Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 36,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malgos2

12547

• malka

2492

• anjamen

1973

• wiolasz

1528

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No ja mam problem, mam mieć barszcz czerwony i uszka, kapustę z grzybami (kto ją zrobi jak ja nie umiem :roll: ), śledzia jakiegoś- ja chcę, karpia-mąż chce, jakąś kaszę - mąż chce, olej lniany i sianko- mąż chce ale juz załatwiłam.

Wogle troche dużo jak na 3 osoby... :roll:

No ja mam problem, mam mieć barszcz czerwony i uszka, kapustę z grzybami (kto ją zrobi jak ja nie umiem :roll: ), śledzia jakiegoś- ja chcę, karpia-mąż chce, jakąś kaszę - mąż chce, olej lniany i sianko- mąż chce ale juz załatwiłam.

Wogle troche dużo jak na 3 osoby... :roll:

nie jeżdziecie do rodziców czy rodzeństwa? :roll:

No własnie nie wiem jak będzie. Zawsze było w gronie co najmniej 12 osób bo jedna i druga rodzina spora jest. A w tym roku mąż zażyczył sobie, że mamy dom własny to u siebie robimy. Jedziemy do teściów 25 grudnia, wtedy miesnych rzeczy popróbuję :lol:

Do moich rodziców daleko, do teściowej na tyle blisko ze na 1 dzień mozemy podjechać.

A wogle to sie cieszę, bo od nas zależy jaka atmosfera bedzie i jakie nastawienie bedzie potem miało nasze dziecko do świąt. Oboje z mężem nie najbardziej lubimy te świeta, bo zawsze kojarzyły nam sie z nerwową atmosferą, bieganie, krzyki, kłótnie...ja wolę na spokojnie. Nie wszystko musi być idealnie ale na spokojnie. I z tego sie cieszę.. :lol:

... no to u nas jest inaczej ....

nasi rodzice mieszkają od siebie o mocniejszy rzut beretką... oczywiście jest pilnowane żebyśmy przyjechali... jako, że R pracuje to zawsze przyjeżdżamy dzień przed Wigilią, albo w dniu Wieczerzy. ...

a potem to już na zamianę u nas lub u R i jego rodziny, a dodam, ze tam jest 2 wujków z rodzinami :)

... w tym roku to chcemy koniecznie pojechać jeszcze do R dziadka... bo że tak powiem lata lecą.... :roll: i zdrowie już nie takie....

Witam :)

więc tak -Malgos -parawan ekstra -ja bym brała :)

Co do Wigilii -to ja podobnie jask Nitka -jeżdże na gotowe -i to nawet na dwie wigilie :) o 16 -u moich rodziców z rodzeństwem i ich dzieckami -w sumie 11 osób. a o 19 u teściowej -z małżową częścią rodzinki -8 osób. Ja nie wiem czy prędko bedę sama robiła wigilię -musiałabym zaprosić ich wszystkich do siebie -a jakoś nie uśmiecha mi się robić imprezy na 20 osób :roll: ... a sami to też bez sensu -nie chciałabym. Wiolasz -ja na Twoim m-scu jednak bym chyba spędzała Wigilię w większym gronie. Moja kumpela mowi że raz w życiu zrobiła wigilie dla 3 osób (ona i małż + córka) i cały wieczór przepłakała -bo brakowało jej rodziny (zawsze mieli spęd na 20 osób), a akurat wtedy z powodu choroby nie mogli do nich jechać.

nie jak sie pojawil Dejw to spedzamy najpiew u nas a potem jedziemy do nich, a w tym roku wszyscy u nas 17 osob :D

o maj got! :o to ja bym chyba się na catering zdecydowała :)

mi pomoze mama, a tesciowa zrobi pierogi i uszka.

tylko k.wa mialam isc od czwatku na zwolnienie a nie pojde bo mam mase roboty :evil:

Hej laski.

No wiec ja sie juz podzielilam w nocy z Bramerem pomyslami... :lol: Bedzie zupa grzybowa (ale nie Bramera chyba, bo nie mam swiezych ani mrozonych grzybow :( ), sledzie Beci takie jak na imprezie (nie, nie paluchy :lol: ) i sledzie moje (z jajkami, szczypiorkiem i orzechami wloskimi), losos pieczony pomiziany sosem z papryczki chipotle w adobo, sokiem z limonki i kolendra, ziemniaki pieczone z sosem jogurtowo-czosnkowym, salatka Caesara (znalazlam oryginalny przepis jego corki :) ), pierniczki magpie (juz mam ciasto), tort Neferki i moje ciasto marchewkowe. Dziekuje za uwage. 8)

małgoś ale zapachy świąteczne się stąd rozchodzą,aż mnie przygnało. W tym roku po raz pierwszy będzie Wigilia u mnie ,a że przyjechała teściowa ,to ona będzie całym mistrzem ceremonii( co nie ukrywam jest mi bardzo na rękę).Przyjdą jeszcze rodzice i brat,tak,ze w sumie nas bedzie8 osób.Ja z córką we środę chytrze sie wycofujemy i jedziemy do Łodzi do Teatru Wielkiego i pewnie wrócę ....w Wigilię.

Hej Beauty, do mnie chyba tesciowa nie przyjdzie mimo, ze ma 7 minut na nogach, ale ja tez sie z tego ciesze. :lol: :lol: :lol: Przynajmniej nie bedzie mnie mial kto krytykowac. 8) Powiedziala, ze jak wigilia nie bedzie u niej to tak jakby jej nie miala, wiec efekt bedzie taki, ze sie narobi a my pojdziemy do niej wieczorem totalnie najedzeni i nikt niczego nie ruszy. 8) Co kto lubi. :lol:

Kasia, pieke ziemniaki w folii aluminiowej, a sos pozniej...

Salatka:

* 2 duze glowki salaty rzymskiej

* 2 duze zabki czosnku

* sól

* ž szklanki oliwy z oliwek

* 2 szklanki grzanek

* 1 cytryna

* 2 jajka

* 1/4 szklanki parmezanu

* pieprz w ziarnach

* sos Worcestershire

Umyc i osuszyc salate.

Utrzec czosnek z 1/4 lyzeczki soli i 3 lyzkami oliwy. Podsmazyc na tej oliwie grzanki i odlozyc.

Wycisnac sok z cytryny, jajka gotowac przez minute i zalac lodowata woda, utrzec parmezan.

Najpierw polac salate 4 lyzkami oliwy. Wymieszac. Dodac nastepna 1/4 lyzke soli, 8 ziarenek pieprzu, 2 nastepne lyzki oliwy. Dolac sok z cytryny, 6 kropli sosu Worcestershire, wbic jajka. Posypac serem. Wymieszac. Podawac z grzankami.

Strasznie to skomplikowanie brzmi, w ksiazce opis jest jeszcze bardziej dramatyczny. :lol: