wiolasz 13.12.2009 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Czesc Małgos, a co będzie w tym menu? Bo ja jestem na tym samym etapie i chetnie skorzystam z pomysłu. Na pewno tort makowy Neferki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 13.12.2009 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 ja tez dumam nat potrawami, pewnie zrobie lososia ze szpinakiem od Justyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.12.2009 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 .... jak fajnie, że ja jade na gotowe :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.12.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 ... a parawan i mnie się bardziej podoba.... nie wiem czy i u nas nie zajdzie potrzeba czegoś podobnego... choc mam nadzieje, że jednak nie... ale kurde życie to pewnie jak zwykle zweryfikuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 13.12.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 No ja mam problem, mam mieć barszcz czerwony i uszka, kapustę z grzybami (kto ją zrobi jak ja nie umiem ), śledzia jakiegoś- ja chcę, karpia-mąż chce, jakąś kaszę - mąż chce, olej lniany i sianko- mąż chce ale juz załatwiłam. Wogle troche dużo jak na 3 osoby... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 13.12.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 bedziecie w 3 w Wigilie? fajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.12.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 No ja mam problem, mam mieć barszcz czerwony i uszka, kapustę z grzybami (kto ją zrobi jak ja nie umiem ), śledzia jakiegoś- ja chcę, karpia-mąż chce, jakąś kaszę - mąż chce, olej lniany i sianko- mąż chce ale juz załatwiłam. Wogle troche dużo jak na 3 osoby... nie jeżdziecie do rodziców czy rodzeństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiolasz 13.12.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 No własnie nie wiem jak będzie. Zawsze było w gronie co najmniej 12 osób bo jedna i druga rodzina spora jest. A w tym roku mąż zażyczył sobie, że mamy dom własny to u siebie robimy. Jedziemy do teściów 25 grudnia, wtedy miesnych rzeczy popróbuję Do moich rodziców daleko, do teściowej na tyle blisko ze na 1 dzień mozemy podjechać. A wogle to sie cieszę, bo od nas zależy jaka atmosfera bedzie i jakie nastawienie bedzie potem miało nasze dziecko do świąt. Oboje z mężem nie najbardziej lubimy te świeta, bo zawsze kojarzyły nam sie z nerwową atmosferą, bieganie, krzyki, kłótnie...ja wolę na spokojnie. Nie wszystko musi być idealnie ale na spokojnie. I z tego sie cieszę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 13.12.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 ... no to u nas jest inaczej .... nasi rodzice mieszkają od siebie o mocniejszy rzut beretką... oczywiście jest pilnowane żebyśmy przyjechali... jako, że R pracuje to zawsze przyjeżdżamy dzień przed Wigilią, albo w dniu Wieczerzy. ... a potem to już na zamianę u nas lub u R i jego rodziny, a dodam, ze tam jest 2 wujków z rodzinami ... w tym roku to chcemy koniecznie pojechać jeszcze do R dziadka... bo że tak powiem lata lecą.... i zdrowie już nie takie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 13.12.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Witam więc tak -Malgos -parawan ekstra -ja bym brała Co do Wigilii -to ja podobnie jask Nitka -jeżdże na gotowe -i to nawet na dwie wigilie o 16 -u moich rodziców z rodzeństwem i ich dzieckami -w sumie 11 osób. a o 19 u teściowej -z małżową częścią rodzinki -8 osób. Ja nie wiem czy prędko bedę sama robiła wigilię -musiałabym zaprosić ich wszystkich do siebie -a jakoś nie uśmiecha mi się robić imprezy na 20 osób ... a sami to też bez sensu -nie chciałabym. Wiolasz -ja na Twoim m-scu jednak bym chyba spędzała Wigilię w większym gronie. Moja kumpela mowi że raz w życiu zrobiła wigilie dla 3 osób (ona i małż + córka) i cały wieczór przepłakała -bo brakowało jej rodziny (zawsze mieli spęd na 20 osób), a akurat wtedy z powodu choroby nie mogli do nich jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 13.12.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 ja od kiedy pamietam spedzalam wigilie tylko z mama i tata i bylo super, a potem pojawil sie Dejw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 13.12.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 ja od kiedy pamietam spedzalam wigilie tylko z mama i tata i bylo super, a potem pojawil sie Dejw a Dejwowa rodzina? on z nimi nie chce Wigilii spędzać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 13.12.2009 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 nie jak sie pojawil Dejw to spedzamy najpiew u nas a potem jedziemy do nich, a w tym roku wszyscy u nas 17 osob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 13.12.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 nie jak sie pojawil Dejw to spedzamy najpiew u nas a potem jedziemy do nich, a w tym roku wszyscy u nas 17 osob o maj got! to ja bym chyba się na catering zdecydowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 13.12.2009 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 nie jak sie pojawil Dejw to spedzamy najpiew u nas a potem jedziemy do nich, a w tym roku wszyscy u nas 17 osob o maj got! to ja bym chyba się na catering zdecydowała mi pomoze mama, a tesciowa zrobi pierogi i uszka. tylko k.wa mialam isc od czwatku na zwolnienie a nie pojde bo mam mase roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 13.12.2009 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Hej laski. No wiec ja sie juz podzielilam w nocy z Bramerem pomyslami... Bedzie zupa grzybowa (ale nie Bramera chyba, bo nie mam swiezych ani mrozonych grzybow ), sledzie Beci takie jak na imprezie (nie, nie paluchy ) i sledzie moje (z jajkami, szczypiorkiem i orzechami wloskimi), losos pieczony pomiziany sosem z papryczki chipotle w adobo, sokiem z limonki i kolendra, ziemniaki pieczone z sosem jogurtowo-czosnkowym, salatka Caesara (znalazlam oryginalny przepis jego corki ), pierniczki magpie (juz mam ciasto), tort Neferki i moje ciasto marchewkowe. Dziekuje za uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OK 13.12.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Cześć I mniam, ślinka pociekła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 13.12.2009 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 ziemniaki pieczone z sosem jogurtowo-czosnkowym, salatka Caesara (znalazlam oryginalny przepis jego corki a te ziemniaczki to osobno a sos osobno? czy to jakoś razem pieczesz? i przepis na oryginalnego Cezara poproszę bo uwielbiam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beauty 13.12.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 małgoś ale zapachy świąteczne się stąd rozchodzą,aż mnie przygnało. W tym roku po raz pierwszy będzie Wigilia u mnie ,a że przyjechała teściowa ,to ona będzie całym mistrzem ceremonii( co nie ukrywam jest mi bardzo na rękę).Przyjdą jeszcze rodzice i brat,tak,ze w sumie nas bedzie8 osób.Ja z córką we środę chytrze sie wycofujemy i jedziemy do Łodzi do Teatru Wielkiego i pewnie wrócę ....w Wigilię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 13.12.2009 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2009 Hej Beauty, do mnie chyba tesciowa nie przyjdzie mimo, ze ma 7 minut na nogach, ale ja tez sie z tego ciesze. Przynajmniej nie bedzie mnie mial kto krytykowac. Powiedziala, ze jak wigilia nie bedzie u niej to tak jakby jej nie miala, wiec efekt bedzie taki, ze sie narobi a my pojdziemy do niej wieczorem totalnie najedzeni i nikt niczego nie ruszy. Co kto lubi. Kasia, pieke ziemniaki w folii aluminiowej, a sos pozniej... Salatka: * 2 duze glowki salaty rzymskiej * 2 duze zabki czosnku * sól * ž szklanki oliwy z oliwek * 2 szklanki grzanek * 1 cytryna * 2 jajka * 1/4 szklanki parmezanu * pieprz w ziarnach * sos Worcestershire Umyc i osuszyc salate. Utrzec czosnek z 1/4 lyzeczki soli i 3 lyzkami oliwy. Podsmazyc na tej oliwie grzanki i odlozyc. Wycisnac sok z cytryny, jajka gotowac przez minute i zalac lodowata woda, utrzec parmezan. Najpierw polac salate 4 lyzkami oliwy. Wymieszac. Dodac nastepna 1/4 lyzke soli, 8 ziarenek pieprzu, 2 nastepne lyzki oliwy. Dolac sok z cytryny, 6 kropli sosu Worcestershire, wbic jajka. Posypac serem. Wymieszac. Podawac z grzankami. Strasznie to skomplikowanie brzmi, w ksiazce opis jest jeszcze bardziej dramatyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts