Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOTACJA NA POMPĘ CIEPŁA

jack_2000

Recommended Posts

Niestety tu dobrze określiłeś chodzą 18 czy 40 lat.

Na dzień dzisiejszy producentom pomp ciepła czy kotłów czy klimatyzatorów nie zależy aby ich produkt pracował bez awarii 25 lat :(

Ja mam najstarszą klimę pod opieką marki Hitachi która jest z 1993-5 roku nie pamiętam ale cały czas śmiga a to już prawie 20 lat :)

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No niestety ale tak są projektowane praktycznie wszystkie urządzenia dostępne obecnie na rynku. Mają przetrwać okres gwarancji a po nim najlepiej by było gdyby rozpadły się w drobny mak. Polecam film z linku poniżej:

http://www.youtube.com/watch?v=QPPW8KM7eEU

Mam nadzieję, że PC są chociaż trochę inaczej projektowanie...

Nie oszukujmy się - inwestycja w PC teoretyczni nie zwróci się wcześniej niż po kilkunastu/kilkudziesięciu latach. Prawda jest taka, że płacimy głównie za komfort a to trudno przeliczyć na konkretną kasę ;). PC to urządzenia praktycznie bezobsługowe, czyste, estetyczne i zajmujące niewiele miejsca i to jest w nich fajne. Poza tym koszt samego urządzenia to tylko część samej inwestycji - dla przykładu instalacja dolnego źródła ciepła (odwierty, sondy itp) to prawie równowartość samej PC.

• 2 weeks później...
Moze wiesz ile kosztuje i jak dlugo trwa taka procedura?

Na moj gust to musi byc jakis koszmar.

Trwa to max 3-5 godzin. Koszt ok. 800 zł

Rydzadam dobrze Ci pisze. Nic nie trzeba odkopywać. To jakiś mit który nie wiadomo skąd się wziął z tym odkopywaniem

Edytowane przez piotrmak

nie wiem jak w innych miastach na slasku ale w Gliwicach na moje oko tez mozna dostac dotacje, do 50%, max 4K pln

kotly na biomase, solary, pompy ciepla ( wymagane zezwolenie na odwiert, zatem jutro odpytam urzednikow czy aby powierzne nie sa brane pod uwage ... niby absurdalne pytanie, pompa to pompa, tyle dziwow i baboli jednak w urzedach, ze ... tfu tfu na psa i tak dalej )

edit ... tak, Pani Naczelnik potwierdzila, ze pompa to pompa ... IMHO nie zawracaj glowy

Edytowane przez Magnolia18
kaprys mam

• 1 month później...