Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No bjuti. Ale editta ma tylko drewniany stol w kuchni. :roll:

nie kochana :)

ona ma jeszcze ścianę z listwami alu.... :)

schody jak na nie patrze to się dziwie że sama na to nei wpadłam :)

No tak, ale blat ma granitowy. :roll:

Schody sa swietne. Nie wiem, czy do Ciebie, ale fajniste. 8)

• Odpowiedzi 36,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malgos2

12547

• malka

2492

• anjamen

1973

• wiolasz

1528

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a mnie się nie podobają... :(

:)

może i dobrze, że nie wszystko się wszystkim podoba :)

chce by drewno się zlicowało z jesionem który będzie na górze.... i tylko podstopnice ciemne nie wiem z czego... płytki czarne?

Irma... ide lookać do Twojego domkuna schody :)

klasyczny kominek? :o

o rety Małgoś to jesteś pierwsza która mi to mówi... wszyscy mi mówią, ze fajny NOWOCZESNY :p

Ja nie mowie, ze nie jest fajny, ale to, ze nie jest "palacowy" nie znaczy, ze nie jest klasyczny. Czy Ty nitus rozumiesz, co znaczy slowo "klasyczny"? :lol: :lol: :lol:

O, kroowka, dobrze, ze jestes.

Czy ja dobrze widze, ze na "mojej" narzucie Seamless wedding afghan :lol: :lol: :lol: to sa raz oczka same lewe, raz lewe ale robione w druga strone (pionowo - czyli wtedy wbrew podpisowi musialyby byc te kwadraty zszywane), czy to drugie to jest normalny gladki dzersej? Jak myslisz, ile wloczki by na to bylo potrzeba i jak gruba kupic, zeby sie taka wielka rzecz (220 na 200 co najmniej) nie rozciagnela? Na jak grubych to robic drutach? :roll: Mysle, ze bym zszywala z kawalkow tak jak Ci pisalam tak czy owak. 8)

No to jestem tu :)

Znalazłam jeszcze parę fotek tego kocyka. Tu widać jak go się robi:

CIMG1508

A tu kwadraty z bliska

CIMG1469

Widać że po prawej i lewej wygląda tak samo, więc wzór na kwadratach to francuski, czyli same oczka prawe, przerabiane i na jednej i na drugiej stronie robótki. Wzór taki się nie zwija, więc na kocyk bardzo dobry.

Włóczkę bym wzięła albo wełnę z merynosów (opcja na pewno droga, ale śliczna i milutka) albo jakąś mieszankę wełny z akrylem, wtedy musisz poprzytulać motek i sama stwierdzić, czy jest wystarczająco milutki. Dobrze jakby było dużo wełny w tej mieszance, bo to znaczy że włóczka powinna być dość trwała.

Oryginalny wzór jest wykonany ze 100% grubej wełny (130m na 100g), drutami 5,5mm. Na kocyk ze zdjęcia 115x115cm podają prawie półtora kilo włóczki, to wychodzi że ze 3 byś potrzebowała.. ze 2,5 kg chociaż.

A teraz jak to dziarać bez zszywania.

CIMG1507

Tu widać, ze oczka nabiera się z boku kwadratu sąsiada, a tylko na jeden dolny trzeba nabrać nowe oczka.

Soooo, robisz jeden kwadracik. Wgapiałam się jak sroka w gnat i wychodzi mi, że na 20 oczek i 40 rzędów. Na drugi kwadracik nabierasz 20 oczek. Przerabiając drugi kwadracik trzeba jakoś wykombinować i co drugi rząd przyczepiać się do boku pierwszego kwadracika. Jak dodziergasz drugi do 39-go rzędu, to w 40-tym zamykaj oczka, wtedy skonczysz w miejscu, gdzie możesz z tej samej nitki zacząć nabierać oczka na trzeci kwadracik (znowu z boku pierszego kwadracika).

No albo możesz nadziergać milion kwadratów, a później je zszywać, będzie trochę stabilniejszy. A na rozciąganie to tak czy inaczej, najlepiej zrobi mu podszycie bawełną i przyszycie do tej bawełny. Najlepiej na każdym rogu wszystkich kwadracików.

Jak o czymś zapomnialam to dopiszę..

Kciuki będę trzymać!! a sama się zajmę szalem ;) i tak nei wiem czy mi wystarczy cierpliwości żeby go skończyć