenta.

Często firmy produkujące tani sprzęt zamawia też sprężarki z niższej jakości materiałów a nieraz z rozwiązań technologicznych z przed ładnych paru lat z których dany producent już dawno wyszedł.

Często firmy sprzedające pompy ciepła powietrzne do CWU zamawiają sprężarki ME i potem marketing wykorzystuje to w sprzedaży że jest to sprężarka ME i och i ach.

Tutaj nie zgodzę się że jeżeli to sprężarka Copeland-a w tym chińczyku to to samo co np. w daikinie :)

A ja tego nie sugeruję. Np. matryce do telewizorów LED powstają w jednej fabryce, z tym, że te najlepszej jakości trafiają do Sony, ciut gorsze np. do LG a kiepskie do wynalazków. Ale to tylko urządzenie, znam telewizory Orion czy Clatronic, które chodziły po 18 lat czy lodówki z PRL-u, chyba też nie najwyższej jakości, które chodzą od 40 lat. To zawsze w dużej mierze loteria.