Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 36,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malgos2

12547

• malka

2492

• anjamen

1973

• wiolasz

1528

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O matkosalatko, Ania. :D Mam sie nienajgorzej biorac pod uwage okolicznosci, chyba musimy sie zdzwonic, daj cynk na skajpie jak bedziesz miala chwile. :)

Remontuje stare smieci. Wlasnie mily pan z Gdyni kombinuje nad moja przezroczysta plandeka na balkon i mam nadzieje, ze sie wyrobi zanim mi kwiatki zdechna.

Ale mam problem inny teraz. Podniesli nam straszliwie oplaty za uzytkowanie wieczyste, z 30 zl na 700 iles... :( W przyszlym roku mamy zaplacic tylko 50, ale juz za 2 lata 300, a 700 za 3. Jakies pomysly jak sie od tego odwolac??? :confused:

Małgoś możesz się odwołać do SKO, natomiast wzrost opłaty wynika niestety ze wzrostu wartości nieruchomości:( zapewne Skarb Państwa bądź gmina nie wiem od kogo macie użytkowanie dokonała zgodnie z przepisami ustawy o gospodarce nieruchomościami wyceny nieruchomości i w oparciu o aktualną wartość rynkową ustaliła wysokość nowej opłaty, która właśnie sukcesywnie wzrasta aż do docelowej,

tu masz stosowny przepis

Art. 77.

1. Wysokość opłaty rocznej z tytułu użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej, z zastrzeżeniem ust. 2 i 2a, podlega aktualizacji nie częściej niż raz na 3 lata, jeżeli wartość tej nieruchomości ulegnie zmianie. Zaktualizowaną opłatę roczną ustala się, przy zastosowaniu dotychczasowej stawki procentowej, od wartości nieruchomości określonej na dzień aktualizacji opłaty.

2a. W przypadku gdy zaktualizowana wysokość opłaty rocznej przewyższa co najmniej dwukrotnie wysokość dotychczasowej opłaty rocznej, użytkownik wieczysty wnosi opłatę roczną w wysokości odpowiadającej dwukrotności dotychczasowej opłaty rocznej. Pozostałą kwotę ponad dwukrotność dotychczasowej opłaty (nadwyżka) rozkłada się na dwie równe części, które powiększają opłatę roczną w następnych dwóch latach. Opłata roczna w trzecim roku od aktualizacji jest równa kwocie wynikającej z tej aktualizacji.

co do odwołania musiałabyś zakwestionować operat szacunkowy, że źle jest wyceniona nieruchomość :(

No tak myslalam, ze mnie nie minie wizyta w urzedzie jesli chce to zrobic dobrze. Na klatce wywiesili nam wzor pisma, ale jest on totalnie bez sensu, kaza np. wpisac argumenty o sytuacji finansowej. Noz przeciez to jest osobna historia - mozna zlozyc wniosek o bonifikate, ale wartosci dzialki to nie zmienia. Tylko papier sie marnuje i czas... Dzieki wusia. :)

Ten bialy z prawej jest przepiekny i wszystkie przekwitaja i wypuszczaja na nowo. :)